Hlavní navigace

Datové tarify pro tablety: Jak se vyznat v nabídkách operátorů

5. 9. 2012
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Máte tablet s 3G modemem a hledáte pro něj vhodné mobilní připojení k Internetu? Prozkoumali jsme za vás nabídku tuzemských operátorů. Vyplatí se připojovat se s tabletem k mobilnímu internetu?

Je to už hezkých pár let, co mobilní operátoři začali rozlišovat datové tarify pro mobilní telefony a datové tarify určené přenosným počítačům. Pro mobily nabízejí za nižší ceny tarify s nižším datovým limitem a pro notebooky pak za vyšší cenu tarif s vyšším datovým limitem. Je to logické, protože uživatel mobilu běžně vygeneruje menší datový provoz než uživatel notebooku. Jak se však operátoři vypořádali s nástupem mezičlánku v podobě tabletů?

O2: pro tablety tytéž tarify jako pro mobily

Telefónica resp. O2 sice na svém webu prezentuje nabídku datových služeb pro tablety, ale při podrobnějším prozkoumání celé nabídky zjišťujeme, že jde o tytéž datové služby, které operátor připravil primárně pro mobilní telefony. Ostatně oficiální ceník ani žádné speciální datové služby pro tablety nezahrnuje. To znamená, že v praxi O2 žádné speciální datové služby ušité na míru tabletům nemá.

Tarify určené mobilním telefonům se vyznačují sice poměrně nízkou cenou, ovšem také velmi nízkým datovým limitem. Přitom u uživatelů tabletů lze očekávat větší objem přenesených dat než u uživatelů mobilů. Už třeba jen proto, že díky podstatně většímu displeji budou zřejmě chtít zobrazovat plnohodnotné verze webových stránek namísto jejich ořezaných mobilních verzí. Displej je na to dost velký a ani pro moderní prohlížeče to není problém.

30 MB na 24 hodin

O2 svou nabídku pro tablety staví na předplacených službách. Za 95 Kč si lze nechat do tří pracovních dnů doručit poštou microSIM kartu nutnou zejména pro iPad (ale i další tablety) s kreditem ve výši 50 Kč. Jedná se o klasickou předplacenou kartu, kterou lze dobíjet libovolnou z dostupných metod včetně automatického dobíjení přes platební kartu.

Na této SIM kartě je již připravena základní služba pro přístup k Internetu, kdy hodina připojení vyjde na 15 Kč. Pokud ovšem uživatel využívá připojení déle, tak po dobu od prvního připojení může v následujících 24 hodinách využívat Internet za 30 Kč. Datový limit je ovšem nastaven na pouhopouhých 30 MB na celých 24 hodin. Po jeho vyčerpání je aplikováno omezení přenosové rychlosti pro zbytek 24hodinového cyklu na nepoužitelných 32 kbit/s.

Překomplikovaná nabídka předplacených balíčků

Pro uživatele, kteří by potřebovali vyšší datový limit, má operátor připraveny tzv. denní balíčky, které si lze za kredit nakoupit do zásoby a pak aplikovat v případě potřeby. Čím více denních balíčků si zákazník zakoupí, tím levněji jej v přepočtu vyjde jednodenní přístup k Internetu. Tedy přesněji řečeno přístup po dobu 24 hodin (balíček tedy nepřestává platit úderem půlnoci).

Aktuální nabídka denních balíčků (resp. balíčků pro 24hodinové připojení) vypadá následovně:

  • 1× 24 hodin za 50 Kč (připojení na 24 hodin za 50 Kč)
  • 5× 24 hodin za 200 Kč (připojení na 24 hodin za 40 Kč)
  • 10× 24 hodin za 350 Kč (připojení na 24 hodin za 35 Kč)
  • 30× 24 hodin za 900 Kč (připojení na 24 hodin za 30 Kč)

V závorce uvádíme, na kolik v přepočtu vyjde jeden den, resp. 24 hodin připojení při pořízení daného počtu balíčků. Nehledě na počet zakoupených balíčků platí na jeden 24hodinový cyklus datový limit 100 MB. Po jeho vyčerpání rychlost opět klesá na 32 kbit/s, ovšem v již běžícím cyklu je možné aktivovat další balíček a tím si na následujících 24 hodin resetovat datový limit opět na 100 MB.

Nabídka se jeví jako potenciálně zajímavá pro příležitostné uživatele, ovšem dosáhnout na zajímavou cenu připojení na 24 hodin pro ně nemusí být v praxi reálné. Zakoupené balíčky totiž platí jen po dobu dvou měsíců od objednání. Poté bez náhrady propadají. Pro dosažení nejvýhodnější ceny 30 Kč za 24 hodin připojení by zákazník musel připojení využívat v průměru obden.

Nabídka se celkově jeví jako zbytečně komplikovaná, protože zákazník si musí hlídat datový limit, počet balíčků v zásobě, datum jejich expirace a výši kreditu pro případné dokoupení dalších balíčků. Navíc datový limit 100 MB na 24 hodin rozhodně není pro potřeby tabletů žádným luxusem. Jako alternativu operátor nabízí klasické datové paušály koncipované pro mobilní připojení přenosného počítače k Internetu.

Zajímavou volbou z nich může být „tajný“ tarif (na webu jej operátor neprezentuje, ale v platném ceníku je uváděn) O2 Mobilní Internet Pro, v jehož případě získá zákazník za 1000 Kč měsíčně připojení bez datového limitu. Užívání předplacených denních balíčků za 900 Kč si lze sice dle potřeby rozložit až do dvou měsíců, ovšem s celkovým datovým limitem 3000 MB.

Záleží tedy na zákazníkovi, jak často připojení přes mobilní síť u svého tabletu využije a jaký datový provoz generuje. Samozřejmě, že lze sáhnout i po některém z levnějších měsíčních tarifů prezentovaných sice jako tarify pro přenosné počítače,  avšak lze je použít i v kombinaci s tabletem. Podrobněji jsme se jim věnovali v prázdninovém článku.

T-Mobile: žádné tarify přímo pro tablety

Ani T-Mobile nepřichází se speciálními datovými službami ušitými na míru tabletům. Na rozdíl od O2 však jejich uživatelům nenabízí služby navržené pro mobilní telefony, ale ty koncipované pro přenosné počítače. Mají tedy pochopitelně vyšší datový limit, ale zase jsou dražší. Samostatně si lze na SIM kartě bez hlasového tarifu a závazku aktivovat jednu z následujících služeb:

  • Internet na cesty – varianta Standard za 499 Kč měsíčně s datovým limitem 3 GB
  • Internet na cesty – varianta Premium za 999 Kč měsíčně s datovým limitem 30 GB.

U obou tarifů je po vyčerpání datového limitu snížena maximální dosažitelná rychlost na 64 kbit/s. Tarif bez datového limitu operátor v nabídce nemá, ale lze si na vlastní žádost nechat datový limit v případně nutnosti navýšit. Cena za 1 GB činí 99 Kč. Cena a datový limit však není tím jediným, co od sebe nabízenou dvojici tarifů odlišuje.

Rychlostní strop ještě před vyčerpáním limitu

Uživatelé tabletů zřejmě nevygenerují takový datový provoz jako uživatelé notebooků, takže by jim teoreticky mohla vyhovovat levnější varianta Standard za 499 Kč měsíčně s datovým limitem 3 GB na měsíc, resp. měsíční zúčtovací období. Jenže u tohoto tarifu je nehledě na objem přenesených dat nastaven pevný rychlostní strop 10,8 Mbit/s.

Například majitelé 3G varianty tabletu iPad v nejnovější verzi tak nevyužijí podporu technologie HSPA+ DC, kterou T-Mobile postupně implementuje do své sítě třetí generace a s velkou vehemencí zdůrazňuje její maximální rychlost cca 42 Mbit/s. U tarifu prezentovaného jako vhodný pro tablety snad není příliš troufalé očekávat, že nebude klást do cesty další překážky pro využití možnosti konektivity nejprodávanějšího modelu tabletu na trhu.

Dražší z obou tarifů (Premium) rychlostní strop nemá, takže lze naplno využít možnosti sítě v aktuální situaci a v daném místě. Je však otázkou, jestli rychlostní omezení u levnější varianty není z obecného pohledu spíše jen teoretickým problémem. Zdá se, že ano, protože podle DSL.cz v červenci letošního roku průměrná reálná rychlost v 3G sítí T-Mobilu činila 4,4 Mbit/s.

Z tohoto úhlu pohledu se tedy pořízení dražšího z obou tarifů jen kvůli neomezování přenosové rychlosti ještě před vyčerpáním datového limitu jeví jako zbytečné. Navíc lokalit, kde jde technologie HSPA+ DC dostupná, je stále velmi málo a ne každý tablet tuto technologii podporuje. Nezpochybnitelným plusem dražšího tarifu je tak jen desetinásobný datový limit.

Datový tarif k hlasovému pro dvě zařízení současně

Z nabídky T-Mobilu by uživatele tabletů mohl zajímat tarif Internet Komplet, který za 499 Kč měsíčně vedle připojení mobilního telefonu k Internetu umožňuje zajistit mobilní konektivitu i pro další zařízení (díky druhé dodané SIM kartě). Může jím být právě tablet. Tarif je však nutné zkombinovat s některým z hlasových, takže nabídka není vhodná pro uživatele, kteří nemají zájem o hlasové služby operátora.

Dále je nutné zmínit, že se obě zařízení dělí o společný datový limit, který činí 3 GB. Pro dvě zařízení to určitě není mnoho. Je tu možnost na přání zákazníka datový limit navýšit, ovšem za navýšení o 1 GB si operátor naúčtuje 99 Kč. Navíc je tu opět již výše zmiňovaný rychlostní strop 10,8 Mbit/s, ale jak jsme rozebírali výše, ten nemusí zákazníci nutně brát jako překážku, protože průměrná reálná rychlost v 3G síti operátora je podle nezávislého měření méně než poloviční.   

Internet Komplet je zajímavý pro zákazníky, kteří využívají hlasových služeb operátora a chtějí mít přístup k Internetu za pevný měsíční poplatek jak z mobilu, tak z tabletu. Ovšem je třeba zohlednit, že o datový limit činící 3 GB se budou dělit obě zařízení. To nemusí být problém, pokud obě zařízení používá jeden uživatel, nicméně pokud tablet koluje rodinou, může být již být nízký sdílený datový limit na překážku.

Vodafone: jediný operátor s tarify pro tablety

Vodafone jako jediný tuzemský operátor má ve své nabídce tarify navržené explicitně pro uživatele tabletů, aniž by šlo o překopírování nabídky pro připojení mobilu (jako u O2) nebo notebooku (což je případ T-Mobilu). Vodafone pro tablety nabízí paušální i předplacené tarify, které jsou cenou a datovým limitem někde mezi tarify pro mobily a tarify pro notebooky. Tedy přesně tam, kam tablety technicky i využitím náleží.

Pro uživatele tabletů nabízí Vodafone následující datové tarify nevázané na žádný hlasový tarif anebo jinou službu:

  • Super za 265 Kč s datovým limitem 500 MB na měsíc.
  • Premium za 398 Kč s datovým limitem 1 GB na měsíc.

Zákazníci, kteří využívají ve svém mobilu některý z vybraných hlasových tarifů Vodafonu si mohou uvedené tarify pořídit s 25% slevou. Po vyčerpání datového limitu opět klesá přenosová rychlost až do dalšího měsíce, resp. měsíčního zúčtovacího období. Přes samoobsluhu operátora lze vyčerpaný datový limit resetovat za poplatek 200 Kč. Reset, resp. navýšení limitu o základní hodnotu daného tarifu, lze provést opakovaně.

Tarify jsou bez rychlostního omezení před vyčerpáním datového limitu, na čemž si napříč svou nabídkou datových služeb Vodafone ostentativně zakládá (pochopitelně jde o narážku na konkurenční T-Mobile). Na druhou stranu ale jeho pokrytí technologií HSPA+ DC je nyní významně menší a průměrná reálná rychlost 3G sítě Vodafonu podle červencových dat serveru DSL.cz je pouze 3,43 Mbit/s (tedy zhruba o 1 Mbit/s nižší než v případě T-Mobilu i přes absenci rychlostních stropů).

Předplacený balíček výhodnější než paušál

Vodafone kromě připojení za pravidelný měsíční paušál uživatelům tabletů nabízí také předplacené datové služby ve formě dvou balíčků s pořizovací cenou 200 Kč. Balíčky se liší v ceně připojení, výši datového limitu a kreditem v ceně.

První balíček s kreditem v hodnotě 500 Kč nabízí připojení na 30 dnů za 284 Kč s datovým limitem 600 MB. Má tedy o 100 MB vyšší datový limit než levnější z dvojice měsíčních paušálů a je jen o 19 Kč dražší (pokud tedy bereme standardní cenu tarifu Super bez 25% slevy pro zákazníky s hlasovým tarifem). Tento balíček operátor nabízí ve variantě s klasickou SIM kartou i microSIM kartou.

Druhý balíček s kreditem 600 Kč přichází s nabídkou připojení na 30 dnů za 394 Kč měsíčně s datovým limitem 3 GB. Má tedy trojnásobně vyšší datový limit než paušální tarif Premium, přičemž je dokonce o 4 Kč levnější (pokud nezohledníme zmiňovanou slevu). Dodáván je však pouze s microSIM kartou. To ale není problém, protože adaptér pro její vložení do slotu na klasickou SIM kartu lze pořídit za cenu hluboko pod 100 Kč.

Resumé: vítěze není třeba hledat dlouho

Vodafone je jediným operátorem, který nabízí tarify ušité na míru tabletům. Ostatní operátoři zatím chtějí uspokojit uživatele tabletů nabídkou tarifů původně určených pro jiná zařízení. O2 se domnívá, že tablety mají blíže k mobilům, takže uživatelům tabletů nabízí své datové služby pro mobily. T-Mobile je naopak toho názoru, že tablet má naopak blíže k notebookům, čemuž přizpůsobil svou nabídku.

Jediný Vodafone má ovšem tarify skutečně přímo pro tablety a není proto překvapením, že právě z jeho nabídky pochází datová služba, která se jeví jako nejvýhodnější na trhu pro potřeby uživatelů tabletů. Z aktuální nabídky je to dražší tarif s předplacenou kartou, kdy za měsíc připojení zákazník zaplatí 394 Kč a má k dispozici datový limit 3 GB. Navíc za pořizovací cenu 200 Kč získá microSIM kartu nabitou na 600 Kč, takže bezmála má v přepočtu necelé dva první měsíce užívání služby za 200 Kč.

Jak uspokojit všechny „hračky“ za přijatelnou cenu?

Jenže tablet není jedinou mobilní elektronikou, která dnes umí zužitkovat připojení k Internetu. Jsou tu chytré multimediální přehrávače, čtečky e-booků a objevují se i první fotoaparáty s internetovou konektivitou. Nemluvě o přenosných počítačích a samozřejmě mobilních telefonech.  

Ne všechna tato zařízení disponují mobilním modemem, takže pořídit pro ně mobilní datovou službu není ani technicky možné. Je tu však možnost zakoupit si některé ze zařízení kombinujících mobilní modem s podporou sítí třetí generace a bezdrátový WiFi router s vestavěnou baterií. Takové zařízení se připojí k Internetu přes mobilní síť a následně zprostředkuje konektivitu přes WiFi pro další zařízení, které uživatel nosí při sobě.

Samozřejmě by šlo využít i některý z modernějších mobilů s podporou WiFi tetheringu, ale to není zrovna praktické, protože dnešní mobily na tom nejsou s výdrží baterie moc dobře. Čím chytřejší mobil je, tím častěji jeho majitelé pádí k nabíječkám, dokovacím stanicím a synchronizačním kolébkám. Je tedy lepší mít mobil v pohotovosti pro jeho primární účel a konektivitu svých přenosných zařízení svěřit specializovanému přístroji s vlastní baterií.

K němu je samozřejmě nutný nějaký vhodný datový tarif. Z aktuální nabídky se pro tento účel z hlediska parametrů samotného tarifu hodí O2 Internet Pro za 1000 Kč měsíčně bez datového limitu. Na webu ho operátor neprezentuje, ale v ceníku je, takže jej na objednávku dodat musí. O2 má navíc zatím největší 3G pokrytí, alespoň tedy papírově podle posledních prezentovaných údajů.

ebf - partner 1

Je však třeba říci, že dle (nejen) posledních dat ze serveru DSL.cz je 3G síť O2 nejpomalejší. Tedy alespoň z těch založených na technologii UMTS (vůbec nejpomalejší 3G síť má U:fon, ale ten používá technologii CDMA s mizivou podporou ze strany koncových zařízení na českém trhu). Průměrná rychlost v 3G síti O2 podle DSL.cz v červenci letošního roku dosahovala jen 2,26 Mbit/s, což je přibližně polovina průměrné rychlosti v síti T-Mobilu, která ze statistik DSL.cz vychází jako nejrychlejší.

Na druhou stranu je O2 jediným českým operátorem, který má ve standardní nabídce (byť nepříliš prezentovaný) mobilní internetový tarif bez datového limitu. Účtuje si za něj 1000 Kč měsíčně. Konkurenční T-Mobile bez koruny stejnou sumu měsíčně požaduje za tarif s datovým limitem 30 GB. Je tedy na zákazníkovi, aby se rozhodl mezi vyšším rychlostním průměrem 3G sítě (T-Mobile) a výhodnější cenou tarifu vzhledem k datovému limitu (O2).

Uvažovali jste už o pořízení mobilního Wi-Fi routeru s 3G modemem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).