Hlavní navigace

Digi TV chce nabízet HDTV stanice. Neměl by to být problém

5. 3. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Satelitní služba Digi TV překvapila svým výrokem o tom, že chce šířit programy ve vysokém rozlišení obrazu. Nemusí to být ale takový problém, jak si mohou někteří čtenáři myslet. Transpondérová (frekvenční) kapacita se pro SD a HD kanály neliší, jde pouze o to, kolik si jí provozovatel této platformy zaplatí. Co by už však problém být mohl, jsou HDTV boxy. I to by ale Digi TV měla překonat. V Srbsku představila nové přijímače, které mají umožnit tamním divákům snadný přechod z analogového na terestrický příjem. Tyto HD boxy by pak mohly být nabízeny také u nás.

Digi TV nabídne v budoucnu HDTV boxy

Provozovatel rumunské satelitní služby Digi TV, společnost RCS&RDS, která působí také na českém trhu, plánuje představit svým zákazníkům nové přijímače pro příjem programů v normě DVB-S2 a kompresním standardu MPEG-4. Znamenalo by to, že takovéto boxy by umožňovaly také sledování programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Přijímače mají sehrát klíčovou úlohu pří přechodu na digitální vysílání v Srbsku. Umožní sledování programů pozemních i satelitních. Zástupce Digi TV na Slovensku, společnost Digi Slovakia, se nedávno nechal slyšet, že plánuje v letošním roce do své nabídky zařazení HDTV stanic. Nové přijímače by tak byly jedinou možností, jak by mohl operátor programy v HD zákazníkům nabídnout. Musel by je ale pochopitelně dovést i do České republiky a k našim východním sousedům. Nový přijímač do budoucna umožní také využití dalších služeb jako video na vyžádání (video-on-demand), PVR (možnost nahrávání na externí nebo interní disk) nebo služby pay-per-view.

Lukáš Polák: Digi TV plánuje nové satelitní přijímače pro sledování HDTV stanic

Prima Love před startem

Nový televizní kanál Prima Love, který bude stejně jako televizi Prima a Prima Cool provozovat společnost FTV Prima, bude možné naladit až 6. března, tedy dva dny před jejím startem. Ve čtvrtek na to upozornila novináře mluvčí stanice Jana Mrákotová. Program bude už od počátku součástí satelitních služeb CS Link, Skylink a T-Mobile televize, v DVB-T (pozemní příjem) ho zájemci najdou v multiplexu 3. Programovou pozici, na které se objeví 8. 3. Prima Love, si můžete naladit v DVB-T síti 3 a na satelitu již 6. března od ranních hodin, a být tak připraveni na tuto novinku v televizním vysílání, uvedla Mrákotová. K tomuto kroku přistupuje Prima proto, jelikož kanál Love může vysílat až od 8. března. To je datum, které je uvedené v licenci. „Vysílání“, které začne dva dny předtím, tedy bude mít s největší pravděpodobností povahu statické obrazovky s informačním textem a nebude ho tak možné z pohledu legislativy hodnotit jako novou televizní stanici.

Prima love - Zoufalé manželky

Lukáš Polák: Primu Love naladí zájemci v multiplexu 3 a na satelitu až od 6. března
Lukáš Polák: Ředitel televize Prima: program Prima love může být úspěšnější než Cool
Jan Potůček: Prima love bude reprízovat Nikdo není dokonalý a Nic než pravdu

Novým Televizním novinám se zatím v noci nedaří

Nové zpravodajské relaci Noční Televizní noviny, kterou televize Nova nasadila v rámci rozšíření aktuální publicistiky, se zatím příliš ve sledovanosti nedařilo. Přiznal to i šéf zpravodajství nejsledovanější tuzemské stanice Martin Ondráček v rozhovoru pro časopis Týden. Za tuto skutečnost však podle jeho slov mohou konkrétní viníci, například fotbalové přenosy na České televizi. Pětadvacet procent v cílové skupině 15 až 54, což není nijak ohromující. Ovšem to je průměr, hned v prvním týdnu proti nám šel dvakrát atraktivní fotbal, jednou dokonce Sparta s Liverpoolem. Proti tomu se těžce útočí, úplně nás to vygumovalo, přiznal Ondráček s tím, že však tomuto formátu věří. Jako příklad uvedl noční zpravodajství slovenské Markízy, které si své diváky hledalo více než rok. Nechci být cynik, ale teprve až se něco stane, až vznikne skutečná zpravodajská potřeba, ukáže se, zda lidi dokážou ocenit, jak to děláme, konstatoval šéf zpravodajství TV Nova.

Televizní noviny 2011

Lukáš Polák: Nočním Televizním novinám se zatím nedařilo, přiznal šéf zpráv TV Nova

Stručně

Zákazníci satelitní služby CS Link mohou najít v základní nabídce nový televizní program ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Jde konkrétně o stanici Prima HD. Program nevysílá v nativním (tedy přirozeném) HDTV, ale do tohoto formátu je pouze přepočítáván z klasického rozlišení. CS Link tento program šíří prostřednictvím satelitu jako jediný.

Lukáš Polák: Satelitní služba CS Link zařadila do základní nabídky Primu HD
Jan Potůček: CS Link, druhá největší satelitní služba v Česku, změnila svoje logo

Za málo peněz málo muziky. Tak by se dalo shrnout počínání satelitní služby Digi TV vůči svým zákazníkům. Za 260 korun měsíčně, což je cena, kterou drží tato platforma již od svého vstupu na tuzemský trh, nemůže klient očekávat kvalitní služby. Svědčí o tom nejen nedávné vyřazení programů pod hlavičkou HBO, ale také problémy se širokoúhlým obrazem.

Lukáš Polák: Satelitní Digi TV šíří ČT 24 a další programy bez příznaku širokoúhlosti

Televizní stanice AXN, která divákům nabízí atraktivní seriály typu Kriminálka New York, True Blood nebo Dr. House a adrenalinové filmy, chystá od úterý 8. března kompletní změnu svého grafického vizuálu. Serveru DigiZone.cz to potvrdila tisková mluvčí společnosti HBO Česká republika Pavla Brožková. Tento krok souvisí s připomenutím a oživením značky u diváků.

Lukáš Polák: AXN si oblékne 8. března nový grafický kabát. Podívejte se

Neobvykle vysoký datový tok pro přenosový kanál dnes použila na satelitu Astra 3B společnost Telecom Italia. Na parametrech: Astra 3B (23,5 stupně východně), 12671/V, SR 7200, norma DVB-S2, kódování žádné (FTA) se objevil přenosový kanál označený jako ITA491 (A) BREMBATE s konstantním datovým tokem 15 Megabitů za sekundu. Méně obvyklá je i norma přenosu DVB-S2.

Lukáš Polák: Přenosový kanál s datovým tokem 15 Megabitů? Na satelitu Astra 3B od Italů

Ranní blok Snídaně s Novou čekal v pondělí minutu před šestou hodinou na televizní diváky ve zcela nové podobě. Nová byla nejen samotná grafika, ale také interiéry, které navrhl architekt Michael Klang. Ten se již podílel na návrhu samotného News Center televize, jež stanice slavnostně otevřela v druhé polovině roku 2007. Studiu dominují různé tvary dekorací v podobě oken, které lépe symbolizují start do nového dne.

Lukáš Polák: Snídaně s Novou se dnes představila divákům zcela v novém

BRAND24

Mladší a inzertně lukrativnější publikum chce oslovovat slovenská televize Joj Plus, druhý program plnoformátového kanálu Joj. Stanice mění jingly a grafiku a sama sebe ve vysílání už neoznačuje „Joj Plus“, ale „Pluska“, upozornil server Mediálne.sk. Ode úterka se na Joj Plus objeví každý všední den animovaný seriál Simpsonovi, stejně jako na české Primě Cool. Podle mluvčího Jojky Jozefa Gogoly se program více osamostatní od své mateřské stanice.

Jan Potůček: Joj Plus chce být jako Prima Cool, ale jen s třetinovým rozpočtem

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla:

  • Oznámení o nasazení HDTV boxů od Digi TV v Srbsku
    20 %
  • Blížící se start Prima Love
    53 %
  • Změny v satelitní službě CS Link
    22 %
  • Jiná
    1 %
  • Nevím
    3 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).