Hlavní navigace

Den "D" nejen pro východní Čechy již za tři týdny: DVB-T bude kompletní

11. 8. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
11. 8. 2010

Datum 1. září se bezpochyby zapíše jako přelomové v územní oblasti Trutnov. Počátkem září letošního roku zde budou totiž spuštěny již všechny plánované DVB-T vysílače velkého výkonu. Na vysílači Černá Hora dojde ke spuštění digitálního multiplexu 2 na 61k a zároveň ke spuštění digitálního multiplexu 3 na 60 kanálu.

Diváci se tak dočkají rozšíření digitální nabídky o komerční televize a Radio Proglas. Společně s již vysílajícím multiplexem 1 s veřejnopráv­ními televizními a rozhlasovými programy budou společně šířeny vyzářeným výkonem 100 kW s horizontální polarizací.

REGIONY: Digitální televize na Liberecku

Krkonošská Černá hora zajišťuje rozhlasový a televizní signál takřka pro celou územní oblast Trutnov. Tu tvoří především Královéhradecký a Pardubický kraj. Vysílač je však dostupný i na velkém území kraje Středočeského, Libereckého, okrajově pak kraje Vysočina a hlavního města Prahy. Dosah digitálního vysílání je zřejmý rovněž z již spuštěného multiplexu 1 na 40 kanálu.

REGIONY: Digitální televize na Pardubicku

Ve stejný den dojde také k řádnému spuštění digitálního multiplexu 2 z vysílače Ještěd na 52. kanálu. To bude znamenat doplnění nabídky o plnoformátovou televizi Barrandov do předčasně spuštěného multiplexu. Liberecká dominanta Ještěd zajišťuje rozhlasový a televizní signál především pro tento region, ale také Českolipsko, Mladoboleslavsko, Jičínsko, a dále například i Nymbursko, Kolínsko, Mělnicko a části hlavního města Prahy. Dosah je díky předčasnému spuštění možno ověřit již dnes.

REGIONY: Digitální vysílání na Trutnovsku

Tipy C

Digitalizaci v územní oblasti Trutnov zahájil multiplex 1 České televize svým vysíláním z Ještědu v srpnu loňského roku. O měsíc později pak na primárním vysílači Černá hora. V obou případech se jednalo o přechod takzvaným střihem, to znamená po předchozím vypnutí analogového signálu programu ČT2 na stejném kmitočtu (TV kanálu). Doposud největší boom nastal 29. března, kdy byly spuštěny zároveň digitální multiplexy 1 a 2 z vysílače Krásné. Právě tento vysílač zajišťuje základní „pokrytí“ pro velkou aglomeraci obou krajských měst.

Územní oblasti Trutnov toho dne čeká rovněž vypnutí analogového vysílače televize Prima z vysílače Ještěd na 60. kanálu. Konec analogového vysílání rovněž předčasně čeká i program ČT 2 z vysílače Krásné na kanálu 57, a to o posledního října 2010.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).