Hlavní navigace

Co se chystá v NIXu?

24. 6. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Peeringové centrum NIX.CZ bylo v minulosti předmětem ostrých debat, které v posledních letech zcela utichly. V tomto případě se přitom jedná o výraz toho, že vše funguje tak, jak má. NIX letos oslaví šesté narozeniny a chystá některé novinky, o kterých píše jeho ředitel Tomáš Maršálek.
První debaty o vybudování peeringového centra v České republice se objevily na konci roku 1995. Na českém trhu tehdy přístup k Internetu nabízelo zhruba osm společností s vlastní zahraniční konektivitou. Cíl byl jasný: zprovoznit přímé propojení poskytovatelů připojení tak, aby pakety nemusely cestovat přes celou zeměkouli a poskytovatelé šetřili náklady na – tehdy velmi drahé – zahraniční připojení. V roce 1996 se pro zajímavost cena 128 kb/s linky do zahraničí včetně satelitního spoje pohybovala okolo 22.000 dolarů za měsíc; dnes je na burze konektivity ve Frankfurtu ceníková cena přibližně 250 euro za 1Mb/s měsíčně a v Praze může být cena dohodou ještě mnohem nižší.

Prvních sedm členů nakonec sdružení založilo 30.8.1996 a v lednu 1997 bylo zprovozněno první propojení prostřednictvím HUBu 3COM 10BASET 12port. Perličku je skutečnost, že přímo tento kus hardwaru bude umístěn jako exponát v Národním technickém muzeu v Praze. Jako první lokalita uzlu NIX byla zvolena věž Českých Radiokomunikací (ČRa) v Mahlerových sadech. Pro toto místo existovaly dva hlavní důvody: „Věž“ umožňovala alternativní napojení pronajatým nebo vlastním datovým spojem a zároveň splňovala politickou neutralitu. ČRa připojení k Internetu nenabízely a tudíž zde odpadl problém se zvýhodněním člena, který by uzel umístil ve vlastních prostorách.

Od založení NIXu letos uplyne šest let a podle pravidla „1 rok v telekomunikacích = 7 let běžného života“ je NIXu de facto 42 telekomuni­kačních let. Řekli bychom „muž v nejlepších letech“ – jak se mu tedy daří?

Technická oblast

V současné době má NIX dvě propojovací centra. Původní uzel ČRa se přestěhoval z 10. patra Žižkovské věže do tzv. kabelovny ČRa, která je u paty věže. Druhý uzel, založený původně u společnosti Dattel v Sokolské 42, je nyní po spojení této společnosti s GTS umístěn v jejím telehousu na Vinohradské. Obě lokality jsou propojeny prostřednictvím dvou tras optických vláken, které jsou vedeny nezávislou cestou z důvodu zálohy. NIX navíc jedná s provozovateli dalších telehousových center o rozšíření lokalit NIXu, čímž by členům umožnil širší výběr místa jejich přípojky.

Společný segment nyní tvoří Gigabit ethernet. V obou uzlech je umístěn GB ethernet switch, zachován je však i přístup 10/100BASET ethernet. Na rozdíl od dob počátků NIXu, kdy měli členové v NIXu umístěn svůj vlastní router a peering byl realizován přes zvláštní autonomní systém NIXu (AS6881), má dnes většina dark fiber přípojku přímo do switchů NIXu a společný segment funguje jako L2 switching. V současné době je diskutováno řešení s použitím route serverů v NIXu, což by znamenalo snížení počtu BGP spojení členů.

Objem datového provozu, který NIXem prochází, se podobně jako v ostatních peeringových centrech ve světě, každý rok zvyšuje na dvojnásobek. Agregovaná statistika NIXu je pro veřejnost přístupná na www.nix.cz. Do konce června 2002 bude na těchto stránkách zprovozněn i monitoring funkčnosti či nefunkčnosti jednotlivých přípojek a pro členy, kteří budou chtít „odkrýt karty“, i aktuální graf vytížení jeho linky do NIXu.

Organizační stránka

NIX.CZ má v současné době celkem 32 členů, v posledních letech přibývají průměrně tři nováčci ročně. Tento trend však může být výhledově zcela opačný a může například dojít ke stabilizaci na úrovni 30 ISP, vyloučit však nelze ani zrychlený růst. Klíčovou otázkou totiž bude kalkulace, kdy si poskytovatel připojení spočítá, zda se mu vyplatí mít vlastní Local Interner Registry (LIR) od RIPE, příslušný hardware, platit členské příspěvky NIXu a náklady na linku, nebo zda raději využije služby některého z členů. NIX je ovšem otevřen i směrem k zahraničním poskytovatelům, kteří dokonce ani nemusejí mít právní subjektivitu v rámci ČR. Ti mohou po splnění podmínek provozního řádu využívat služeb NIXu, ale nebudou se moci stát členem, pouze zákazníkem. Další rozšiřování samozřejmě záleží také na tom, jak se telekomunikace dostanou z „kocoviny po tom velkém mejdanu…“ – začne platit základní rovnice náklady+zisk=cena, nikoliv válka za nejmenší cenu, která funguje jen do doby, než přestane tok peněz od investorů.

CIF24

Nejvyšším orgánem NIXu je členská schůze, statutárním orgánem tříčlenný Výkonný výbor, v hierarchii pravomocí následuje ředitel sdružení. Členské příspěvky na rok 2002 vycházejí zhruba na 13 tisíc korun měsíčně, pro rok 2003 je předpoklad zhruba 10 tisíc korun za měsíc.

NIX má pro členy vlastní NOC 7/24 a záložní technologii pro případ výpadku. Sleduje stav a rozvoj evropských IXů po stránce technologické a organizační, je členem a přispěvovatelem pracovní skupiny IX RIPE a jedná o vstupu do Euro-IX společenství. Strategickým cílem sdružení NIX je zajišťovat dlouhodobě bezproblémový a bezvýpadkový provoz a funkci peeringového uzlu NIX a vytvořit významný peeringový uzel v rámci střední a východní Evropy. NIX také hájí společné zájmy svých členů tak, aby v rámci telekomunikačního trhu v České republice byly v maximální míře zachovány rovné podmínky pro všechny jeho členy, kteří soutěží na trhu s připojením k Internetu.

Autor článku

Autor působí od 1994 jako jeden ze spoluzakladatelů SFMT, nyní GTS. V rámci GTS byl jedním ze zakladatelů sdružení NIX.CZ (v roce 2002 se stal ředitelem) a CZ.NIC – správce národní domény .
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).