Hlavní navigace

Další technologicky orientované servery mění svého majitele

20. 10. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Nového majitele si našla skupina obsahových serverů původně patřících firmě StickFish. Na internetu méně známá, ale v úhrnu slušně navštěvovaná rodina komunitně orientovaných technických zpravodajských serverů má nového majitele, firmu Argonit. Štěpí se Webtrh, vznikají werbežníci, obecně ale vidíme konsolidaci i na trhu technologických serverů.

Společnost Stickfish existuje od roku 2002, kdy zastřešila weby AbcLinuxu věnovaný linuxové komunitě a postupně ITBiz o informačních technologiích, HDmag zaměřený na vysokorozlišitelné video a AbcPráce s nabídkami práce orientovanými zejména na segment IT. Jenže to byla jen jedna část podnikání firmy StickFish, tou druhou částí byl prodej hardware realizovaný především přes shop s *nixovými stanicemi 64bit a realizace virtualizačních řešení. V roce 2008 firma dosáhla obratu 18,9 milionů Kč, rok před tím 13,4 milionů Kč. Hrubý obrat byl přitom 26 milionů Kč za rok 2008.

V průběhu července došlo ve společnosti StickFish ke konsolidaci podílů společníků. Jejím jediným majitelem se stal Filip Korbel, který vyplatil na jejich vlastní žádost dosavadní spolumajitele Leoše Literáka (29 %), Vítězslava Válku (10 %) a Martina Matějů (10 %). Informovali jsme zde ve zprávičce. Změna byla zapsána v srpnu a jejím důvodem měla být koncentrace firmy na virtualizaci desktopů, čemuž mělo odpovídat majetkové zastoupení. Koncem září ovšem přišla další změna, StickFish se svých obsahových serverů zříká a prodává je doposud neznámé firmě Argonit. Nadále se hodlá věnovat prodeji hardware a virtualizaci, oblast médií opouští.

Částka, za kterou Argonit od StickFishe obsahové servery odkoupil, nebyla oznámena, zajímavá je ale majetková struktura společnosti. Argonit je podle obchodního rejstříku „předzaložená společnost“, tedy firma, kterou někdo specializující se na zakládání společností založil, aby si ji mohli lidé, kteří nechtějí procházet celým procesem, koupit a použít. I proto jsou ve společnosti ze začátku zapsáni jiní lidé, ti s ní nadále nemají nic společného, to jsou registrátoři firmy. Majiteli jsou Pavlína Šimčáková (70 %) a Luboš Doležel (30 %). Luboš Doležel je také novým šéfredaktorem AbcLinuxu, což oznámil blogspot dosavadního šéfredaktora Roberta Krátkého. Ten pro AbcLinuxu pracoval od roku 2002.

AbcLinuxu

AbcLinuxu v říjnu 2010

Argonit obchodně

Toliko ke změnám personálním, jež jsou u tradičně konzervativních linuxových / open-source komunit sledovány velmi ostře jako potenciální změna směru a ohrožení dosavadní kontinuity. O změnách a také novém vlastníkovi se rozeběhla velká diskuse právě na AbcLinuxu, nejnavštěvovanějším ze zakoupených serverů.

Odkup webů od společnosti Stickfish s.r.o. byl provázen nabídkou od Filipa Korbela poté, co se stal jediným vlastníkem společnosti. Nabídka směřovala ke mně; vzhledem k tomu, že od roku 2006 řídím financování webů a v letech 2007 – 2008 i jeho obsahovou část, připravila jsem projekt ITbiz.cz (jehož předchůdce byl linuxbizworld.cz) a společně se všemi šéfredaktory jsme z něj udělali kvalitní médium pro manažery. Začátkem roku 2009 jsem odešla (byla jsem v jiném stavu) a štafetu převzal Leoš Literák. Z nedostatku času se ale projekty nikam nevedly a redakce se rozpadaly zevnitř. Po odkupu všech podílů firmy Filip Korbel v této aktivitě nechtěl pokračovat a nabídl mi odkup, řekla Lupě k důvodům odkupu Pavlína Šimčáková, většinová majitelka společnosti Argonit. Právě Šimčáková stála v minulosti za rozvojem obchodních aktivit obsahových serverů a zjevně tedy věří v další jejich zpeněžování, na které StickFish specializující se na virtualizaci nemá dostatek prostoru.

U webů se dá získat příjem jen z reklam, ať tomu říkáme jakkoliv, partnerství, spolupráce atd. Konference, které jsou v poslední době dost v módě a mnohá vydavatelství je napasují k webům, jen ukazují, že nejsou dostatečně stabilní a potřebují další příjmy, které se málokdy projeví ve zlepšení samotných webů, říká Šimčáková k dalšímu obchodnímu zhodnocení serverů, a dodává: Snížili nákladovou položku o třetinu. Samozřejmě časem zase naroste, ale na začátek je o dobré držet se při zemi. Tím, že jsem u webů pátým rokem, neočekávám nějaký masivní nárůst příjmů, porosteme stabilně 8–16 % za rok, a to i po grafických úpravách a zvednutí návštěvnosti. Současné rozdělení financí je následné: 48 % itbiz.cz, 32 % abclinuxu.cz, 12 % hdmag.cz a 8 % ostatní.

Investor

Zajímavá diskuse se rozvířila pod oznámením o změně provozovatele o tom, kdo je oním tajemným investorem, kterého Pavlína Šimčáková zmiňuje: Máme investora, který není z oblasti IT, věnuje se vědecké činnosti a dlouhodobě s ním spolupracujeme, část financí jde z našeho prasátka. Jeho roli ve firmě Šimčáková upřesňuje: Investor investuje do nás dvou a do toho, co děláme. Byl první po rodičích, za kým jsme šli, představili projekty (+ další plány) a on na naši nabídku „založit nás místo banky“ kývl. Částka, kterou nám půjčil, je 40 % celé sumy a ručíme za ni vlastním majetkem, nikoliv firmou. Vztah mezi námi a investorem je upraven smlouvou mezi 2 fyzickými osobami. Závazek je do 5 let celou částku uhradit a v budoucích letech se podílet na jeho edukačních programech hlavně po stránce mediální a webové prezentace. Takže nebudeme nikde prezentovat žádné deky ani pánve ani nic podobného. Totožnost investora Pavlína Šimčáková nechce uvést, důležité ale je, že jde o půjčku fyzickým osobám, nikoliv společnosti a tedy ani nepůjde snadno jeho totožnost a vliv na chod média ověřit, ačkoliv chodu médií se údajně investor dotýkat nemá.

Návštěvnost

Návštěvnost serverů provozovaných Argonitem momentálně není uváděná v NetMonitoru. Ještě v roce 2008 uváděl StickFish, že AbcLinuxu je nejnavštěvovanějším serverem o Linuxu. Tady pro korektnost upozorňujeme, že Internet Info, provozovatel Lupy, je také provozovatelem serveru o Linuxu a opensource Root.cz.

Podle prohlášení zástupců Argonitu má čtveřice koupených serverů 320 000 unikátních uživatelů a 2 200 000 zhlédnutých stran měsíčně, mediakit pro rok 2010 je o málo skoupější především na počet unikátních uživatel. Pro aktuální a detailnější porovnání můžeme použít data z Google Analytics podle vyjádření serveru:

Návštěvnost serverů Argonit
Server UV Stránek Návštěvníků (UV) Stránek (PV)
AbcLinuxu 240 000 1,7M
HDmag 41 000 195K
ITbiz 37 000 116K

Zdroj tabulky: Google Analytics dle sdělení serverů, září 2010

AbcPráce není zahrnuto, jeho návštěvnost je pravděpodobně pod hranicí odhadnutelnosti AdPlannerem. Z přehledu je zřejmé, že návštěvnost serverů je spíše menší, s návštěvností kolem 300 tisíc unikátních uživatelů se Argonit stěží vejde do první třicítky, jde ale o oborově vyhraněné servery, které jsou v rámci své komunity respektované a jejich uživatelé každou změnu významně prožívají.

Šimčáková také připouští, že by se rodina serverů mohla ještě rozrůst: Po této aktivitě zjišťuji, že je jednodušší začít na zelené louce, ale mám v hledáčku ještě dvě média, o které bych ráda rozšířila v průběhu příštího roku naše portfolio. Jsou to však jen srdcové záležitosti. Je pravděpodobné, že i další takto zakoupená média budou z technologického ranku, protože úzké zaměření je něco, čím si firma může dovolit konkurovat velkým a zavedeným vydavatelům, může se pokoušet vytěžit komunitu lépe než široce rozkročené mediální domy.

BRAND24

Konsolidace zavedených, nových málo

Na transakci je také podstatné to, že jde o další přesun v rámci technologického zpravodajství, u něhož pozorujeme v posledních dvou letech významnou konsolidaci. PC Tuning se nachází pod křídly Mediacop, vydavatele Týdne, Živě a MobilMania přešlo letos od Mladou frontu, Technet patří již deset let Mafře, kromě technických serverů Internet Infa nepatří pod velkou značku z těch navštěvovanějších snad už jen servery jako Cnews patřící Extra Publishing, SvětHardware (patří OxyMedia spolu s TVFreak a DigiManie), drobnější servery provozované firmou Konytech (jako GSM4U) a Deep in IT. Pro něj ovšem jeho majitel intenzivně hledá zájemce o koupi, takže i tady se situace může záhy změnit.

Menším, nezávislým médiím se přitom příliš nedaří etablovat. Pokud vznikají, tak jako rozpracování úspěšně fungující instalace diskusního fóra, kde příkladem může být ve svém segmentu úspěšný WebTrh. Ten se nedávno rozhodl „vypudit“ nevhodný obsah, který snižoval kredibilitu serveru, jako byly nabídky prodeje podvodných skupin na Facebooku, což jeho majitel Martin Schlemmer oznámil na Webtrh.cz. Jeho roli při prodeji teplé vody převzal ihned vzniklý protestserver Werb.cz a jeho uživatelům se v internetové komunitě záhy začalo přezdívat werbežníci po vzoru původního (a dnes dehonestačně pojímaného) webtržníci. Nakolik se Webtrhu přerod v profesionálněji vedené a seriózní médium podaří a nakolik ho ohrozí odchod werbežníků, ukáže až delší časový horizont, obecně to ale můžeme považovat za krok správným směrem, u něhož bude hodně záležet na množství sil, které tomuto kroku majitel bude schopen věnovat.

Navštěvujete některé z webů Stickfish (resp. Argonit)?

  • Ano.
    70 %
  • Ne.
    28 %
  • Nevím.
    2 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).