Hlavní navigace

Co se má stát s UHF pásmem? ptá se Evropská komise v dotazníku, který můžete vyplnit i vy

8. 4. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pouze do této neděle 12. dubna přijímá Evropská komise připomínky ke zprávě Pascala Lamyho o dlouhodobé politické strategii pro budoucí využívání pásma UHF (470–790 MHz)

Mělo by vysílací pásmo UHF nadále zůstat doménou televizního vysílání, nebo jej mají získat mobilní operátoři pro své datové služby? Na to se v kostce ptá Evropská komise ve veřejné konzultaci ke strategické zprávě Pascala Lamyho o dlouhodobé politické strategii pro budoucí využívání pásma UHF. Připomínky mohou podávat jak dotčené subjekty, tedy operátoři a provozovatelé vysílání, případně státní a regulační úřady, tak i fyzické osoby. Evropská komise dokonce připravila jednoduchý elektronický dotazník, který je na jejím webu k dispozici v češtině, takže k osudu pásma UHF se může vyjádřit jakýkoli český televizní divák.

VYJÁDŘETE SE I VY: Dotazník Evropské komise k budoucnosti pásma UHF

„Jakékoli změny ve způsobu využívání pásma UHF ovlivní rozsah a kvalitu vysílacích a mobilních služeb. Mohly by také vyžadovat výměnu zařízení, jako jsou televizní přijímače. Předmětem diskuse jsou konkrétní aspekty, které by měly dopad na život občanů,“ vysvětluje Evropská komise. „Zajímají nás názory subjektů ze sektoru mobilních a vysílacích služeb, včetně služeb pro realizaci programů a zvláštních událostí (PMSE), akademických pracovníků s příslušnou odborností, občanů, televizních diváků, uživatelů bezdrátových širokopásmových služeb, sdružení uživatelů,“ dodává. Veřejná konzultace probíhá od 12. ledna a potrvá do této neděle 12. dubna.

MMF24

K TÉMATU: Druhá digitální dividenda ještě neproběhla a už se uvažuje o třetí: pro kanály 42 až 48

Mobilní operátoři napříč Evropskou unií prosazují, aby pásmo UHF připadlo právě jim pro služby typu LTE. V praxi by to znamenalo, že by televizní multiplexy musely opustit valnou část současných kmitočtů a přejít na vysílání ve standardu DVB-T2, který umožní v jedné síti distribuovat více televizních programů. Pokud by však tyto vysílaly v HD rozlišení, zbylé frekvence by pro všechny stávající vysílatele nestačily. Proti opouštění pásma UHF stojí unisono všichni operátoři vysílacích sítí DVB-T v České republice i provozovatelé televizního vysílání. Oficiální postoj České republiky ale zatím není znám.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).