Hlavní navigace

ČT potvrzuje: Lidé na Karlovarsku mají problémy s analogem

28. 7. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
28. 7. 2007

Příjem analogového vysílání televizních programů ČT 1, ČT 2 a Novy je pro diváky na Karlovarsku od počátku týdne rušený. Česká televize (ČT) potvrdila ve včerejších Událostech v regionech, že se vlivem startu německé digitalizace v českém příhraničí značně zhoršila kvalita současného televizního signálu. Místo jednoho až tří českých programů zrnění, to vidí na obrazovkách lidé na Karlovarsku, zahájila ČT českou mutaci svých regionálních zpráv za obrazového doprovodu zašuměného vysílání na snímané televizi.

PODÍVEJTE SE: Události v regionech z 27. července

Zrnící nekvalitní obraz – tak vypadají programy ČT 1, ČT 2 nebo Novy v Aši a okolních vesnicích. Jejich obyvatelé jako první poznali, že sousední země digitalizují televizní vysílání rychleji než Česká republika, uvedli redaktoři Zdeněk Soukup a Jakub Linka na úvod svojí reportáže. Podle společnosti Radiokomunikace potrvají problémy s televizním signálem minimálně do poloviny srpna, než firma provozující televizní vysílače dostane od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) nový kmitočtový příděl pro rušené analogové kanály.

ČTÚ musí nejprve kvalitu televizního vysílání v rušených oblastech Karlovarského a Ústeckého kraje proměřit. Že se jedná o problém skutečný, a ne jen teoretický, potvrdil kromě oslovených diváků i mluvčí Městského úřadu (MÚ) Aš Milan Vrbata. ČT sdělil: Lidi se nám ozývají z Verneřova, z Kopanin, volali i z Podhradí, volalo se i z Mokřin. Prakticky ten problém se týká celého Ašského výběžku. Příspěvek obsahoval i mapu s rušeným územím na severozápadě Čech digitálním vysíláním ze sousedního Saska – tu doplnilo naopak pokrytí DVB-T z Bukové hory u Ústí na Labem, které mohou diváci použít jako alternativu. Zatím ale jen pro příjem České televize, protože Nova dosud digitálně na Ústecku nevysílá. Pravděpodobně se tu zařadí do multiplexu A až 1. srpna.

Podle Radiokomunikací ale nešlo rušení analogového vysílání předejít, uvedli autoři reportáže. Mediální zástupce společnosti Martin Kočiš k tomu dodal: Matematický model a realita jsou dvě různé věci, které se mohou, a nemusí lišit. My jsme od začátku předpokládali, že bude nejprve nutné si zjistit, jaké je to reálné rušení, a teprve poté přijímat rozhodnutí. S tím v reportáži polemizoval jak mluvčí MÚ Aš Milan Vrbata, tak redaktor DigiZone.cz Jan Kálal. O digitalizaci na německém území se vědělo, takže naše úřady měly už dřív přijmout adekvátní opatření, řekl Milan Vrbata. Jan Kálal poukázal na souvislost problému se zpozdilostí českého přechodu na DVB-T: Zpoždění digitalizace na to určitě vliv má, protože kdyby byl už v té oblasti dostatek digitálního vysílání, tak není potřeba řešit problémy s analogem.

Technický ředitel ČT Rudolf Pop potvrdil, že se problém řeší, ale výsledku se diváci dočkají až za několik týdnů. My bychom měli dostat během deseti dnů výsledky měření z těch nejvíce postižených míst od Radiokomunikací, řekl Rudolf Pop.

BRAND24

PODROBNOSTI O SASKÉ DIGITALIZACI: Sasko spouští digitální televizi, pohraničí čekají problémy

PÍŠOU JINDE (MF DNES – Karlovarský kraj, 27. července):
Němci ruší televizní signál
České programy zrní, hlásili diváci

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).