Hlavní navigace

Contactel koupí CESNET?!

13. 1. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

O tom, že je CESNET na prodej, si šeptají vrabci na střeše už nějakou dobu. V minulých dnech vyšla najevo neoficiální zpráva, že ve výběrovém řízení na nového partnera CESNETu zvítězil - možná trochu překvapivě - Contactel. Tato informace byla včera oficiálně potvrzena: co to pro oba partnery znamená?

Když se kdysi začaly připojovat vysoké školy k Internetu, byl v tom trochu zmatek. Nositelem projektu bylo po dlouhou dobu Výpočetní centrum ČVUT a ostatní vysoké školy vlastně přispívaly na jeho činnost. Tento model se postupně ukázal být poněkud nešikovný, zvláště když VC ČVUT posléze poskytovalo služby i komerčním subjektům jako běžný poskytovatel připojení. Byl proto vytvořen zvláštní subjekt, CESNET, z.s.p.o. (neboli zájmové sdružení právnických osob), jehož členy se staly všechny české vysoké školy spolu s Akademií věd. CESNET převzal všechny aktivity, jinými slovy i nadále poskytuje připojení jak subjektům akademickým (síť TEN-155 CZ), tak komerčním (síť CESNET). Obě aktivity jsou sice účetně odděleny, ale zejména pokud jde o pracovníky se dosti prolínají, což je nakonec logické.

Celý proces hledání partnera byl v případě CESNETu poměrně dlouhý, rozhodně delší, než u jiných poskytovatelů, kteří už změnili vlastníka. V určité fázi jsem se dokonce určitým velmi nepřímým způsobem na této věci malou částečkou podílel, takže mám určitou představu, jak dlouho všechno trvalo. Důvodem je zvláštní status CESNETu, který má coby sdružení vysokých škol v podstatě veřejnoprávní charakter a není možné ho jen tak prodat komerčnímu subjektu. Abych byl přesný: podle právních předpisů z.s.p.o. nelze jako takové prodat vůbec, protože jde o sdružení jeho členů, ale samozřejmě je možné najít jiné řešení, například smlouvu o prodeji podniku, tj. prodat „jedním vrzem“ jen příslušné aktivity, zaměstnance, smlouvy, technické vybavení a zákazníky.

Podle včera zveřejněné zprávy Contactelu právě jeho nabídka zvítězila v druhém kole výběrového řízení. V užším výběru byly vedle Contactelu také společnosti Český Telecom, GTS INEC a Telenor Internet, nicméně zájemců bylo původně více. Výsledek tendru je pro mne osobně překvapením a jasně ukazuje, že se Contactel chce stát silnou telekomunikační společností. CESNET může být jedním z drahých kamenů v jeho vznikající mozaice, proto byl za něj zřejmě ochoten nabídnout hodně.

Zklamáním musí být neúspěch pro GTS i Telenor. Obě tyto společnosti se netajily tím, že hodlají provést velkou akvizici, CESNET byl však v podstatě posledním titánem, který mohly v první vlně akvizic koupit (podle mého názoru přijde za nějaký čas ještě druhá vlna, velcí se stanou ještě většími). Zvláště strategii Telenoru to nutně muselo ublížit: doposud u nás šel cestou nákupů malých a levných poskytovatelů, získání CESNETu ho konečně mohlo katapultovat mezi největší hráče; nyní už zbývá vlastně jen PVT, ale tam jsou všechny možnosti poněkud zahaleny v mlze. Nejasná je i další strategie GTS.

BRAND24

Co znamená akvizice pro Contactel je jasné, otázkou však zůstává, co bude znamenat pro CESNET samotný a zejména pro vysoké školy, které doposud přispívaly do jeho rozpočtu poměrně vysokými částkami. Především totiž nikdo jasně neřekl, co přesně bylo obsahem řízení, zda šlo o úplnou akvizici či jen o určitou formu partnerství, zda je ve hře také akademická síť a podobně. Na tyto otázky budeme muset teprve najít odpověď, naopak pokud jde o cenu, pravděpodobně se jako obvykle nedozvíme oficiálně nic.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).