Hlavní navigace

iGoogle skončil a chybět bude málokomu. Kam se případně přestěhovat?

4. 11. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Konec služby iGoogle oznámil Google před více než rokem. O víkendu v tichosti přestala fungovat, včetně původní adresy. Želíte jejího konce? Prozradíme vám, čím ji nahradit.

Loňský „letní“ úklid přinesl oznámení konce řady služeb: iGoogle, Google Mini či Google Video… Konec té prvně jmenované byl stanoven na 1. listopadu 2013. Google k tomuto datu službu skutečně zrušil a www.igoogle.com nebo www.google.com/ig už vedou rovnou na www.google.com.

Služba iGoogle zanikla v tichosti, Google k jejím uzavření nenapsal ani jinak vcelku obvyklé blognutí, na původní adresu nepověsil nic na rozloučení. V médiích nenajdete žádné nářky a stížnosti, jak tomu bylo třeba u jiné nedávno rušené služby Google Reader. Vypovídá to trochu o tom, že iGoogle byla službou opravdu málo využívanou a navíc ani zdaleka tak populární jako (například) zmiňovaný Google Reader.

Pokud jste se s iGoogle nikdy nesetkali, tak šlo o přizpůsobitelnou domovskou stránku – mohli jste si na ni umístit řadu prvků s obsahem či funkcemi – nejčastěji v podobě RSS zdrojů, ale také různorodých widgetů (ty bylo možné programovat) ve formě aplikací, her a dalších drobností. 

Co se provedení týče, šlo pouze o systém „rámečků“, které bylo možné přemisťovat a organizovat, ale stále šlo o službu poněkud nevzhlednou. A také užitečnou jenom pro ty, kdo něco podobného prostě měli v oblibě.

Proč Google zrušil iGoogle?

Důvodů zrušení může být samozřejmě řada – Google samotný argumentoval tím, že platformy jako Google či Android odsuzují služby jako iGoogle k nepotřebnosti. Daleko pravděpodobnější ale bude to, že po příchodu sociálních sítí změnila řada uživatelů domácí (startovací) stránky právě na ně, ať už na majoritní Facebook nebo méně rozšířený Twitter či Google+. A právě Google+ může být jedním z důvodů, proč se Googlu nepodařilo iGoogle do svého konceptu nijak použitelně „naroubovat“.

iGoogle přitom zdaleka nebyl až tak triviální službou – umožňoval totiž psát aplikace, včetně vlastního API, měnit vzhledy a funkčnost, pracovat s RSS i dalšími věcmi. Z tohoto pohledu mu mohla zlomit vaz také před několika lety oznámený záměr Googlu zrušit všechny služby, které jsou zátěží pro zdroje (lidské i počítačové). A pochopitelně takové, u kterých nelze najít vhodný obchodní model – tím je u Googlu prodej reklamy.

Potřebujete najít náhradu za iGoogle?

Pokud odchodu iGooglu litujete a máte potřebu nějaké domácí (startovací) stránky v prohlížeči, máte řadu možností. Byť v době, kdy se počítače přestávají vypínat a prohlížeče spouštět, je otázkou, zda je potřeba mít jako domácí obrazovku něco jiného, než about:blank.

Pravděpodobně jednou z nejlepších náhrad je Netvibes – stovky (no spíše tisíce) aplikací a vzhledů, jedna z nejlepších možností přizpůsobení, zadarmo, integrovaná sociální média, podpora RSS, OPML import, export, bookmarklety, rozšíření pro prohlížeče i mobilní verze.

NetVibes

NetVibes

igHome je pokus o náhradu iGoogle, která dokonce vypadá a funguje jako iGoogle. Jediné, co možná bude chybět, je export nastavení, bookmarklety či rozšíření pro prohlížeče, ale jinak jsou možnosti prakticky totožné s již zmíněnou službou Netvibes.

igHome

Další možnou alternativou je My Yahoo, služba velmi podobná Netvibes, u které ale podle všeho nenajdete import ani export a o něco menší možnosti, hlavně co se obsahu a přizpůsobení týče. Něco obdobného má mimochodem i Microsoft v podobě My MSN, včetně podobných nedostatků.

KL24

MyYahoo

Další možností? Protopage, Symbaloo, Ustart, Myfav.es

Syma

Symbaloo

uStart

uStart

A když už byla řeč o Chrome, tak možnou náhradou může být i Speed Dial 2 (původní Speed Dial), Ever Tab, Start! nebo Awesome New Tab Page. Podobná rozšíření jsou pochopitelně k dispozici i pro Firefox – namátkou FVD Speed Dial, New Tab King, Super Start či Fast Dial.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).