Hlavní navigace

Digitální rozhlas v L-bandu už netáhne, naděje se upínají ke III. pásmu

4. 11. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Operátoři provozující digitální rozhlasové vysílání nedočkavě vyhlížejí tendr na celoplošný rozhlasový multiplex, který se uskuteční příští rok. Vysílání v L-bandu v podstatě ztratilo smysl.

Vysílání v L-pásmu není perspektivní

Ačkoliv Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ještě nevyhlásil tendr pro celoplošný digitální rozhlas (DAB) ve III. pásmu, je jasné, že všichni operátoři působící na tomto poli v České republice už šíření signálu v takzvaném L-bandu (pásmo 1452.960 MHz až 1490.624 MHz) v podstatě vzdali. Konkrétní případy si uvedeme vzápětí, ale důvody jsou jasné – signál se nešíří tak dobře jako ve III. pásmu, není dostatek přijímačů pro tento rozsah a zájem o něj není ani mezi rozhlasovými stanicemi, kterým by ale de facto použitá technologie mohla být v podstatě jedno.

Ideálním příkladem jsou České Radiokomunikace. Ty letos spustily vysílání v L-bandu v Praze, ale doposud jsou zde šířeny pouze tři stanice – ČRo Radiožurnál, Rádio ImpulsFrekvence 1 – a ze strany operátora není vidět, že by se programová nabídka rozšiřovala. Všechny stanice jsou navíc dostupné i na klasických velmi krátkých vlnách (VKV), takže k čemu v tomto případě digitální rozhlasový přijímač? Jde spíše o ukázku pro zájemce, že operátor je toto vysílání také schopen šířit, a to podobně, jako když v minulosti probíhaly experimenty s technologií DVB-T, nyní DVB-T2.


Foto pro DigiZone.cz: Karel Mikuláštík

Na východočeské Černé hoře se ještě nedávno vysílalo v L-pásmu. Teď už to neplatí.

Ukázkovým příkladem je plzeňská RTI cz

Plzeňská společnost RTI cz je ukázkovým příkladem operátora, který si expanzi digitálního rozhlasu v L-bandu rozmyslel a soustředí se do budoucna na šíření signálu ve III. pásmu. Server DigiZone.cz tento týden přinesl zprávu, že operátor se po startu vysílání v Plzni, Českých BudějovicíchKarlových Varech zastavil a zvažuje, zdali vysílání v Praze vůbec spustit. Ruku na srdce, z našich čtenářů, kteří se o tuto technologii zajímají, už to nečeká asi nikdo. Stačí si položit jednoduchou otázku: Co by to operátorovi přineslo? Odpověď je jednoduchá: Vůbec nic. A stejně by to platilo i pro diváka.

Provozní ředitel operátora Roman Kropáček naší redakci přiznal, že vysílání v Praze pro firmu de facto ztratilo smysl. Neřekl sice přímo, že s ním nepočítá, ovšem je jasné, že pokud prim má na území hlavního města Teleko, které v současné době v podstatě šíří, co může, nemá cenu se sem za každou cenu hnát. Plzeňská společnost se bez pochyby stejně jako příbramská firma upíná k tendru na celoplošný digitální rozhlas, který má proběhnout začátkem příštího roku a o němž ještě bude řeč. Zálusk na něj budou mít pochopitelně i České Radiokomunikace. Síť by navíc měla posloužit Českému rozhlasu. Veřejnoprávní médium je jistě jako zákazník, který nemůže ze zákona zkrachovat, velmi atraktivní.


Foto: archiv Romana Kropáčka

Roman Kropáček bral ještě na začátku roku spuštění digitálního rozhlasu v Praze jako hotovou věc. Teď už je v této věci mnohem opatrnější a vidí ji dost skepticky.

Na ČTÚ se začínají ledy hýbat

Ledy v oblasti digitálního rozhlasu ve III. pásmu se začínají postupně hýbat v celé Evropě, a to i v zemích, kde se doposud digitálně třeba vůbec nevysílalo. Takovým případem může být Polsko, kde byl spuštěn multiplex veřejnoprávního rozhlasu. Ten pochopil to, že když chce koncesionáře donutit, aby si přijímače koupili, musí jim dát nějakou hodnotu navíc. Tou budou v tomto případě nové tematické stanice, které bude postupně spouštět. V pokročilém stádiu už je digitalizace rozhlasového vysílání v sousedním Německu a začíná s ním koketovat i Rakousko, kde, doufejme, do konce roku odstartuje roční pilotní provoz ve Vídni.

Abychom se ale vrátili k českým luhům a hájům. Vypadá to, že v oblasti digitálního rozhlasu bude Český rozhlas poměrně vstřícný a v této oblasti neexistují zatím žádné výhrady. Ostatně, jak již bylo řečeno, příští rok má začít tendr na celoplošný rozhlasový multiplex. A nejen to! Dalších přídělů se mají zájemci dočkat v jeho průběhu. Dá se očekávat, že o DAB rozhlas nebude taková bitva jako o televizní multiplexy, byť Český rozhlas by chtěl mít jako zákazníka každý. DAB technologie ale v současné době zatím nemá stanovený harmonogram zavádění a komerční vysílatelé o ní mají zájem minimální. Ostatně, tito hráči mohou vysílat analogově až do roku 2025 v případě, že získají kompenzační licenci.


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Budova Českého telekomunikačního úřadu

Regulátor už má o DAB rámcovou představu

Český telekomunikační úřad už přibližně ví, jak bude DAB vysílání v České republice rozděleno. Ovlivnit pochopitelně nemůže (a ani nechce), kdo bude tyto sítě provozovat, a kdo v nich bude vysílat, ovšem leccos naznačil v aktuálním Telekomunikačním věstníku, na který upozornil právě operátor Teleko. Stránky 6 a 7 obsahují tabulky s konkrétním rozvržením rozhlasových multiplexů a kanálových přídělů. Tak například pro Prahu by byl využitý kanál 5C, což už bylo stanoveno před sedmi lety dohodou v Ženevě, pro střední Čechy kanál 5A, pro celoplošnou síť kanály 12C (Čechy) a 12D (Morava a Praha).

MMF24

Už teď je zapotřebí upozornit případné zájemce o dálkový příjem digitálního rozhlasu, že nabídka těchto stanic se jim bude postupně zužovat. Multiplexy z Německa nahradí postupně sítě z Čech nebo Moravy. Například zmíněný kanál 5C je používán celoplošnou sítí se stanicemi, jako jsou Lounge FM, Energy, Kiss FM, Klassik Radio a řada dalších. S tímto multiplexem by se mohli posluchači rozloučit. Dobrou zprávou není ani skutečnost, že další multiplex pro střední Čechy by měl vysílat na kanálu 11D, který využívá DAB rozhlas v Bavorsku. Jde ale zatím pouze o nástin toho, jak by vysílání mohlo do budoucna vypadat. Nechme se proto překvapit, jaká bude příští rok realita.

tv16_2013 by Lukáš Lucky Polák

Vítáte postupný odliv operátorů od L-bandu ke III. pásmu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).