Hlavní navigace

Co se starým počítačem?

26. 6. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Počítač či notebook je věc, kterou často a mnohdy i zbytečně obměňujeme. Tedy alespoň já osobně jsem jich už pěknou řádku vystřídal. A nutné to bylo vlastně jenom jednou, když mi před osmi lety kompletně vyhořel desktop.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Tento případ je extrémní, daleko častěji se zbavujeme počítačů, které jsou funkční a někomu by ještě posloužily. Ale není možné donekonečna zásobovat příbuzenstvo vyřazenými notebooky, i rodina se jednou nasytí, a co dál? Pak mohou na řadu přijít bazary (což je dnes dost předpotopní řešení a navíc jsou ti chlápci se zlatem na krku velcí škrti a dají vám za slušný stroj pár stovek) a samozřejmě také aukční servery.

Ti nejlínější vyhodí starý počítač do popelnice a je to. Existuje možnost dát počítač zrecyklovat, stejně tak jako starý mobilní telefon, o čemž jsem psal nedávno. Pokud ale chcete starý počítač zpeněžit, nebo prostě vyhodit, tak pamatujte, že se vyplatí odstranit všechna citlivá data. Není nad to, když si počítač v popelnici zabaví bezdomovec a může se kochat snímky z dovolené, případně informacemi o stavu vašeho bankovního konta.

Zajímavou možnost nabízí projekt Počítače proti bariérám. Starý počítač věnujete na dobrou věc. O čemž je třeba přemýšlet, zvlášť když v bazaru nebo v aukci dostanete pár stovek. Nevyplatí se raději udělat někomu radost a mít z toho dobrý pocit? Počítač jistě uvítají ve školách nebo dalších organizacích, kde pro ně váš vyřazený stroj bude darem z nebes a tím nejlepším, co mají.

BRAND24

Pokud máte doma opravdu výstavní historický kousek hardwaru, měli byste pouvažovat o možnosti věnovat ho do nějakého muzea. To je dost nepravděpodobná možnost, takže asi opravdu skončíte u toho, že starý počítač věnujete příbuzným, na charitu nebo ho prodáte za pár stovek v internetové aukci. Pokud vám nejde o peníze, tak můžete počítač věnovat za odvoz, což ušetří práci s jeho likvidací.

Bezpečnost především, kdysi jsem četl článek, ve kterém popisovali případ zneužití dat z počítačů věnovaných na charitu do Afriky. Místní podnikavci našli v počítačích důvěrná data o kontech bývalých majitelů a podařilo se jim z nich odčerpat finance. Což nepotěší, zvlášť když za vším stál dobrý úmysl pomoci chudákům v Africe. To se ti chudáci hezky odvděčili, říkáte si asi. Proto se raději zbavte dat nenávratně, nikdy nevíte, kde počítač skončí. Návodů je dost

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).