Hlavní navigace

Digitální síť Českých radiokomunikací obsadí ČT a Nova

30. 9. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Česká televize a televize Nova se dohodly na společném postupu při zavádění řádného digitálního vysílání. Programy obou televizí se objeví v přechodné vysílací síti A provozované Českými radiokomunikacemi. Ty chtějí v polovině října ukončit pražský experiment DVB-T a přejít v této lokalitě na komerční provoz. V druhé fázi, do června 2006, firma pokryje digitálním signálem Brno a Ostravsko.

Dočasné spojenectví do roku 2007

Nova a Česká televize (ČT) ve čtvrtek vydaly společné memorandum, ve kterém odsoudily průtahy spojené se zaváděním pozemního digitálního vysílání v České republice. Konstatují v něm, že další pokračování zemského digitálního televizního vysílání v systému DVB-T pouze na bázi experimentů může ohrozit kvalifikovanou obhajobu zájmů České republiky na probíhající Regionální radiokomunikační konferenci RRC. Pokračující nečinnost v zavádění zemského digitálního vysílání v České republice by mohla mít za následek podstatné omezení té části kmitočtového spektra, která bude v rámci mezinárodní koordinace vyhrazena České republice pro šíření signálu televizního vysílání.

Obě televize se tak v podstatě připojily k výzvě předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Davida Stádníka, aby stát nebrzdil rozvoj digitálního vysílání, protože by se tak mohl připravit o některé kmitočty určené pro definitivní sítě DVB-T. ČT s Novou se proto dohodly, že po přechodné období, do května 2007, budou společně využívat vysílací síť Českých radiokomunikací, označovanou písmenem A (více viz předpokládané pokrytí této sítě po spuštění všech vysílačů). Oba provozovatelé vysílání jsou organizačně a technicky připraveni šířit své programy v této síti a zahájit tak přechod na řádné vysílání v DVB-T. Zároveň deklarují ochotu vzájemně koordinovat implementaci odpovídajících technických standardů a na této bázi spolupracovat i s ostatními provozovateli vysílání v České republice, stojí ve společném prohlášení generálního ředitele ČT Jiřího Janečka a generálního ředitele Novy Petra Dvořáka.

Vysílací síť A tedy nebude veřejnoprávním multiplexem tak, jak o něm hovoří zákon o elektronických komunikacích (tj. datovým tokem, jehož obsah budou tvořit pouze Český rozhlas a Česká televize). Mluvčí ČT Martin Krafl už dříve uvedl, že televize počítá se spuštěním veřejnoprávního multiplexu až po roce 2007, kdy dojde k definitivnímu přerozdělení kmitočtů. Do té doby se nebrání zařazení do sítě s některým z provozovatelů komerčního vysílání. Společný postup vysílatelů by měl napomoci rychlému rozšíření počtu domácností vybavených pro příjem digitálního televizního vysílání v systému DVB-T. Cílem obou televizních vysílatelů je urychlit proces přechodu na zemské digitální televizní vysílání v České republice, slibují ČT s Novou.

Čtyři, pět, nebo osm programů?

Vysílací síť Českých radiokomunikací nejprve pokryje Prahu a střední Čechy (od poloviny října, přičemž pokrytí bude podobné jako u současného experimentálního vysílání), v prvním čtvrtletí příštího roku pak Brno a Ostravsko. Firma nejprve počítala s tím, že pro televizní vysílání vymezí čtyři programové pozice, podle ředitele Úseku vysílání Martina Roztočila by jich ale mohlo být více. Jednáme s několika broadcastery, poptávka zásadně převyšuje naše možnosti. Rozhodnutím Českého telekomunikačního úřadu z letošního srpna je jasné, že v naší síti budou vysílat programy ČT 1 a ČT 2, o dalších pozicích se vedou debaty, uvedl Roztočil. V zásadě je snaha dát co největší prostor televizním programům na úkor jiného obsahu, dodal.

Pražský experiment Českých radiokomunikací nyní přenáší na kanálu 25 pět televizních programů: ČT 1, ČT 2, Novu, Primu a hudební kanál Óčko. Konkurenční firma Czech Digital Group ve svém zkušebním multiplexu nabízí dokonce šest televizních stanic a kromě toho šíří i šest rozhlasových programů. Roztočil předpokládá, že v přechodném období, tedy do poloviny roku 2007, nebude velký zájem o doplňkové služby, a firma se tedy soustředí především na televizní a rozhlasové programy. Místo čtyř by tak mohla nabídnout pět až osm televizních kanálů. Multiplex bude fungovat jako statistický, takže si jednotlivé stanice budou moci podle potřeby navzájem uvolňovat větší kapacitu. Obecně však platí, že čím více programů, tím horší kvalita zvuku i obrazu.

Diskuse se nyní vedou o zařazení zpravodajského kanálu ČT 24 a dalšího připravovaného programu České televize s pracovním názvem ČT 4, který má zahájit vysílání příští rok v únoru. Nova o pozici v digitální síti A usilovala už loni na podzim, kdy požádala Radu pro rozhlasové a televizní vysílání o přidělení jedné programové pozici v tomto multiplexu. Rada její žádost zamítla, dodnes však neodpověděla na otázku, jakým způsobem chce řešit překlopení současných analogových televizních stanic do digitálního vysílání. Podle neoficiálních informací už radní přistoupili na právní rozbor TV Nova, podle něhož jsou všechny současné licence pro pozemní televizní vysílání technologicky neutrální, a tudíž platí jak pro analogový, tak pro digitální přenos signálu.

BRAND24

Co bude s televizí Prima?

Prima se ke společnému memorandu České televize a Novy nepřidala, protože usiluje o programovou pozici ve vysílací síti B (viz článek Prima chce spustit řádné digitální vysílání v Praze a Brně), kterou provozuje vlastnicky spřízněná společnost Czech Digital Group. Na Radě pro rozhlasové a televizní vysílání leží její žádost o přidělení digitálních kmitočtů v Praze a Brně. Vysílání jsme schopni zahájit do dvou až tří měsíců od souhlasu Rady, říká mluvčí stanice Jana Malíková. V tomto případě ale radu čeká těžké rozhodování, co s regionálními televizemi, které s Primou sdílejí analogové kmitočty. Zatímco jejich majitelé tvrdí, že sdílení kmitočtů má zůstat zachováno i v digitálním vysílání, Prima se takovému řešení vehementně brání.

Faktem je, že současný systém odpojovaného regionálního vysílání není možné jednoduše překlopit do digitálu, protože naplánované digitální kmitočty nekopírují současné analogové pokrytí regionálních stanic, a ty by se v DVB-T navzájem rušily. Například v síti B, o kterou Prima usiluje, je pro celé Čechy vyčleněn jediný kanál 54. Stávající sítě, na kterých bude odstartován přechod na digitální vysílání, regionalizaci de facto neumožní. Když se podíváte na pokrytí a současné technické parametry regionálních televizí, tak v podstatě osm z nich je mimo hru. Není možné jejich digitální vysílání aktuálně z hlediska pokrytí zajistit. Zbývající jsou pokryty jen částečně, potvrdil v rozhovoru pro server Česká média člen Rady ČTÚ Pavel Dvořák.

Koupíte si kvůli digitálnímu příjmu Novy a programů České televize set-top box?

  • Ano.
    71 %
  • Ano, ale jenom kvůli špatnému analogovému signálu.
    13 %
  • Asi ne, kvůli jednomu programu navíc to nemá smysl.
    9 %
  • V žádném případě.
    7 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).