Hlavní navigace

Deset NEJzajímavějších televizorů, které jsme pro vás letos vyzkoušeli

29. 11. 2017
Doba čtení: 23 minut

Sdílet

 Autor: Loewe
Připravili jsme pro vás výběr přístrojů, které si v období nejvyšších nákupů zasluhují vaši pozornost. Všechny jsou pochopitelně kompatibilní s českým DVB-T2/HEVC.

Při výběru toho NEJ z našich testů jsme zohledňovali jednotlivé cenové relace a dívali se zejména po poměru cena/výkon, kvalitě resamplování a dalších veledůležitých parametrech, které by měl dobrý televizor současnosti vykazovat. V přehledu tak najdete přístroj za deset tisíc, stejně jako třeba za sto.

KOMPLETNÍ PŘEHLED: Všechny recenze digitálních televizorů

Účelem nebylo doporučit ty nejdražší a nejsofistikovanější stroje, ale snaha najít pro každého něco. Pro fajnšmekry, kteří vyžadují to nejlepší ze současné nabídky, tedy OLED, a mohou si to také dovolit (nebo prostě jen chtějí), něco pro běžného konzumenta hledajícího co nejlevnější přístroj nebo pro ty, kteří o své investici notně přemýšlejí. A vyžadují tudíž co nejlepší poměr cena/výkon.

V přehledové tabulce se základními parametry převzatými z původních recenzí najdete nejen proklik na článek, ale také aktualizovanou cenu, přičemž v závorce je pro srovnání uvedena i ta z doby recenze. Přehledovou tabulku jsme trochu zestručnili a z prostorových důvodů odstranili položku věnující se multimediální kompatibilitě („přehrává – udáváno“). Kompletní tabulka zůstává zachována u recenze, takže není problém si ji vyhledat.

Při čtení původních testů mějte prosím na paměti, že se verze firmwaru televizorů může, a nejspíše i bude, lišit od té, se kterou jsme je zkoušeli. Některé naše námitky či výtky už tudíž nemusí být aktuální (nelze ovšem také vyloučit nové „chybky“). Výrobci se, zejména u televizorů dražších a složitějších, o aktualizace dnes opravdu starají, takže se někdy mohou, a to i poměrně zásadně, vylepšit jejich vlastnosti.

U následujícího výběru toho nejdůležitějšího z dané recenze uvádíme i původní hodnocení (pro jistotu to ještě zdůrazňujeme). Jednak rovnou uvidíte klady, které se (věřme) nezměnily, a jednak se před nákupem můžete poptat na zápory (pokud jsou pro vás důležité). Pro jistotu jsme ještě obvolali výrobce a poptali se u konkrétních modelů – a operačních systémů – na novinky. Pokud jsou, najdete je na konci každého z článků.

Přejeme šťastnou ruku při výběru.

Hisense H55N6800: nejspíše první televizor s HbbTV 2.0 na našem trhu

Na přístroj v dané cenové relaci se Hisense H55N6800 chová výtečně. Jsou tu sice drobné chybky v ovládání a v uživatelském prostředí (firemní linuxový systém Vidaa U), což vás tu a tam zavede někam jinam, než kam jste se vydali, ale dálkový ovladač je výborný, a zejména je nutno ocenit kontextové menu nabízející to, co má nabízet a co v daný okamžik, ať už v multimédiích, nebo zejména v TV tuneru, potřebujete.

Zesilovač, i když má papírově prostých 2× 10 wattů, nabízí zjevnou výkonnostní rezervu, zvuk je hutný, ne plechově televizní, a poslechem potěší třeba i při běžné muzice. Resamplování jde vysoce na úroveň ceny a to, co dokáže televizor připravit z prostého seriálového dílu o velikosti 160 MB na 44 minut (H.264), je skoro zázračné. S kodekem H.264 si rozumí nadmíru dobře a ani to není dnes, kdy jsou TV optimalizované na H.265/HEVC, obvyklé.

V případě moderního HEVC nijak nezaostává, obraz podává klidně s přirozenou nepřepálenou barevností. V běžném provozu dělá maximum i v případě velmi nízké vysílací kvality, včetně českého DVB-T2/HEVC, a místy si našinec připadá, jakoby se ocitl o dvacet, třicet tisíc výše. Nově je nyní u televizoru k dispozici aplikace filmotéky Voyo, v přípravě je pak Lepší.TV (IPTV), která se očekává do konce letošního roku.

Hodnocení (původní)

pro: mimořádný poměr cena/výkon, výborné resamplování i obrazové a zvukové podání, kovové provedení, kontextové menu s řadou možností, HbbTV verze 2.0 (byť necertifikované), možnost operativně vypnout obraz a nechat v chodu pouze zvuk, výborný souborový manager, ale…

proti: …s chybným úvodním tříděním a externími titulky, které je třeba neustále povolovat

LG 49UJ7507: výkon, který potěší, nová cena také

Nejvyšší klasický 4K model letošní řady nás velmi příjemně překvapil. Nejen jemnou barevnou škálou, ale i na LCD mimořádně bohatým kontrastem, včetně solidního podání kritické černé barvy. Poměrně přijatelně přijímač zvládá už vysílání ve standardním rozlišení, samozřejmě, že mu svědčí především technicky dostatečně kvalitní obsah, minimálně HDTV. A pokud jde o HD v celém řetězci přenosu – jako je tomu třeba u zahraničních sportovních přenosů – pak je výsledek skutečně parádní. Signál v Ultra HD (4K) je pak ideální; třeba reprodukce filmu V srdci moře ze 4K UHD disku Blu-ray využívajícího i HDR10 nabízí vynikající podání jak potemnělých scén z lodních kajut s dobře prokreslenými tmavými kouty, tak i opačně jasově vyznívajících sekvencí z prozářené mořské hladiny.

Samozřejmě, že LCD technologie má své „systémové“ mouchy a ty se nevyhnuly ani tomuto televizoru. Jde především o nepřesnosti při zobrazování pohybu – vytváření kontur okolo objektů, ale tentokrát to nebylo zdaleka tak zřetelné jako u jiných modelů. Podobně jsme zde nezaznamenali obvyklou přetrvávající stopu po míči „pinkaném“ z jedné strany obrazu na druhou. S ohledem na boční LED podsvícení (v rámu) je rovnoměrnost jasu na obrazovce – při referenčním zobrazení jednobarevné plochy – příkladná. Na druhou stranu systémovou slabinou je vznik světlejšího svislého pruhu okolo bílého objektu v černé ploše – typicky třeba v závěrečných titulcích filmu. Zde alespoň nedocházelo k tak zřetelnému rozdílu a ohraničení, přechod byl poměrně plynulý.

Zvuk přijímače, který je opět vyzařován reproduktorky směrem dolů, lze označit za standardní, pro běžný televizní provoz jistě plně vyhovující. Suma sumárum celkové hodnocení vyznívá velmi dobře. Jak jeho výbava (rychlejší procesor, HDR s Dolby Vision, „dálka“ Magic Remote), tak reprodukční vlastnosti ho řadí mezi podařené modely. Co se týče novinek od LG, ještě do konce roku by se měla na scénu – u obou zde uvedených televizorů – vrátit aplikace Spotify, která byla před necelým půl rokem stažena, protože ji bylo nutné zcela přepracovat.

Hodnocení (původní)

pro: kvalitní obraz, podpora HDR, včetně Dolby Vision, výborná funkce My Channels, skutečně funkční hlasové vyhledávání v češtině, výtečný dálkový ovladač Magic Remote, snadné třídění kanálů, editovatelná nabídka na tlačítku Home

proti: pouze USB 2.0

ČTĚTE TAKÉ: Televizory OLED: co byste o nich měli vědět, jakou mají životnost a jaké si můžete pořídit

LG OLED55B7 (OLED): s WebOS 3.5 a nyní pod 50 000 Kč

Je povedená, je ale také moderní, resp. hodně moderní, s čímž souvisí i to, že tu nenajdete tradiční analogový stereo audiovýstup (cinch), ale pouze kombinovaný výstup se sluchátky. To až tak nevadí (digitální audiovýstup nechybí), ale to, že tu není ani kompozitní, ani komponentní videovstup (YUV, SCART, či docela obyčejné cinchové video) znamená, že typicky starší DVD přehrávač bez HDMI nenapojíte. I tohle limituje případného majitele, ale dá se předpokládat, že pokud si kupuje takto drahý televizor, nebude mu chybět „pár tisíc“ na něco s HDMI. V každém případě LG OLED55B7 příjemně překvapila. A to jak vysokou multimediální kompatibilitou a výtečným resamplováním z nízkého rozlišení, tak chováním na současném mizerném DVB-T2 či SD kanálech v DVB-T šířených s nízkým a velmi nízkým datovým tokem. Kde nic není, ani smrt nebere, říká přísloví. Někdy tak byla vidět menší či větší pohybová neostrost už při lehkém bočním švenku. Jakmile se signál dostal na trochu rozumnou úroveň, vše se výrazně vylepšilo a obraz se stal ostřejší.

Videa s technologií HDR byla podávána jemně, někdy se zdálo, že možná až zbytečně jemně. Rozdíly ve scéně (SDR/HDR) však byly patrné. Na druhou stranu je to lepší, než kdyby bylo vše zvýrazněné až nepřirozeně, jak je to občas také vidět.

Za cenu 79 990 Kč je LG OLED55B7 výjimečným kouskem jak po stránce obrazové a zvukové (pokud má odpovídající signál), tak designové. Vše koření vynikající dálkový ovladač jaký u konkurence hned tak nenajdete, a spolehlivý a robustní operační systém. A při současném významném poklesu ceny není myslím pro zájemce o OLED co řešit. Ani při otázce OLED/SUHD/QLED.

Hodnocení (původní)

pro: výtečný obraz i resamplování, velmi citlivý tuner (subjektivně vzato), podporuje všechny momentálně nejdůležitější standardy HDR, kvalitní multimédia s výtečnou kompatibilitou, upozornění v EPG s probuzením z pohotovostního režimu, operativní přepnutí audiovýstupu

proti: někdy pomalé nabíhání seznamu naladěných kanálů a EPG, někomu může chybět analogový videovstup

Loewe Bild 3.48: přirozené barvy, skvělé překreslování, co dodat…

Díváte se po televizoru v ceně kolem 60 000 Kč? Než sáhnete po masové značce, srovnejte si vlastnosti třeba s tímto modelem. Obrazově námitek mít nelze, včetně pohybové ostrosti. Excelentní překreslování je znát například i při dnes často zrychleném výpisu závěrečných titulků. Plynulost, výborná černá na pozadí, dobře rozložené a vyvážené podsvícení a kvalitní podání rychlého švenku či scény je hodně příjemnou změnou, se kterou se našinec u LCD nesetkává až tak často. Výbornou reakci na pohyb ale vidíte například i při sportovních přenosech a i HD vypadá na Bild 3.48 tak nějak lépe.

Audiosystém je opravdu dobrý, televizor nabízí i poměrně hutné, i když někdy trochu hluché basy a napojení externího subwooferu může v některých situacích pomoci. Snad jen to nešťastně umístěné USB 3.0 bude problémem, pokud televizor nebudete instalovat do prostoru. Umístění na boku, kde je kryt, by bylo rozhodně lepší a pro častější vyjímání dostupnější. Takto lze jen doporučit prodlužovací kabel.

Loewe Bild 3.48 je výbornou volbou pro ty, kteří hledají kvalitní televizor na pomalu půlku života. Nechtějí investovat do OLED a nejsou takoví fajnšmekři, aby sáhli po Reference, nebo prostě za televizor nechtějí dát tolik peněz. Jsou ale náročnější, nebo klidně i nároční, a za své peníze chtějí kvalitní, nadstandardně vybavený televizor (zdvojené tunery atd.), který vydrží a který si budou moci uzpůsobit pro své prostředí. Tady budou doma a i z tohoto pohledu je Bild 3 výtečnou kombinací cena/výkon, ať to může znít v této cenové relaci jakkoli zvláštně. Bild 3.48 je perlou na našem trhu a je to i koncentrát toho, čím Loewe je, kam směřuje a co umí.

Hodnocení (původní)

pro: vynikající obraz, výborný zvuk, výtečné balení TV i její zpracování, excelentní vlastnosti operačního systému (spolehlivost, rychlost…), zdvojené tunery, EPG bez zvukové prodlevy a s probuzením z pohotovostního režimu, plnohodnotné internetové rádio atd. atd.

proti: žádná česká aplikace nebo obsah, někdy trochu speciální ovládání, nepřehrává 4K/H.264, DTS-HD Master Audio a také nepodporuje externí titulky v multimédiích, nešťastně umístěné USB 3.0

Panasonic TX-32ES600: výtečná práce za rozumné peníze

Panasonic TX-32ES600 s bohužel hodně lesklou obrazovkou představuje výtečně odvedenou práci. Je určen pro ty, kteří o koupi televizoru přemýšlejí, jsou ochotni si za kvalitu připlatit. A také požadují slušnou výbavu, co nejlepší obraz a značné možnosti úpravy nastavení. Ty jdou v tomto případě vysoce nad míru obvyklou v této cenové relaci. Takto rozumně se chovající zákazníci získají s tímto modelem výborný televizor, navíc s překvapivě dobrým poměrem cena/výkon/kvalita, ať si o tom kdo chce myslí co chce. Jen škoda, že výrobce nešel u své nejvyšší Full HD řady o krok dál. Nenabídl HDR a další „lepší“ vlastnosti. Je stále spousta lidí, kteří nechtějí Ultra HD, ale chtějí špičkově vybavený televizor s rozlišením Full HD. Tito zákazníci dnes obecně vzato mnoho možností nemají. Některým, a možná jich nebude až tak málo, se možná u Panasonicu (nejen u tohoto modelu) nebude líbit zrušené upozornění na pořad v EPG a multimédia postaru, tedy na úrovni 2016. V každém případě doufejme, že se v této řadě ještě objeví nějaké rozměrnější úhlopříčky. Zasloužila by si to.

Hodnocení (původní)

pro: výborný obraz i resamplování, velmi dobrá výbava, výtečné možnosti úpravy zvukových i obrazových nastavení, povětšinou výborné ovládání, včetně práce s naladěnými stanicemi a jejich výpis přes OK, kvalitní HbbTV s řadou nastavení

proti: chybí upozornění na pořad v EPG, zvuková pauza při odchodu z EPG, multimédia neodpovídají možnostem televizorů s Firefoxem pro rok 2017 a zůstávají v roce 2016

Dvě nožičky podstavce řady EX600 můžete namontovat dvojím způsobem. Buď je umístíte takto do stran, nebo blíže ke středu obrazovky. Pak se nacházejí asi 22 cm od nápisu Panasonic.
Autor: Panasonic

Dvě nožičky podstavce řady EX600 můžete namontovat dvojím způsobem. Buď je umístíte takto do stran, nebo blíže ke středu obrazovky. Pak se nacházejí asi 22 cm od nápisu Panasonic.

Panasonic TX-55EX613: výborná volba i pro náročnějšího diváka

Televizor se během dvoutýdenního provozu choval velice dobře, tu a tam jsme jen naráželi na občasné nestandardní ovládání spočívající například v tom, že při stlačení Return nevyskočil z nabídky o úroveň výše, ale zcela ji ukončil. To ale zřejmě vyřeší nějaká aktualizace, protože jinak s přístrojem žádné potíže nebyly, což je u první novinky pro rok 2017, kterou ještě v českých obchodech nenajdete, překvapivé.

Co je naopak „na furt“, je umístění rozhraní USB 3.0. To je tu stále jen jediné a dosti těsně přiléhá k bočnímu konektoru HDMI. Pokud v něm budete mít zastrčen kabel, bude se vám typicky paměťové médium vyjímat velmi špatně.

Co lze kvitovat s povděkem, je udávaná podpora technologie HDR, která tu je v podobě HDR10 a HLG určeného zejména pro TV vysílání. Za cenu 23 990 Kč, která je v současnosti o dost nižší, při úhlopříčce 140 cm si v tomto ohledu nelze přát více. Potěší lehce nadstandardní zvuk a hlavně obraz s velice dobrou reakcí na pohyb či švenk kamery, což se pochopitelně netýká mizerně podaného vysílání na přechodové síti DVB-T2/HEVC. To je ale špatné i na desetkrát dražším televizoru.

Překvapivě kvalitně zvládá TX-55EX613 resamplování a znát je to i v případě videí s nízkým rozlišením a nízkým datovým tokem, nebo chcete-li objemem. Televizor se v tomto okamžiku někdy choval, jako by stál podstatně, ale podstatně více. Hodně potěší multimédia zavedením klasického adresářového náhledu. Chová se skvěle a ulehčuje obsluhu, takže hallelujah! Díky možné úpravě velikosti fontu externích titulků dostatečných i pro takto velkou úhlopříčku je tu všechno, co si můžete přát. Navíc pro naprostou většinu běžně užívaných multimediálních souborů televizor bez problému vyhoví.

Panasonic TX-55EX613 je vynikající volbou i pro poměrně náročného diváka. Díky kombinaci cena/kvalita obrazu je pak opravdu dobrou volbou. Výbavou, zpracováním a použitými materiály dostačí i tomu, kdo hledá kvalitní přístroj na řadu let. V tomto ohledu pomůže jak tunerové osazení, tak zejména rozumná úroveň aplikace technologie typu HDR. Jeho podání není přemrštěné či vyumělkované, vše působí decentně a ze scény je cítit snaha po maximální přirozenosti. A s tím mají někdy potíže i televizory několikrát dražší.

Hodnocení (původní)

pro: cena/výkon (!), dobrý obraz za prakticky všech okolností, výborné resamplování, solidní ostrost, dotažená multimédia (!), podpora HDR10 i HLG, opravdu výborné podání obsahu s HDR (zkoušeno s HDR10), EPG bez zvukové prodlevy při odchodu, ale…

proti: …stále v něm chybí upozornění na pořad a při vstupu narazíte na zvukový výpadek, problematické umístění rozhraní USB 3.0

ČTĚTE TAKÉ: Panasonic OLED 2017 (reportáž)

Panasonic TX-65EZ950 (OLED): ukázková prakticky po všech stránkách, značný pokles v ceně

Na překvapivě vysoké úrovni je resamplování, a to ze všech zdrojů, a něco takového hned tak neuvidíte ani u mnohem dražších modelů (o černé se nemá cenu bavit, ta patří k OLED neodmyslitelně). EZ950 tak díky tomu často dokáže podat televizní kanály vysílané v podprůměrné kvalitě jak na DVB-T, tak DVB-T2 způsobem, který by někdo mohl považovat za magii. Óčko či ČT24 vypadá na obrazovce tak, jsme to už dlouho neviděli, pochopitelně někdy je to nezvládnutelné ani pro takto skvělý přístroj. Výsledkem ale ve většině případů je minimum šumu, což je neméně překvapivé, a také zřetelná snaha po udržení detailů a pohybové ostrosti. Platí to i o videích promítaných přes rozhraní USB, a to i těch, které jsou v SD a opět v podprůměrné kvalitě. Něco takového se hned tak nevidí, resp. spíše nevidí.

Tytéž obrazové režimy, které jsou k dispozici pro SDR, tedy běžný obsah, jsou následně k mání i pro HDR a například na režim THX Cinema je radost se dívat za všech okolností. Jen potřebujete v místnosti nižší světelnou hladinu.

Obsah s technologií HDR (zkoušeno HDR10) byl podáván nepřehnaně, míra zvýraznění detailů je zvolena velice citlivě a přirozeně a televizor i v tomto ohledu patří k tomu nejlepšímu, co můžete vidět napříč kategoriemi.

Vše zmiňované Panasonic zvládal při prakticky základním nastavení, které bude nejspíše zachováno u většiny, možná drtivé většiny budoucích majitelů. Jen hned na začátku vypněte tzv. Živou barvu, která by se měla zákonem zakázat (u OLED zvláště). V menu ale naleznete další volby, kterými můžete obraz vylepšit, nebo také výrazně zhoršit. Naštěstí je vždy možný návrat k továrním hodnotám. Tenhle televizor ale po obrazové stránce prakticky žádné úpravy nepotřebuje.

Zvukově je takový, jaký asi očekáváte, i když možná – díky dané ceně – budete mít očekávaní nerealistická. Takže jinak: reálný výkon zesilovače je velice slušný a cítit je příjemná rezerva. Podání audia je lehce nadstandardní s dostatkem výšek a v některých okamžicích i s rozumnými basy. A co může chybět? Někomu možná absence Dolby Vision, kterou Panasonic obecně nepodporuje, některým z nás ale bude podstatně více vadit hodně lesklá obrazovka, která nemá u OLED co pohledávat. Jak bylo řečeno, panel patří k 5. generaci, u které jeho výrobce hovoří (přepočteno) o asi 20leté životnost při sledování 4 hodiny denně (30 000 hodin).

Pokud vám přijde zbytečné pořizovat si takto velkou úhlopříčku, verze s 55" (140 cm) Panasonic TX-55EZ950, která je – a máme to potvrzeno i od výrobce – co do elektroniky a panelu zcela stejná, přijde na výrazně méně. Na 89 990 Kč (nyní 77 990 Kč). Můžeme s velmi vysokou mírou pravděpodobnosti předpokládat, že se nejen po obrazové stránce bude chovat minimálně stejně. Bohužel Panasonic ji na zápůjčku neposkytuje.

Hodnocení (původní)

pro: excelentní resamplování ze všech zdrojů, výtečný klasický dálkový ovladač, absolutní pohledové úhly, vynikající multimédia i podání obsahu s HDR10, výborná koncepce (v rámci požadavků na extra tenký panel), certifikace THX

proti: bohužel stále hodně lesklá obrazovka, v EPG chybí upozornění na pořad, Bluetooth podporuje pouze klávesnici nebo myš

ČTĚTE TAKÉ: Philips začal u televizorů s aktualizací na Android TV 7. Podporuje mj. Google Chromecast Ultra

Philips 22PFS4232: s výtečným poměrem cena/výkon

Jediné, co televizoru s minimálně polomatnou obrazovkou v praxi chybí, je podpora HbbTV. Tedy v praxi, ve které bude, či nejspíše může být, použit. V tomto okamžiku by bohatě dostačovalo Wi-Fi, ale to s sebou nese řadu dalších věcí, takže by se extrémně příznivá cena (nyní ještě o něco příznivější), resp. kombinace cena/výkon, nepochybně neudržela a vyšplhala by se o dost výše.

Nyní za zhruba čtyři tisíce dostáváte výborný televizor s vynikající výbavou dovolující prakticky všestranné použití. S výše uvedeným omezením.

Kvalitu obrazu nemá smysl rozebírat, pohledové úhly jsou subjektivně vzato poměrně nízké, a to zvláště zespoda. Udány nebyly, ale bude třeba na ně – při náročnějším umístění – myslet. Nejvyšší jsou z boku, nejnižší je spodní, kdy změny v detailech a barevnosti vidíte poměrně brzy.

Kanály na současném DVB-T2 televizor naladil a přehrával bez potíží, v seznamu jejich názvy na konci doplní o „T2“.

Pro používání na cestách, třeba v obytném autě, je také důležitý výkon zesilovače. Šest wattů RMS se ukázalo jako dostatečných, i když televizor nebyl zkoušen v obytném autě či karavanu, nýbrž jen v běžném osobním voze. V každém případě tu je i vývod na sluchátka, což je v tomto případě neméně důležité.

Philips 22PFS4232 nabízí spíše matnou obrazovku, ale dojem poněkud kazí hodně lesklý rámeček. I tak je výsledek vynikající, a pokud by DigiZone dávala nějaké ocenění, tento televizor by si ho nepochybně zasloužil.

Hodnocení (původní)

pro: excelentní kombinace cena/výkon, výtečná, prakticky matná obrazovka, vynikající výbava, včetně rozlišení Full HD, extrémně příznivá cena jako taková, v ceně je adaptér na 12 V (!)

proti: subjektivně vzato poměrně nízké pohledové úhly (zvláště zespoda)

Philips 43PUS6501: obrazově stále výtečný, Android TV výrazně lepší

Při práci s televizorem možná narazíte na drobnou firmwarovou chybu v podobě nemožnosti vyvolat seznam kanálů tlačítkem OK v době, kdy je na obrazovce automaticky zobrazována informace o aktuálním kanálu, resp. aktuálním pořadu. Jde to až poté, co informace zmizí. Kupodivu tlačítku List to vůbec nevadí a seznam kanálů vyvolá, takže tu přece jen nějaký rozdíl – vzhledem k OK – je. Tohle bylo ale jediné, co šlo proti operačnímu systému, možná spíše firmwaru televizoru, namítnout. Android TV verze 6 si s hardwarem rozumí po všech stránkách, nesetkali jsme se s jediným zamrznutím či samovolným restartováním.

Televizor se zklidnil a provoz je hladší, což bohužel neznamená, že by se omezila zvuková pauza při vstupu a odchodu z EPG. Škoda také nešikovně přepracovaného dálkového ovladače, zbytečně špatně umístěného tlačítka TV a také zbytečného List. S tím se ale zjevně nic nenadělá. Pokud to skousnete, dostanete za své peníze jinak vynikající televizor s nezvykle vysokým stupněm výbavy, vynikajícím resamplováním z nízkého rozlišení i obrazem, který skvěle podává HD a u SD dělá pomalu maximum možného (je to divné, při dané ceně, ale působí to tak). Ať se navíc díváte na kombinaci cena/výkon z kteréhokoli úhlu pohledu, pokaždé vám musí vyjít výjimečná. A platí to i při porovnání s konkurencí, a to i včetně výbavy. Pokud se ptáte, kde jsou tedy omezení, musíme odpovědět: „nikde nejsou vidět“.

Co se týče novinek, u společnosti TP Vision vyrábějící televizory se značkou Philips právě probíhá aktualizace na operační systém Android 7. Loňské modely (2016, což je i tento, který se nyní doprodává – viz možná alternativa níže) už aktualizovány byly, pro ty letošní (řady 6, 7 a 8) zatím ještě aktualizace vydána nebyla a není zcela jasné, zda se do konce roku stihne.

Hodnocení (původní)

pro: výtečná výbava, výborný poměr cena/výkon už při aktuální ceně, dobře podávanéHDR, rychlé menu usnadňující ovládání, vynikající spolupráce s Bluetooth sluchátky, speciálně s Lamax B1, i s externím audiosystémem, skvělé obrazové úpravy zcela neodpovídající ceně, včetně kalibrace ISF, stabilní Android TV verze 6, nastavené upozornění v EPG zvládne probudit TV z pohotovostního režimu, ale…

proti: …jinak je EPG podprůměrné, zmenšené a zasuté tlačítko TV, v nabídkách se nedá kolovat, potíže s vyhledáváním aplikací na Google Play/Store, což ovšem není věc výrobce TV.

Alternativa pro sezónu 2017 a 2018

Vlajková loď střední třídy v řadě Philips 6400 pro letošní rok nese označení 6482. K dostání je ve velikostech 49 palců (Philips 49PUS6482, foto výše) a 55 palců (Philips 55PUS6482), tedy 124 a 140 centimetrů.

Model 6482 nabízí například technologii osvícení pozadí Ambilight na třech stranách, vysoký jas 400 Nit, bohatý barevný rozsah 85 % WCG a také 14bitové barevné zpracování, díky němuž televize splňuje kritéria pro označení Philips HDR Premium

Philips 55POS9002 (OLED): excelentní HDR, výborné resamplování, značný pokles v ceně

Televizor vykazuje překvapivě dobré resamplování, výborný obraz a hlavně patrnou snahu udržet například pohybovou ostrost i na nekvalitně šířených kanálech či videu. Při dané ceně je to velice dobrá nabídka, která by byla výborná, kdyby ji nesrážel operační systém, s ním spojené ovládání a řada drobných chyb a nedodělků, které jsou možná i mimo dosah TP Vision, jako výrobce televizoru a týkají se tak Googlu.

Obrazová a zvuková část nedělala žádné potíže, zesilovač je ale subjektivně vzato slabší a občas tak musíte televizor více vytočit abyste z něj něco slušného dostali, což se týká zvláště multimédií a externích video zdrojů. Zvuk ale rozhodně nezní nijak plechově, nebo typicky televizně, znát jsou basy, ale nejspíše je to právě nízký výkon, který nedovoluje interní reprosystém využít naplno. Někdy také trvalo zapnutí televizoru neúměrně dlouho (i déle než minutu), zřejmě se projevil studený start operačního systému. Při běžném vypnutí se to sice nestávalo často, ale minimálně dvakrát v průběhu testu po prostém přepnutí do pohotovostního režimu ano. 

Naopak excelentní, a to naprosto, je přehrávání videa s HDR (o výborném resamplování jsme se už zmiňovali) a tady jsme schopni televizoru odpustit mnohé, včetně neusazeného Androidu, občasných chybek v EPG či havárie aplikací, kdy je zapotřebí prostě vyčkat, dokud se neobjeví hlášení Googlu. Včetně jeho vlastního Youtube…

Vraťme se ale k HDR. Jak bylo řečeno, zkoušeny byly pouze ukázky s HDR10. HLG, což je druhý systém který zde TP Vision podporuje, zatím nemáme k dispozici. Jednoduše a stručně řečeno: takto by mělo přehrávání videa s HDR vypadat! Nepřehnaně a ani zbytečně netlumeně, takže detaily jsou vidět tak akorát a nesplývají s pozadím, nebo je popředí nepřebije. Najít tu správnou míru podání nahrávky s touto technologií à la lidské oko, což by měla být vrcholová meta, není ale vůbec jednoduché a dokáže to zatím málokdo! TP Vision to umí.

Poznámka recenzenta: oproti taktéž testované a stále ještě prodávané Philips 55POS901F (nyní 54 990 Kč) je současný rozdíl pět tisíc. Srovnejte si obě OLED TV a zvažte výběr. Navíc oba přístroje čeká aktualizace na „sedmičku“.

BRAND24

Hodnocení (původní)

pro: cena/výkon, excelentní HDR, výborné resamplování i z horších zdrojů, výtečná výbava, včetně Bluetooth 4.1, operativní přepnutí na externí audio a vypnutí obrazovky (běží pouze audio)

proti: EPG stále bez obrazu i zvuku, subjektivně vzato nijak výkonný zesilovač, občasné potíže s o. s. a drobná nedotažení v EPG, multimédiích atd., nefunkční, resp. chybějící Voyo

  cena: úhlopříčka, formát: obrazovka: tuner a zvuk: spotřeba (udávaná podle EU): vstupy/výstupy (výběr): rozměry (švh); hmotnost:
Hisense H55N6800 20 990 Kč (21 990 Kč) 140 cm (55"), 16:9 LCD, podsvícení Edge LED (v rámu), Ultra HD, 3840 × 2160 bodů; úhel pohledu 178 ° DVB-T/C/S, DVB-T2/S2 (HEVC); 2× 10 W 115 W, < 0,5 W; roční spotřeba 168 kWh; energetická třída B 2× HDMI 2.0, 2× HDMI 1.4, digitální optický audiovýstup, USB 3.0, 2× USB 2.0; Wi-Fi („ac“) 1235 × 229 × 763 (bez podstavce 60) mm; 19,6 kg
LG 49UJ7507 19 990 Kč (26 990 Kč) 123 cm (49"), 16:9 LCD, IPS, podsvícení v rámu (Edge LED); Ultra HD (3840 × 2160 bodů) DVB-T/T2 (HEVC), DTB/C, DVB-S/S2; 2× 10 W 75 W, < 0,5 W; roční spotřeba 104 kWh; energetická třída A 4× HDMI (2.2), digitální optický audiovýstup, 2× USB 2.0, Bluetooth, Wi-Fi („ac“) 1100 × 699 × 247 (62) mm; 14,1 kg
LG OLED55B7 49 990 Kč (79 990 Kč) 140 cm (55"), 16:9 OLED (bez podsvícení), Ultra HD, 3840 × 2160 bodů DVB-T/C/S, DVB-T2/S2 (HEVC); 2× 10 W + 20 W 112 W, < 0,3 W; roční spotřeba 155 kWh; energetická třída A 4× HDMI, digitální optický audiovýstup, 2× USB 2.0, USB 3.0; Bluetooth (aptX), Wi-Fi („ac“) 1229 × 764 × 254 (bez podstavce 49) mm; 18,6 kg
Loewe Bild 3.48 52 630 Kč (64 000 Kč) 122 cm (48"), 16:9 LCD, podsvícení LED (v rámu – Edge LED), Ultra HD, 3 840 × 2 160 bodů; 178 °, 385 cd/m2, 8 ms 2× DVB-T/C/S, DVB-T2/S2 (HEVC); 2× 40 W 104 W, < 0,38 W (0 W); roční spotřeba 144 kWh; energetická třída B 4× HDMI, digitální koaxiální audiovýstup (cinch), USB 3.0; 2× USB 2.0; Wi-Fi („ac“) 1078 × 698 × 250 (bez podstavce 55) mm; 21,3 kg
Panasonic TX-32ES600 9490 Kč (11 990 Kč) 81 cm (32"), 16:9 LCD, podsvícení LED (druh nezjištěn), Full HD, 1920 × 1080 bodů DVB-T/C/T2 (HEVC); 2× 10 W 46 W, < 0,5 W (< 0,3 W); roční spotřeba 64 kWh; energetická třída B 2× HDMI, digitální optický audiovýstup, 2× USB 2.0; Wi-Fi („n“) 732 × 477 × 148 (bez podstavce 61) mm; neuvedena
Panasonic TX-55EX613 18 990 Kč (23 990 Kč) 140 cm (55"), 16:9 LCD (IPS), podsvícení LED (neudáno), Ultra HD, 3840 × 2160 bodů DVB-T/C/S a DVB-T2/S2 (HEVC); 2× 10 W (RMS) 107 W, < 0,5 W (< 0,3 W); roční spotřeba 149 kWh; energetická třída A 3× HDMI, digitální optický audiovýstup, USB 3.0, USB 2.0; Wi-Fi („n“) 1240 × 777 × 351 (bez podstavce 78) mm; 18 kg
Panasonic TX-65EZ950 119 990 Kč (149 990 Kč) 140 cm (55"), 16:9 OLED (bez podsvícení), Ultra HD, 3840 × 2160 bodů 2× DVB-T/C/S, DVB-T2/S2 (HEVC); 4× 10 W 180 W, < 0,5 W (< 0,3 W); roční spotřeba 250 kWh; energetická třída B 4× HDMI, digitální optický audiovýstup, USB 3.0, 2× USB 2.0, mechanika karty SD; Bluetooth, Wi-Fi („ac“) 1230 × 766 × 275 (bez podstavce 48) mm; 24,5 kg
Philips 22PFS4232 4190 Kč (4899 Kč), včetně adaptéru na 12 V 56 cm (22"), 16:9 LCD, podsvícení LED (v rámu – Edge LED), Full HD, 1920 × 1080 bodů; 250 cd/m2 DVB-T/C/S a DVB-T2/S2 (HEVC); 6 W (RMS) 19 W, < 0,3 W; roční spotřeba 28 kWh; energetická třída A 2× HDMI, SCART, digitální optický audiovýstup; USB 2.0; bez internetu 512 × 317 × 133 (bez podstavce 54) mm; 2,6 kg
Philips 43PUS6501 16 990 Kč (16 990 Kč) 109 cm (43"), 16:9 LCD, podsvícení LED (plošné – Direct LED), 3840 × 2160 bodů; 400 cd/m2 DVB-T/C/S a DVB-T2/S2 (HEVC); 2× 10 W (RMS) 77 W, < 0,3 W; roční spotřeba 112 kWh; energetická třída B 4× HDMI, digitální optický audiovýstup, USB 2.0, USB 3.0, USB 2.0; Wi-Fi („n“) 968 × 622 × 201 (bez podstavce 77) mm; 10,4 kg
Philips 55POS9002 49 990 Kč (64 999 Kč) 140 cm (55"), 16:9 OLED (bez podsvícení), Ultra HD, 3840 × 2160 bodů DVB-T/C/S a DVB-T2/S2 (HEVC); 30 W 150 W, < 0,3 W; roční spotřeba 219 kWh; energetická třída B 4× HDMI, digitální koaxiální audiovýstup, USB 3.0, USB 2.0; Bluetooth 4.0, Wi-Fi („ac“) 1230 × 769 × 228 (bez podstavce 48) mm; 17,2 kg

Koupili jste si o letošním Black Friday televizor?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).