Hlavní navigace

Co vysílají české plnoformátové televize v opravdové HD kvalitě?

26. 3. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 322915
Přesto, že se v posledních týdnech a měsících čím dál tím více mluví o fenoménu 3D televize, české televizní stanice mají co dělat, aby diváka vůbec uspokojily s televizí ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), která byla hitem mezi výrobci v minulých letech. Situace je v kostce přibližně následující - Česká televize je s HDTV teprve v plenkách, ale snaží se, TV Nova sází spíše na původní tvorbu a o české komerční dvojce Prima TV raději škoda mluvit. Digitální plnoformátová televize Barrandov se rozhodla, že HD dostane mezi lidi prostřednictvím webu.

Vysílání České televize v HD je prozatím v plenkách

Každému televiznímu divákovi by se jistě líbilo, kdyby mohl sledovat v nativním, tedy již snímaném vysokém rozlišení, pokud možno všechny nebo velkou většinu pořadů. Pro většinu stanic je však problémem právě obsah. Česká televize je médiem veřejné služby a nemůže si dovolit vyhazovat horentní sumy, zvláště v době, kdy ji čeká restrukturalizace a je nutné šetřit. Divák se musí odpoutat od skutečnosti, že před několika týdny skončily XXI. Zimní olympijské hry ve Vancouveru, které byly kompletně snímány ve vysokém rozlišení, a vrátit se do reality. Česká televize ale rozhodně nechce, lidově řečeno, patlat svým divákům med kolem pusy. Pokud bude něco ve vysokém rozlišení vysílat, tak jim to zkrátka řekne. Jako jediná z plnoformátových kanálů proto spustila speciální sekci ve svém televizním programu, která je označena symbolem HD. Právě zde zájemci najdou veškerou původní i akviziční tvorbu, u které si mohou být jisti, že ji ve vysokém rozlišení uvidí. V současné době jde o rady řidičům Stop, putovní dokumenty Na cestě, dokumentární cykly BBC o přírodě, kulinářský magazín Kluci v akci a další formáty.

ČT HD screenshot 500

Doby, kdy HD vysílání České televize běželo téměř nonstop, jsou již pryč. Diváci se musí vrátit do reality. (Foto: autor)

ČT HD: Živé události ano, sport prozatím s otazníkem

Česká televize se také pustila do některých živých přenosů. Jmenujme si za poslední dobu například pěveckou show Duety, když hvězdy zpívají nebo návštěvu papeže Benedikta XVI. v České republice. Dalšími takovými formáty bude například vyhlašování výsledků televizní ankety TýTý 2009, kterou ČT 1 odvysílá již zítra. Přibližně o týden později, v pondělí 5. dubna, to pak bude Kouzlení s kuřetem – velikonoční soutěžní speciál pořadu Věříš si?. V mimořádných případech, jakými jsou zejména sportovní přenosy, může být standardní cyklus přepínání aktuálně upraven a v daný den bude ČT HD přebírat oproti plánu výjimečně ČT 4, upozornila nedávno Česká televize. O jaké ovšem půjde přenosy, na to si budou muset sportovní fanoušci počkat. Ovšem i taková ne příliš atraktivní Gambrinus liga, která je naší nejvyšší fotbalovou soutěží, by se jistě na Čtyřce v HD pěkně vyjímala. Nechme se tedy překvapit, kam se nakonec Česká televize se svým přenosovým HD vozem, který zavítal již např. do Liberce, vydá. A pokud by vás náhodou zajímalo, zda-li v programovém schématu není chybou symbol HD u seriálu Vlak dětství a naděje z roku 1985, pak se nechte překvapit. Jistě to bude příjemné zjištění.

Nova HD: Cesta vede původní tvorbou

Abyste se dozvěděli něco o HD vysílání české komerční jedničky Novy, musíte se docela snažit. Přímý odkaz sice vede rovnou z hlavní webové stránky, ovšem prostřednictvím jedné z ikon, která je umístěna až v levém dolním rohu, kde by ji hledal asi málokdo. Pořady, které vysílá Nova v HD kvalitě, jsou vyjmenovány v sekci s téměř shodným označením – Pořady v HD kvalitě. Problém je však v tom, že údaje nebyly už nějaký ten pátek aktualizovány, takže je zde umístěn také cyklus Soukromé pasti, který už Nova nevysílá. Aktuálně platí, že vysoké rozlišení mohou divákům nabídnout dva původní seriály Novy – Kriminálka Anděl a také Pojišťovna štěstí. Všimněte si, že ve výčtu chybí Ordinace v růžové zahradě nebo Comeback. Naopak sázkou na jistotu jsou Televizní a Sportovní noviny, Snídaně s Novou, Střepiny, Víkend a Koření. Ovšem pozor! Jde pouze o vstupy ze studia. Příspěvky jsou pochopitelně ve většině případů v klasické, tedy SD kvalitě. Poměrně legrační jsou novácké megafilmy, které záměrně dávám do uvozovek, jelikož jsem toho názoru, že se z nich za dobu několika měsíců stal již pojem.

Nova HD - Telefónica

Jedním z pořadů ve vysokém rozlišení jsou Televizní noviny. (Foto: autor)

Megafilm na Nově? No, jak pro koho

Megafilm v podání Novy není ničím zvláštním. Vysílá se vždy v sobotu večer a zároveň jde o hlavní tahák, takže z těch, které se budou vysílat, můžeme jmenovat například tyto: Hudbu složil, slova napsal (27. března), Nestyda (3. dubna) nebo Vratné lahve (10. dubna). Ivo Ferkl, technický ředitel TV Nova, nedávno serveru DigiZone.cz řekl, že cesta Novy k vysokému rozlišení povede prostřednictvím původní tvorby. Již v tuto chvíli má česká komerční jednička připravené v šuplíku seriály Expozitura, Dokonalý svět a Okresní přebor. Expozitura bude vyprávět příběh na motivy skutečných kriminálních činů tzv. Berdychova gangu – „české chobotnice“, která prorostla do policejních špiček a léta beztrestně vydírala, přepadala a vraždila. Dokonalý svět se bude odehrávat v prostředí módního časopisu a v hlavních rolích se představí Jana Hlaváčová, Jitka Čvančarová a Tereza Brodská. Okresní přebor bude zasazen do prostředí vesnického fotbalového mužstva.

Prima: Odstrašující příklad kvalitního obrazu

Naprosto odstrašujícím příkladem toho, jak by nemělo vypadat vysílání ve vysokém rozlišení obrazu, je zkušební vysílání televize Prima na 46. kanálu v Praze. Prima zde vysílá jako součást třetího digitálního multiplexu, který provozuje společnost Czech Digital Group. Přibližně před rokem vyšel na DigiZone.cz text, který toto vysílání recenzoval. Co se od té doby změnilo? Moc toho bohužel není. Prima nadále vysílá pouze přepočítávaný obraz do vysokého rozlišení. Českou komerční dvojku však můžeme pochválit alespoň za to, že se jí daří zvyšovat počet pořadů v širokoúhlém formátu 16:9, což by však měl být v dnešní době již naprostý standard. Z takovéhoto vysílání nejsou pochopitelně nadšeni ani samotní diváci, kteří ho mají možnost přijímat. Prima HD bude asi takové HD, jako když magnetofonovou kazetu přepíšu na CD a budu to vydávat za CD kvalitu. Nova má alespoň ty Televizní noviny a přiblblé seriály, konstatoval v jedné z diskusí čtenář DigiZone.cz s přezdívkou Kubísek.

MMF24

TV Barrandov - HD na webu

Nejjednodušší cestou, jak se dostat k HD vysílání digitální plnoformátové televize Barrandov, je internet (Foto: web TV Barrandov)

TV Barrandov: Roční benjamínek s velkými ambicemi

Digitální plnoformátová televize Barrandov oslavila nedávno teprve rok života, ale přesto už na poli HDTV učinila poměrně velkou cestu. Kompletně in-house (v budově) se např. vyrábí v HD kvalitě sitcom Cyranův poloostrov, seriál Keby bolo keby (akvizice) dokonce technologií Red Cam. Jak je to ale vlastně s poskytovateli digitální, kteří nabízejí televizní programy v HD kvalitě? Kabelová společnost UPC si signál bere prostřednictvím optické sítě a ve své centrále si ho pak enkóduje, konkurenční RIO Media si stream kóduje již na Barrandově. Jak ale nedávno upozornil náš web technický ředitel Barrandova Michal Kratochvíl, divák rozdíl nepozná. Závisí na samotném operátorovi, co se signálem udělá. Cestou, jak dostat HD k divákům, je pro Barrandov internet. Na webu Barrandova by tak měla být k dispozici veškerá nová vlastní tvorba včetně upoutávek a reportáží.

Jste spokojeni s počtem pořadů v nativním HD na českých televizích?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).