Hlavní navigace

Dial Telecom odkupuje Volný.cz a eTel Slovensko

3. 12. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
Právě se stalo: Dial Telecom kupuje od Telekom Austria jeho českou pobočku známou pod značkou Volný a slovenský eTel. Konsolidace českého trhu telekomunikačních firem a ISP pokračuje. Aktualizováno o vyjádření firem.

Z výše uvedeného vyplývá, že jde o rozprodej aktivit rakouského Telekom Austria, který obě firmy již dříve konsolidoval pod svá křídla. eTel Slovensko koupil Telekom Austria před dvěma lety spolu s pěti dalšími pobočkami irského eTelu v Rakousku, Německu, Polsku, Maďarsku a v Česku.

Obě společnosti nám na náš dotaz zaslaly toto oficiální prohlášení k celé transakci: Dne 1. 12. 2008 koupila telekomunikační skupina Dial Telekom od rakouských společností Telekom Austria TA Aktiengesellschaft a Telekom Austria Beteiligungen GmbH 100 % akcií společnosti Telekom Austria Czech Republic, která poskytuje služby pod značkou VOLNÝ, 
a 100% podíl ve společnosti eTel Slovensko. Částka, za kterou byl nyní eTel Slovensko a TA ČR pohlcen Dial Telecomem, nebyla oznámena.

Předchozí historie akvizic eTelu a Czech On Line

Už předchozí historie eTelu i Czech On Line byla dramatická, firmy si prošly řadou akvizic a u Telekomu Austria nakonec neskončily za zrovna málo peněz.

Cena celé akvizice eTelu byla koncem roku 2006 uváděna jako přibližně 90 milionů € (dnes cca 2,6 miliardy Kč). To bylo ovšem za celou skupinu eTel Group, čítající na 450 zaměstnanců a s ročnímu výnosy na úrovni cca 115 milionů €, nikoliv jen za slovenskou a českou pobočku. Společnost eTel s.r.o. byla tehdy zrušena bez likvidace s přechodem jmění na společnost Czech On Line, a.s. načež byla tato přejmenována na Telekom Austria Czech Republic, a.s. (Jiří Peterka: COL a eTel končí. Začíná TACR)

Czech On Line byl koupen Telekomem Austria v roce 2000, kdy měl přes 150 000 zákazníků (především dial-upu) a provozoval poměrně navštěvovaný portál Volný.cz, jenž byl pro uživatele dial-up připojení přednastavenou výchozí stránkou v prohlížeči. Cena tehdy dosáhla v přepočtu úctyhodných 8,5 miliard Kč a prodávajícímu investičnímu fondu Deutsche Bank Eastern Europe se jeho dvouletá investice vydatně vyplatila. (Marek Antoš: VOL: Po Italech a Němcích přicházejí Rakušané!)

Pozice COL/Volného na českém trhu začala klesat s ústupem využívanosti dial-up připojení a přechodem zákazníků k ADSL, jehož vázanost (a tudíž i nízkou finanční zajímavost) na Český Telecom (dnešní Telefónica O2) COL často hlasitě kritizoval.

Telekom Austria ČR

V jaké pozici je česká pobočka Telekomu Austria, provozovatel Volného, dnes? Společnost má 240 zaměstnanců, provozuje telefonní služby na bázi VoIP, telekomunikační služby na bázi zpřístupnění místní smyčky (LLU) a v pásmu 3,5 MHz přechází na technologii WiMax. V průběhu roku 2007 nabídla IP TV a udržela si pozici jednoho z největších alternativních operátorů ADSL, což už bohužel není pozice tak finančně zajímavá.

Společnost v druhém pololetí 2007 (od doby, kdy začala existovat do konce finančního roku) hospodařila se ztrátou 90 milionů Kč při obratu cca půl miliardy Kč. Ztrátu z části způsobily náklady související s akvizicí a sloučením společností.

Podíl obratu byl u jednotlivých služeb v roce druhém pololetí roku 2007 následovný:

Obrat podle služeb Telekom Austrika za druhé pololetí 2007
Obraty Telekom Austria dle služeb za druhé pololetí roku 2007
Hlasové služby 224 830 000 Kč
Pevné linky 61 932 000 Kč
Dial-up připojení 17 256 000 Kč
Propojovací služby 90 439 000 Kč
ADSL 56 292 000 Kč
Ostatní 17 572 000 Kč

Zdroj: Výroční zpráva Telekom Austria ČR 2007

BRAND24

Co z grafu není patrné, je vliv výnosu z dial-up připojení v předchozích letech. Ten sice v posledních letech dramaticky klesal, ale protože šlo o již zaplacenou technologii, jde dnes vlastně o čistý příjem bez větších dodatečných nákladů.

Nezbývá, než doufat, že v předchozích sedmi letech stihl alespoň z části splatit mateřskému Telekomu Austria část z jeho nákladů na akvizici Czech on Line, protože celý obchod nevypadá na první pohled pro Telekom Austria příliš dobře, spíše jako krok směřující k rychlému zajištění hotovosti na úkor opuštění některých trhů, které TA doposud označoval za klíčové, protože sousedské.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).