Hlavní navigace

ČTÚ: Aukci zbylých frekvencí pro LTE vyhlásíme v únoru

29. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Celková vyvolávací cena kmitočtů v pásmech 1800 a 2600 MHz by měla být 734 milionů korun.

Další pokus o prodej zbylých frekvencí je tady. Úřad se chce zbavit kmitočtů, které operátoři nevydražili v předchozí soutěži před dvěma lety. Zahájení aukce se již zdrželo o více než rok kvůli nutnosti snížit roční poplatky za využívání spektra. Vláda nový ceník schválila až loni v listopadu.

ČTÚ chce nabídnout operátorům celkem sedm kmitočtových bloků s tím, že licence mají platit až do poloviny roku 2029. Letos by se měla také rozjet aukce frekvencí pro rychlý internet v pásmu 3,6 až 3,8 GHz. I tento tendr zdrželo čekání na snížení ročních poplatků za kmitočty.

Do příprav se začal montovat i antimonopolní úřad. Ten podle informací ČTK doporučil ČTÚ, aby o svém postupu ohledně aukce informoval Evropskou komisi, případně s ní další kroky konzultoval. Podle ÚOHS jde o to, že dva největší operátoři O2 a T-Mobile staví své sítě LTE společně, což v současnosti Komise šetří na podnět Vodafonu.

MMF24

Mluvčí telekomunikačního regulátora Martin Drtina ale iniciativu antimonopolního úřadu komentuje: „Stejně jako v minulých případech ČTÚ plánoval i bez připomínky antimonopolního úřadu informovat o svém postupu Evropskou komisi. Nejde o nic, s čím by nebylo předem počítáno,“ tvrdí s tím, že to nebude znamenat zpoždění aukce.

Regulátor se chce letos kromě aukcí zaměřit i na kontrolu plnění rozvojových kritérií pro sítě LTE. Operátoři mají do 30 měsíců od vydání rozhodnutí o přidělení licence uloženu povinnost pokrýt za pomoci vydražených kmitočtů alespoň 30 řídce osídlených okresů. Lhůta pro pokrytí vymezených oblastí jim uplyne letos v srpnu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).