Hlavní navigace

Detektiv žádný zločin už nevyřeší

27. 11. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Detektiv byl server Lupě velmi podobný, jen jeho zaměření bylo posunuté: Detektiv se zabýval vším kolem vyhledávání. Je to server, pro nějž český Internet ještě nedorostl. Přestože dnes už server neexistuje, jeho tvůrce Libor Nováček stále zůstává významným hlasem českého Internetu.

Ještě před rokem jsem kolem Detektiva chodil každý den – firma NovaComp (rozumějte: Libor Nováček) totiž sídlí jen pár kroků od mého bývalého bydliště. Nyní je tedy jasné, že jsem server Detektiv ve svém Pohřebišti nemohl minout.

542
www.detektiv.cz

Doktor Papík popsal server Detektiv lépe, nežli bych to zvládl sám.

Před časem tu byl ve své době zajímavý pokus serveru http://www.detektiv.cz/. Přes určitou současnou stagnaci tohoto systému je na tomto URL mnoho informací spojených s návody jak efektivně vyhledávat prostřednictvím vyhledávacích nástrojů Internetu, jak např. hledat informace v elektronickém prostoru EU, nebo také informace přes regionální „search engines“, oborově specializované (např. medicínské vyhledávací prostředky a portály) a mnoho dalších témat. (Richard Papík)

Ano, v době, kdy se Lupa převážně zabývala českými IAP a jejich vzájemným propojením, Detektiv se činil především v oboru prohledávání webu. Pokud dovolíte, budu se srovnání s Lupou držet i nadále. Detektiv totiž stavěl na podobném principu. Pokud jste si včera přečetli editorial Marka Antoše, máte už docela dobrý přehled o vývoji na Lupě – u Detektiva tomu bylo podobně. V počátcích gró serveru tvořily stálé texty o vyhledavačích a taktikách vyhledávání. Posléze se Detektiv rozšířil o aktuální texty, o články… Detektiv se stal tím nejlepším konkurentem Lupy, jakého kdy měla.

Oproti Lupě se Detektiv profiloval více jako server pro běžného uživatele, naopak Lupa stavěla na čtenářích, kteří jsou na Internetu již ostřílenými pardály. Oslovit tak širokou skupinu čtenářů, jak si to předsevzal Libor Nováček, nebylo snadné, a přestože na Detektiva odkazoval každý pořádný rozcestník, nikdy se z Detektiva nestal masově navštěvovaný server  – ke škodě uživatelů Internetu.

MMF24

Druhým aspektem, který Detektiva stáhl ke dnu, byla Nováčkova neprozíravost. Marek Antoš včera prohlásil, že od roku 1998 na Lupu napsal sám 649 článků, jistě uznáte, že to je nadlidský výkon. V podobné situaci se ocitl i Libor Nováček, který svůj čas rozděloval mezi Detektiva, vlastní firmu (například i Pohlednice.cz) a dříve i studium. Jeden člověk to vše nemůže reálně zvládat, pokud by Nováček nenašel pro Detektiva další autory, byl zánik serveru nevyhnutelný.

Je to další server, u kterého o jeho konci musím říci: Bohužel. Český Internet – respektive česká uživatelská obec – je na podobné projekty příliš malá a růst Detektiva by patrně nemohla financovat ani reklama, i když kdo ví. Každopádně je moc dobře, že základní fundus serveru je stále online přístupný – ve vyhledávání na Internetu se toho totiž za poslední rok příliš nezměnilo a na web přicházejí stále noví a noví uživatelé, které tak alespoň máme kam odkazovat, pokud se chtějí naučit vyhledávat.

Pohřebiště představuje ve všech kulturách místo posvátné. Prostor, kde potomci a přeživší vzdávají hold svým předkům. V seriálu Pohřebiště se na Lupě zamýšlíme nad „životem“ aktivit, projektů a serverů, které zásadním způsobem změnily Internet nebo jeho chápání. Připomínáme si nesmrtelné činy často již zapomenutých hrdinů a vyprávíme legendy z krátké historie českého Internetu.

Četli jste články na serveru Detektiv?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá výkonovým marketingem na internetu. Pracoval pro Advertures, Dobrý web a Outrider. Martin byl dříve redaktorem Lupy a dalších periodik o IT.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).