Hlavní navigace

ČTÚ zahájil aukci volných kmitočtů. Její výsledek předpokládá v lednu příštího roku

12. 7. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vyhlášením aukce se završují tři předcházející roky odborných diskusí a více jak rok trvající přípravná etapa. Přihlášky do aukce mohou být podávány až do 10. září.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) se již vypořádal s připomínkami, které dorazily od telekomunikačních firem, televizí i operátorů, k chystané aukci kmitočtů a nic tedy nebrání tomu, aby začal samotný proces. K tomuto kroku právě dnes ČTÚ přistoupil. Připomeňme, že ve hře jsou pásma týkající se kmitočtů 800 MHz, 1 800 MHz a 2 600 MHz, které budou mimo jiné uvolněny i po digitálním vysílání, jež se stahuje z takzvaných „šedesátkových kanálů“.

K TÉMATU: ČTÚ smetl ze stolu téměř všechny připomínky televizí k chystané aukci kmitočtů

Vyhlášením aukce se završují tři předcházející roky odborných diskusí a více jak rok trvající přípravná etapa. ČTÚ udělal všechno pro to, aby aukce proběhla transparentně, na odborné výši a tak, aby urychlila rozvoj nových služeb mobilního vysokorychlostního broadbandu, zajistila efektivní využívání přidělených kmitočtů a podpořila hospodářskou soutěž vytvořením podmínek pro vstup dalšího operátora, uvedl předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák.

ebf - partner 1

ČTĚTE TAKÉ: Připomínky k chystané aukci kmitočtů poslala Nova, Česká televize i Pařízek se Železným

Přihlášky do aukce mohou být podávány ode dneška až do 10. září. Obálky s přihláškami otevře ČTÚ 11. září. Podle dalšího předběžného harmonogramu pak budou do 10. října žadatelé informováni o splnění či nesplnění podmínek účasti a ti úspěšní obdrží pozvání do aukční části, přiblížil mluvčí telekomunikačního úřadu František Malina. Vlastní aukci kmitočtových úseků a následné přiřazení konkrétních kmitočtových bloků úspěšným účastníkům aukce proběhne ještě do konce tohoto roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).