Hlavní navigace

ČTÚ: Česká televize by měla opustit multiplex A nejpozději 31. října

18. 8. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
18. 8. 2008

Čtyři programy České televize, ale také sedm stanic Českého rozhlasu, by měly odejít z přechodného zemského digitálního multiplexu A v Praze, Brně, Ústí nad Labem a Domažlicích nejpozději do 31. října letošního roku. To je o měsíc později, než žádá Technický plán přechodu na zemské digitální vysílání (TPP). Na dnešním setkání s novináři to řekl předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák.

ČT a ČRo musí v přechodném multiplexu A uvolnit prostor komerčním televizím, aby se tato síť mohla proměnit v definitivní multiplex 2. Veřejnoprávní televize a rozhlas se přesune do vlastního, veřejnoprávního multiplexu označovaného číslicí 1. Jeho spouštění v jednotlivých oblastech se ale zdrželo kvůli průtahům s výběrovým řízením ČT na technického operátora veřejnoprávního multiplexu. Jedinou oblastí, které se zdržení startu veřejnoprávní digitální sítě nedotklo a kde bude ČT s ČRo nadále vysílat v přechodném multiplexu A společně s Novou, je Ostravsko.

BRAND24

Jediným programem, který zůstane v multiplexu A po jeho přetransformování na definitivní digitální síť 2, bude televize Nova. Tu umisťuje TPP přímo do tohoto multiplexu, a vedle ní by zde měl vysílat i její bonusový program, jehož licenci Nova získá na základě svého souhlasu s TPP. Z našeho pohledu je pro přechod ČT do vlastní digitální sítě kritický datum 31. října. Pokud se to do té doby nestihne, bude ohrožen šestiměsíční souběh analogového a digitálního vysílání komerčních televizí před vypnutím analogu, prohlásil šéf Rady ČTÚ.

Podle Pavla Dvořáka by se pozdější přechod ČT do samostatného multiplexu dotknul televize Nova v Praze, která by měla příští rok v dubnu vypnout analogové vysílání v hlavního vysílače na Žižkově. Na riziko kratšího dobu souběžného vysílání v pátek upozornil rovněž generální ředitel televize Nova Petr Dvořák. Podle jeho jmenovce z ČTÚ se ale ndá tak úplně hovořit o šestiměsíčním souběhu, protože Nova v Praze vysílá digitálně již sedmý rok, a po celou dobu v metropoli běželo souběžně i její analogové vysílání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).