Hlavní navigace

DI-WAYT-1000E: miniaturní terrestrický přijímač MPEG-2

9. 3. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Pokrytí České republiky pozemním digitálním signálem se zvolna posouvá na její východní část, a s tím poptávka po přijímačích umožňující tento příjem klesá, ale zákazníci si kupují nezřídka i druhý přijímač, který mohou využít jak doma na druhý televizor nebo na své chatě. Zvláště malé přijímače za nepatrnou cenu jsou pro tyto účely vhodné. Dnes představím takový malý přijímač „do kapsy“. Je nutné upozornit, že je určen hlavně pro CRT televizory nebo středně velké LCD, protože analogové rozlišení obrazu je pouze v MPEG-2. Spotřeba přijímače je zanedbatelná, ve StandBy cca. 0,5 W a při provozu nepřesáhne 3,5 W.

Tento malý přijímač překvapí zcela mimořádnými nastaveními a funkcemi, které bych u něj nečekal. Jeho předností jsou nahrávky ve formátu *.mpg, nebo zabudovaná čtečka SD/MC/MMC karet pro prohlížení fotografií. Nahrává i na klíčenky, které mohou mít kapacitu již od 1 GB! Přijímač má externí napájení 5V ze síťového zdroje a zanedbatelnou spotřebu.

Přední panel

Přední panel je odleva opatřen USB portem pro externí disk (nahrávání/přeh­rávání a aktualizace software). Vedle je port čtečky karet: SD, MS a MMC. Vpravo se nachází tři diody: IR – na komunikaci s dálkovým ovládáním, POWER – při provozu svítí červeně a LOOK – zeleně indikuje televizní frekvenci. S přijímačem je dodáván podstavec na jeho umístění do svislé polohy.

DI-WAYT-1000E zadní panel a podstavec

Přední panel s podstavcem do kterého lze přijímač snadno upevnit pouhým zasunutím.

Zadní panel

Zadní panel přijímače je osazen odleva zdířkou pro konektor napáječe DC 5V, terrestrickým anténním vstupem a jediným portem pro připojení televizního přijímače, což je analogový SCART.

DI-WAYT-1000E porovnání velikosti

Při porovnání velikosti set-top-boxu s krabičkou zápalek vynikne jeho skutečná velikost. Rozměry boxu jsou: 10,8×7,2×2,65 cm.

DI-WAYT-1000E na stojáka

Poloha „na stojáka“ je vhodná tam, kde není dostatek místa i pro tak malý přijímač

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání má narozdíl od černého přijímače barvu světlou. Strana tlačítek je z aloxovaného hliníku a schránka ze světle šedé umělé hmoty. Je velmi malé (150×43×16 mm) a jeho spodní část je prohnutá pro bezpečné uchopení. Dálkové ovládání je napájeno dvěma AAA bateriemi. Má 39 gumových tlačítek. Přepínání programů je velice rychlé.

DI-WAYT-1000E dálka

Instalace

Rozbalený přijímač umístíme buď do podstavce na výšku, nebo jej položíte na volné místo a podstavec nepoužijete. Připojíte anténu, SCARTem propojíte televizor s terrestrickým přijímačem a napáječ zapnete do zásuvky. Poté jej můžete připojit k přijímači. Teď již můžete dálkovým ovládačem přijímač zapnout. Rozsvítí se kontrolní červená dioda a na obrazovce za chvíli sledujeme již úvodní okno menu. Protože je přijímač velice lehký může nastat problém s neohebným SCARTem. Kabel SCARTu je totiž značně silný a může přijímač posouvat, nebo nadzdvihovat.

DI-WAYT-1000E instalace

Základní instalace proběhne během několika minut. Po zapnutí se zobrazí okno s nastavením jazyka menu a v dalším kroku již můžeme automaticky skenovat programy. Po jejich vyhledání se programy automaticky uloží. Pokud jste v dosahu multiplexu 4, uloží se Vám i programy v MPEG-4. Tyto programy však přijímač samozřejmě neumí zobrazit.

Pokud se Vám naladí i programy v MPEG-4, můžeme je ze seznamu odstranit. V menu Manažer kanálů zvolíme položku Organizovat kanály. V ní označíte zeleným tlačítkem ty, které si přejeme vymazat. Zmáčkneme EXIT a objeví se potvrzení ANO/NE. Zvolíme ANO a potvrdíme OK. Tím jsou kanály vymazány ze seznamu. Programy však můžeme ladit i manuálně. Po vstupu do menu zvolíme Instalaci, tak najedeme na Manuální vyhledávání a zvolíme příslušnou frekvenci, nebo číslo muxu.

Dole v okně můžeme sledovat přibližnou kvalitu a sílu signálu na příslušné volbě. Vyhledané muxy pak potvrdíme tlačítkem OK. Takto postupujeme i u dalších požadovaných frekvencí.

DI-WAYT-1000E konfigurace

Po automatickém uložení programů přejdeme na další nastavení z bohatého výběru. V menu Konfigurace se dostanete k volbám OSD, kde si můžete zvolit barvu menu podle svých potřeb. Na výběr jsou barvy: modrá, červená, šedá, zelená a fialová. Dále zapnutí/vypnutí OSD, průhlednost OSD a jazyky pro audio.

DI-WAYT-1000E barva zobrazení

Změna barvy zobrazení OSD je možná v tomto menu. Na výběr jsou různé barvy pod výběrem Téma 1 až 5.

Zajímavé je menu TV. Zde nastavíme normu výstupu analogového signálu do SCARTu (PAL, NTSCa nebo AUTO). Zvolíme poměr stran zobrazovače (4:3 LetterBox, 4:3 PanScan, 19:9, nebo AUTO). Videovýstup lze nastavit na RGB, nebo CVBS. Dále si můžeme nastavit jas obrazu v rozmezí od deseti do sta procent. Totéž nastavíme u kontrastu. Funkci Barevný tón lze měnit od hodnoty –6 (do fialova) až do hodnoty +6 (do červena). Hodnota 0 je standardní zobrazení barev. Poslední položkou tohoto menu je Sytost. Od normálních barev (položka 0) do nejsytějších (položka 12). Tato nastavení jsou až v tak velkém rozsahu, že obraz můžete změnit až k neskutečným zobrazením.

DI-WAYT-1000E parametry zobrazení

Zajímavé volby najdeme i v menu Nastavení systému. V položce Nastavení ekvalizéru jsou přednastaveny tyto volby barvy zvuku: Standard, Klasická hudba, Rock, Džez a POP. Další volbou nastavení jsou Prostorové efekty: Vypnout, Koncert, Kostel, Pasivní a Živě. Dále můžete v položce Aktivní anténa nastavit napájení antény v případě, že použijete zesilovač signálu Vyp/Zap. Další položkou jsou Efekty JPEG Zap/Vyp. Při zapnuté funkci se obrázky promítají s různými stíračkami. Poměr stran obrázků při promítání však záleží na tom, v jakém jsou uloženy. Obrázky v nesprávném poměru stran jsou pak promítány s vertikálním, nebo horizontálním zkreslením. Kvalita zobrazení je závislá na jejich rozlišení. Čím více kvalitní rozlišení, tím kvalitnější zobrazení.

DI-WAYT-1000E nastavení a čas

Další položkou menu jsou Hry. V nabídce jsou tři nativní: Box Man, Tetris a Hit Rat. Skončit hru však nebylo možné a musel jsem použít vypnutí a zapnutí přijímače.

Soubory uložené na externím disku lze jednoduše spravovat. Vyberte v Hlavním menu položku Manažer disku. Pro editaci stiskněte ZELENÉ tlačítko a poté se Vám zobrazí následující možnosti: Smazat, Smazat vše nebo Přehrát. tiskněte OK/LIST a poté zvolte Ano, pokud chcete tuto operaci potvrdit.

Teletext

Teletext bohužel totálně zklamal. Je zobrazován na popředí programu ve formátu 4:3 a použitý font je na větší obrazovce značně zubatý. Nejvíce však vadí, že sada fontů není zcela česká a některé litery s akcenty jsou nahrazovány vesměs jiným fontem nebo vůbec žádným. Vede to ke zkomolení slov a ke značně obtížnému čtení.

DI-WAYT-1000E teletext
DI-WAYT-1000E rychlá volba

Vlevo zobrazení rychlé volby pro přepnutí na požadovaný program, vpravo podoba denního EPG s časovou tabulkou.

DI-WAYT-1000E rodičovský zámek

Přijímač umožňuje použít i Rodičovský zámek. Vpravo je podoba zobrazení názvu současného a následujícího programu.

Nahrávání a přehrávání médií

Nahrávky jsou ukládány na externí úložiště formátované na FAT32 ve formátu *.mpg. Pořízení nahrávek přijímačem je možné ruční nebo přes EPG.

Nahrávky pořízené přijímačem z vysílání jsou spouštěny bez problémů. Jiná je však situace s dalšími formáty.

DI-WAYT-1000E digitální menu

Výrobce sám upozorňuje na toto, cituji: Váš přijímač disponuje funkcemi základního multimediálního přehrávače a je schopen přehrát několik druhů formátů. Můžete připojit USB disk nebo vložit SD/MMC kartu, přehrávat hudbu v MP3, obrázky a různé formáty videí. USB multimediální přehrávač je doplňkovou vlastností tohoto DVB-T přijímače, disponuje proto jen základními funkcemi přehrávání (Přehrávání, Pauza, Stop,…) Při přehrávání MPEG-4, AVI videosouborů může dojí ke zpoždění vzhledem k vysokému zatížení systému přijímače. Výběr kompatibilních videoformátů je omezen, pro přehrávání dalších formátů použijte videopřehrávač. – tolik citace.

Toto upozornění má bohužel reálný základ. Některé videosoubory přijímač navíc vůbec nenačetl. Na druhou stranu jsou to funkce navíc a tento přijímač není multimediálním přehrávačem.

DI-WAYT-1000E nahrávky

Na klíčenku 4 GB se vešlo v součtu 3,74 GB záznamů v *.mpg, v celkovém čase 144 minut.

DI-WAYT-1000E PIP

Vlevo zobrazení devíti načtených statických obrazovek pro výběr programu, vpravo verze hardware a software testovaného přijímače.

Hodnocení a závěr

Malý, ale šikovný je tento přijímač do kapsy. Ač jsem v recenzi vyjádřil několik výhrad k některým jeho softwarovým nedostatkům (Teletext, některé nepřeložené názvy v menu apod.), obraz je vzhledem k rozlišení analogového výstupu dobrý a není horší než z dražších přijímačů nastavených na toto rozlišení a analogový výstup. Přesto doporučuji sledovat obraz na televizorech CRT, nebo LCD s menší úhlopříčkou. Nahrávky ve formátu *.mpg z tohoto přijímače jsou však znatelně kvalitnější, a pokud je přehrajete například v playeru televizoru LCD s USB vstupem, neliší se od jiných záznamů z drahých terrestrických přijímačů. Záznam není totiž degradován převodem do analogového signálu a je ukládán v téměř nezměněné kvalitě. Přijímač bez problémů naladil a uložil i celý mux 3 s TV Public, novou stanici Prima Love i rozhlasový Proglas. Tento mux vysílá s novými parametry od 6. 3. 2011, a byla u něj změněna hodnota zabezpečení z 2/3 na nižší úroveň ¾, a dále byl změněn i ochranný interval z 1/4 na 1/8 délky symbolu. Některé starší terrestrické přijímače mají totiž s těmito parametry problémy. Zajímavé je, že přijímač je schopen uložit až 1000 předvoleb pro televizní a rozhlasové programy. Chtěl bych znát území, kde by bylo vysíláno najednou tolik terrestrických programů.

Upgrade software je možné přes USB port. V době psaní těchto řádků však nová verze na Internetových stránkách nebyla zatím k dispozici.

DI-WAYT-1000E síťový napaječ

Malý síťový napáječ má tyto parametry: AC 100–240V, 50–60Hz, 03A , DC 5V/1000mA. Délka napájecího kabelu je cca 140cm

Balení obsahuje

DI-WAYT-1000E krabice

• Přijímač DI-WAYT-1000E
• Dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• Podstavec pro vertikální umístění
• Síťový napáječ
• Malý český kapesní manuál

BRAND24

Poklepáním na kterýkoliv obrázek levým tlačítkem myši jej zvětšíte v novém okně.

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web přijímače: http://www.tvdi­gitalne.cz/di-way-t-1000e-mini-dvb-t.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena přijímače: 599 Kč včetně DPH
Foto a screenshote autor + 1× firemní foto

Má ještě cenu v dnešní době pořizovat terestrický box pouze pro MPEG-2?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).