Hlavní navigace

CSIRT varuje před útoky na Ubiquiti jednotky. Virus kosí Wi-Fi sítě v Česku

17. 5. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: ZinaidaSopina / Shutterstock
V poslední době obdrželo Ubiquiti několik zpráv o napadení systému airOS na neaktualizovaných zařízeních. Odhaduje se, že by bez internetu mohly být řádově tisíce uživatelů.

Tak se nám zase viry dostaly do republiky. „Jedná se o HTTP/HTTPS malware, který útočí převážně na starší zařízení bez aktuálního firmwaru. Vir nevyžaduje ověření, infikuje i zaheslovaná zařízení. První napadá jednotky s veřejnou IP adresou a pak se šíří dál do sítě. Podle aktuálních informací postihl tento virus také klienty několika poskytovatelů internetového připojení v ČR,“ tvrdí varování na stránkách CSIRTu

Ubiquiti je značka síťového hardwaru, která je v tuzemsku populární především mezi lokálními providery. Už včera varoval i prodejce síťových prvků i4wifi, který popisuje i příznaky útoku a možné řešení situace s tím, že v některých případech je možné vyřešit problém na dálku

Analytik Pavel Bašta bezpečnostního týmu popsal pro ČTK princip viru tak, že dotčená zařízení nastaví do tzv. výchozího stavu. Využívá přitom chybu ve webových službách, která má za následek úplnou kontrolu nad zařízením. Tato zranitelnost by měla být opravena ve firmware verzi 5.6.5.


Zdroj: ČTÚ

Problém se může týkat podle odhadů řádově tisíců uživatelů. Česko je totiž v Evropě bezdrátovou velmocí. A to především kvůli liknavému přístupu tehdejšího Českého Telecomu k rozšiřování ADSL. Na přelomu tisíciletí tak vzali lidé připojení k rychlému internetu do svých rukou a po celé republice vznikala malá sdružení, která se postupně proměňovala v providery. 

Do pátrání po škodách se zapojilo i další veřejnoprávní médium. Podle Radiožurnálu s infekcí bojuje například jihlavská firma M-Soft, kde technici musí osobně navštívit 1500 domácností. Další napadené antény opravují na dálku. Podle informací firmy jsou stejné problémy i na Děčínsku a Náchodsku.

KL24

Problémy v minulých dnech však hlásili i poskytovatelé v Havlíčkově Brodě, Mnichově Hradišti nebo v Příbrami. Starší zařízení po napadení přestala fungovat. Problémy začaly v sobotu a pracovníci havlíčkobrodského providera museli dojet k desítkám zákazníků a zařízení znovu nastavit.

Máte podobné problémy i u vás? Dejte nám vědět v diskusi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).