Hlavní navigace

Co týden dal: Videa z přistání na Marsu se stala předmětem cenzury na YouTube

12. 8. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jak hodně omezují ISP Bittorrent? Na iDnes.cz byla XSS chyba, TextMate 2 je Open Source, násilí v počítačových hrách má vliv na hráče a v Německu mají zákony na Githubu. Co dál najdete v přehledu za tento #TYDEN? Robotické klikání na inzeráty na FB se neprokázalo, vše vyšumělo do ztracena a Piano Media má pouze pár tisíc předplatitelů. A tři infografiky. Mohou se hodit.

HARDWARE

comScore nabízí analýzu toho, proč lidé kupují tablety a také jací lidé je kupují. Zajímavá sonda i z pohledu na rozdíl mezi iPadem, Androidy a Kindle Fire. Podrobnosti ve Why Buy a Tablet? Selection of Apps, Price and Device Brand Most Important Factors in Purchase Decision

WEBDESIGN, INTERNET

Jak hodně poskytovatelé internetového připojení omezují BitTorrent? V New Data Exposes BitTorrent Throttling ISPs se to můžete dozvědět. Pokud budete chtít hodně detailní pohled, zkuste Bittorrent manipulation by ISPs worldwide

The ICSI Netalyzr by se vám možná mohl hodit pro zkoumání problémů s připojením k Internetu. Nebo prostě jenom prověření toho, jestli je všechno v pořádku.

Michal Kwolek (@CZmiho) přišel se solidním úlovkem: XSS na iDnes.cz – v počasí neošetřený parametr d. Po upozornění iDnes chybu do 24 hodin opravil, konstatoval později Kwolek na Twitteru. A pokud chcete další úlovek, můžete zkusit www.msmt-vyzkumy.cz a tamní XSS (nefungující v IE).

SOFTWARE

Gamasutra se zamýšlí nad tím, co se stalo se Star Wars: The Old Republic v článku What went wrong with Star Wars: The Old Republic?. Po přečtení bych sám přidal ještě pár věci – třeba to, že je to sice skvělá hra, ale po dosažení dvacáté úrovně se mění v pořád jedno a to samé. A tvůrci se sice občas snažili o „jiné“ prostředí, nějak jim to moc nešlo. A našlo by se toho víc – třeba to, že dialogy s úkoly jsou nesmírně dlouhé, nevynechatelné a den ode dne otravnější a otravnější.

Jak jde dohromady Lego a Minecraft? Třeba takhle:

TextMate 2 je nově v Open Source podobě. Nepochybně dobrá zpráva, ale zda to přinese rychlejší aktualizace a nějaký nový vývoj, není moc jasné. Viz TextMate 2 open sourced

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Video z přistání Curiosity umístěné na YouTube přímo NASA se na krátkou dobu ztratilo. Důvod? Nahlášení pro porušování autorských práv. Absurdní? Ano, podrobnosti viz NASA's Mars Rover Crashed Into a DMCA Takedown. A o pár dní později se tomu věnovala EFF – podrobněji a s pár dalšími zajímavými postřehy, viz Mars Landing Videos, and Other Casualties of the Robot Wars

Zajímavý vývoj ve sporu Oracle vs. Google. Ačkoliv vše je už u konce, soudce chce po Google a Oracle, aby dodali seznam bloggerů, kterým zaplatili (přímo i nepřímo) za psaní o kauze. Viz Judge to Google, Oracle: tell me which bloggers you’ve paid

Násilné počítačové hry sice možná za násilné chování lidí nemohou, ale přesto se našla další zajímavá spojitost. V Study Links Violent Video Games And The ‚Macbeth Effect‘ najdete detaily o tom, že ti, co hráli nějaké násilné hry, mají po hraní her větší potřebu se „očistit“.

Německé federální zákony a nařízení na Githubu? Tohle si zaslouží palec nahoru. Viz https://github.com/bundes­tag/gesetze#german-federal-laws-and-regulations

Čtete Pravidla užívání? Hodně lidí je (prý) vůbec nečte, přitom je v nich k nalezení mnoho zajímavých věcí. Terms of Service; Didn't Read je zajímavý projekt upozorňující na klady a zápory v Pravidlech užívání internetových služeb.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Limited Run a jeho tvrzení o závratném množství robotů klikajících na inzeráty na Facebooku vyšumělo poněkud do ztracena. Podrobnosti v Rampant fake Facebook ad clicks riddle hits dead end.

Mohou hry pro více hráčů v reálném čase zachránit Facebook? Poměrně zajímavá otázka, protože prakticky ve všech hrách od Zyngy (i úspěšných The Sims Social od EA) dříve nebo později narazíte na to, že si říkáte – „nebylo by fajn to opravdu hrát s přáteli?“. Podrobnosti v Real-time multiplayer games: Could they help save Facebook?

MOBILNÍ APLIKACE

Pouze 2,1 % uživatelů aplikace The Guardian na iPadu jsou platící uživatele. Více v Guardian sees 2.1% of iPad readers pay

STARTUPY A EKONOMIKA

Rozhovor s Johnem Vanharou, stojí za přečtení. Viz Z chudého Jana z Česka je bohatý John. Vydělává miliony dolarů

Indie Musician Zoe Keating Defines Transparency; Breaks Down Exactly How She Makes A Living je docela zajímavé čtení. A také zajímavý koláčový graf ukazující, kde Zoe Keating vydělává peníze. Na iTunes skoro ve dvou třetinách případů.

Rastislav Kuciak se pokusil spočítat, kolik předplatitelů má Piano Media. A došel k hodně nízkému číslu. Viz Piano: Prvé čísla, prvé sklamanie?

INFOGRAFIKA

Mars Explored: Landers and Rovers Since 1971 (Infographic) není infograficky nijak špičková záležitost, ale informace by mohly zaujmout. Přehled pokusů o přistání na Marsu od roku 1970.

The Battle For Bandwidth se věnuje stále vzrůstajícím nárokům na internetové připojení. A protože se blíží „návrat do škol“, věnuje se právě studentům a žákům.

ebf - partner 1

The Content Omniverse ukazuje obsahový „omnivesmír“, chcete-li to tedy skoro doslova s trochou nadsázky. Ve skutečnosti tam najdete pár zajímavých čísel.

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většina zahraničních. Vzniká průběžně celý týden. Pokud chcete seriál sledovat, má vlastní štítek v podobě #TYDEN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).