Hlavní navigace

ČTÚ vydal stop vydávání rozhlasových kmitočtů

24. 1. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
24. 1. 2007

Půlroční pozastavení vydávání frekvencí pro analogové rozhlasové vysílání vyhlásil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Důvodem je revize kmitočtového spektra kvůli zákonu o Českém rozhlasu, který určuje veřejnoprávním stanicím Radiožurnál, Praha a Vltava pokrývat signálem alespoň 95 procent území České republiky. Provozovatelům soukromým rádií se podle týdeníku Marketing a Media se rozhodnutí nelíbí.

ebf - partner 1

Hlavním kritikem zastavení vydávání nových kmitočtů je Asociace provozovatelů soukromého vysílání (APSV). Podle jejího prezidenta Michala Zelenky totiž hrozí, že na základě optimalizace kmitočtového spektra by mohlo dojít i k omezení počtu kmitočtů, na kterých vysílají soukromá rádia už nyní. Kmitočet je nedílnou součástí názvu stanice, velmi často i jeho loga, a tím pádem identifikace. Propagace těchto prvků přináší milionové až stamilionové náklady. Na rozdíl od televize může mít změna kmitočtu za následek ztrátu podstatné části posluchačské obce, řekl Zelenka týdeníku Marketing a Media.

Telekomunikační úřad se takovým nařčením brání. Jediným řešením je provést analýzu využívání rádiových kmitočtů v rámci celého pásma a navrhnout optimalizaci využití rádiových kmitočtů v pásmu, píše ve svém zdůvodnění.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).