Hlavní navigace

Operátoři v roce 2015: Jak vydělat na datech, sítě pro všechno a ČTÚ v akci

14. 1. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Rok s patnáctkou na konci operátoři prožili bez zásadních soubojů. Spíš řešili své vlastní problémy a odolávali připomínkám ČTÚ.

Jako by operátorská rivalita z tuzemské scény zmizela zavedením neomezených tarifů. Koneckonců, přešlo na ně víc než devadesát procent zákazníků. A to je naplno využije jen přibližně pětina z nich. 

Loni se operátoři, a miliony tuzemských zákazníků s nimi, potýkali se zásadní otázkou: jak vydělat na mobilních datech. Pandořinu skříňku otevřel Vodafone už na podzim roku 2014, když nasadil automatické dokupování datového limitu po vyčerpání FUP. ČT'Ú ocenil „inovaci“ na jaře milionovou pokutou a výsledkem jsou nové tarify, které platí od začátku roku

Vodafone není jediným operátorem, který se dostal pod drobnohled regulátora kvůli nápadům marketingového oddělení. Na dobíjení datových limitů se totiž úřad pod vedením Jaromíra Nováka zaměřil i u O2

Regulátor dostal posilu

Radu ČTÚ rozšířila nepolitická posila. Do křesla, uvolněného bývalým předsedou Pavlem Dvořákem, totiž vláda jmenovala našeho dlouholetého spolupracovníka Jiřího Peterku

Úřad během loňského roku pokračoval ve své agendě a kromě přípravy aukcí se chystal do jedné ze svých rolí – ochrany spotřebitele. Potom, co na konci roku 2014 pošťouchl operátory vlastní mapou pokrytí, loni opepřil večírkový prosinec spotřebitelským semaforem, který hodnotil operátorské smlouvy

"APMS nesouhlasí s hodnocením operátorů formou Spotřebitelského semaforu, který dnes ČTÚ zveřejnil, a považuje tuto formu hodnocení a způsob komunikace za aktivitu, která ČTÚ nepřísluší. Spotřebitelský semafor navíc zahrnuje jenom čtyři operátory přesto, že na českém trhu působí operátorů stovky,“ tvrdí komentář, který asociace rozeslala v reakci na článek ČTÚ.

Další meta – tunely

Stejně jako v kritice ČTÚ se byli operátoři schopni na bázi APMS shodnout i na dalším pokrývání pražské podzemky. V tomto případě bylo vyjednávání okořeněno ještě účastí zástupců Dopravního podniku. Každopádně rozhodnutí padla a výsledkem je signál v nových stanicích metra z Dejvic do Motola

A od konce roku i v tunelech. „Ve čtvrtek v noci (17. 12. 2015) proběhla v tunelech měření kvality rádiové sítě. V optimálních podmínkách technici naměřili pro technologii 2G rychlost do 250 kb/s, pro 3G do 20 Mb/s a pro LTE (4G) do 35 Mb/s,“ pochlubila se za všechny zúčastněné Patricie Šedivá z T-Mobilu. 

V běhu je i další projekt, v jehož rámci by se měl 3G i LTE signál dostat i do tunelů na trase mezi stanicemi Roztyly a Muzeum

Nový hráč na scéně

S budováním sítě souvisí hned několik loňských novinek. Vodafone dotlačil svou stížnost na sdílení O2 a T-Mobilu až do Bruselu. Ke konci roku už ale přesto hlásili všichni tři hráči pokrytí LTE vyšší než osmdesát procent.

S letním rozdělením O2 na dvě části se na scéně objevil nový hráč. Do CETINu se pod vedením bývalého technologického šéfa O2 Petra Slováčka, z Brumlovky do starých budov Českého Telecomu, přesunul i Michal Frankl a bývalý šéf slovenského O2 Martin Vlček. Slováček s Franklem tvrdí, že jsou v podstatě bohatý startup, a peněz mají evidentně dost. Do budování optiky, LTE a VDSL chce infrastrukturní firma nasypat 22 miliard korun

O2 zároveň prošlo razantní zeštíhlovací kůrou a firma pod vedením Tomáše Budníka na podzim ohlásila za tři čtvrtě roku zvýšení čistého zisku o 49 procent a do Kellnerovy kasičky putuje 3,73 miliardy korun. Rozdělená firma tak může plánovat roční provozní zisk někde mezi 9,9 a 10,2 miliardami korun. A čistý zisk by pak mohl překročit 5 miliard.

Zatímco hlasové služby už se přesouvají do kategorie „nosičů vody“, růstovými křivkami se mohou na poradách chlubit spíš manažeři z oddělení mobilních dat. Mobilní internet od O2 používá dnes kolem 1,5 milionu zákazníků. Za prvních devět měsíců letošního roku pak datový provoz meziročně vzrostl o 58 procent.


Zdroj: O2

Zatímco Budníkovi se podařilo propad průměrné útraty na zákazníka (ARPU) zastavit, Milanu Vašinovi, který se na konci roku stal hlavou i slovenského T-Mobilu, se to nepovedlo. T-Mobile tak třetí čtvrtletí končil na hranici 253 korun, tedy o 4,5 procenta méně než v roce 2014. Vodafone se svými čísly zatím nepochlubil. 


Zdroj: t-press.cz

Internet věcí a 5G?

Do rozšiřování svých sítí se pustil i T-Mobile nebo České radiokomunikace. Obě firmy sází na nové peníze z připojených zařízení. 

Výsledky pilotního provozu dopadly podle šéfa T-Mobilu nad očekávání a do konce příštího roku chce osadit vysílači sítě Sigfox dalších 350 základnových stanic.

„Testování probíhalo v oblastech bezpečnosti, logistiky, utilities a tzv. Smart Cities,“ komentoval na podzim výsledky šéf dnes už i slovenské pobočky T-Mobilu Milan Vašina s tím, že v první polovině roku 2016 budou spouštět síť v některých regionech u partnerů, kteří nepotřebují celorepublikové pokrytí.

České Radiokomunikace společně s RWE spustily pilotní půlroční provoz IoT sítě na technologii LoRa. Pomáhají jim dvě partnerské společnosti.

O2 se zase svezlo na jedné z prvních vln zájmu o 5G. Do dvou let chce začít pracovat na vybudování sítě další generace. Síť páté generace by měla přinést až padesátkrát vyšší rychlost stahování než u sítě LTE.

Volání přes…

Především T-Mobile rozjel dvě alternativní možnosti pro hlasové služby. VoLTE a VoWiFi. Firma s německou matkou předběhla O2 v přechodu do ostrého provozu volání přes LTE

"Už od dob Alexandra Grahama Bella se pro spojení hovoru dvou účastníků používá technologie spojovaných okruhů. VoLTE přináší do mobilní sítě přelomové řešení přenosu standardních hovorů v podobě datových paketů,“ předvedl historický exkurz technologický ředitel T-Mobile Vladimír Klein.

BRAND24

Během podzimu se v ceníku T-Mobilu zjevila ještě položka volání přes Wi-Fi. To má přinést řešení těm, kteří mají stále problémy se silou či kvalitou signálu mobilní sítě. Wi-Fi potlačuje – stejně jako VoLTE – ruchy z okolí a umožňuje i posílání textových zpráv. Pokud je v daném místě bezdrátová síť dostupná, telefon ji využije zcela automaticky. V okamžiku, kdy se signál ztratí, hovor převezme LTE a naopak. 

„Konec“ roamingu

Několikaleté martyrium, které provázelo realizaci nápadu zrušit roaming, je u konce. Otázka je, jestli to takhle mělo dopadnout. Na znění pravidel pro roaming a síťovou neutralitu se Evropský parlament, Evropská komise a Rada Evropské unie rámcově shodly koncem června. Výsledkem ale byla dohoda plná kompromisů, které vycházejí vstříc operátorům.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).