Hlavní navigace

Co má společného Google a virus? Šéf Axel Springeru varuje před monopolem

17. 4. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Axel Springer
Výkonný ředitel jednoho z největších evropských vydavatelských domů se do Googlu pustil v otevřeném dopise. Vznikla tu globální monopolní síť, varuje.

„S výjimkou biologických virů není na světě nic, co by se šířilo tak rychle, efektivně a agresivně, jako právě tyto technologické platformy,“ tvrdí o velkých technologických firmách jako je Google šéf německého vydavatelství Axel Springer Mathias Döpfner. Jeho firma se podle něj začíná bát vlivu internetové jedničky.

Tento týden se proti vyhledávači rozjela kampaň i v Česku. Skupina Allegro zde hledá spojence pro společný tlak na Evropskou komisi, která má brzy rozhodnout, jestli Google zneužívá svého dominantního postavení na trhu vyhledávačů.

Mathias Döpfner se v dopise adresovaném Eriku Schmidtovi také ptá, jestli Google plánuje vytvořit superstát, ve kterém nebudou platit antimonopolní pravidla ani zákony na ochranu osobních údajů. Dopis byl otištěn v Frankfurter Allgemeine Zeitung, tedy v deníku, který nepatří do rodiny vydavatelství Axel Springer. 

Šlo o přímou reakci na předchozí Schmidtův sloupek tamtéž, kde šéf Googlu popisoval problémy, s jakými dávali s vydavatelstvím Axel Springer dohromady několikaletou reklamní smlouvu. 

Döpfner reaguje s tím, že vydavateli kvůli významné pozici vyhledávače na trhu v podstatě nic jiného nezbývalo a musel přistoupit na podmínky Googlu. Vzhledem k tomu, že 62 % zisků vydavatelství jdou z digitálu, se bez něj prostě neobejdou. 

Připomíná také tahanice americké firmy s Evropskou komisí a poukazuje na to, že vliv Googlu už sahá dál, než si lidé myslí. Přirovnává firmu ke dřívějším státním monopolům na služby jako je třeba pošta nebo telekomunikace. 

KL24

„Dnes tu vznikla globální monopolní síť, proto je nutné, aby tu existovala jasná kritéria ve výsledcích vyhledávání,“ tvrdí Döpfner, který se nezastavil jen u Googlu, ale na pranýř přibral i Marka Zuckerberga, který na dotazy ohledně skladování osobních dat odpovídá stylem: „Ti, kteří nemají co skrývat, se nemají čeho bát.“ 

Zuckerbergova teorie o konci soukromí ale na konzervativního Němce funguje jako rudý hadr na býka. „Pořád a pořád si to přehrávám v hlavě a myslím na to. Je to strašné. Tohle myšlení patří do totalitního režimu a ne do liberální společnosti,“ tvrdí na závěr svého dopisu Döpfner. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).