Hlavní navigace

DigiZone.cz je tu už šest let. A zatímco digitalizace končí, my zůstáváme

17. 10. 2011
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Šest let existence oslavil začátkem října server DigiZone.cz. Vůbec poprvé jste si tento web mohli přečíst 5. října 2005, kdy jsme přinesli článek o připravovaném sportovním kanálu České televize. Obsah jsme ale plnili mnohem déle, takže v archivu najdete i články a aktuality staršího data. DigiZone.cz se původně věnoval výhradně televizní digitalizaci, a to ještě jen té pozemní, ale časem jsme náš záběr výrazně rozšířili. Díky tomu tu s vámi můžeme být i nyní, kdy proces přechodu z analogového na digitální televizní vysílání končí.

První profesionální zpravodajský web o digitalizaci

DigiZone.cz vznikl v době, kdy se přechod na digitální televizní vysílání teprve připravoval. Na internetu existovalo několik nadšeneckých stránek o digitalizaci, ale žádný profesionální zpravodajský web s tímto zaměřením. Tím se stal až DigiZone.cz a postupně se vypracoval na hlavní informační zdroj v této oblasti. Dá se říci, že jsme odstartovali za pět minut dvanáct, protože pouhé dva týdny po vzniku DigiZone.cz začalo v České republice řádné zemské digitální televizní vysílání. V Praze, Brně a Ostravě ho zahájily České Radiokomunikace, v té době partner našeho webu.

Právě prostřednictvím Českých Radiokomunikací jsme vám mohli zprostředkovat podrobné informace o technických parametrech prvních digitálních sítí, jejich obsahu i mapy pokrytí digitálním signálem. Dnes se považuje už za normální, že jsou tyto informace běžně dostupné na mnoha webech, včetně specializovaných stránek samotných Českých Radiokomunikací, před šesti lety tomu tak ale nebylo. DigiZone.cz proto plnil i určitou osvětovou funkci, k níž od roku 2006 přidal i pravidelné konference – kulaté stoly o digitalizaci. Během pěti let jsme jich uspořádali osm a letos na ně navázali specializovaným Video Internet Forem.

Petr Dvořák Janka Vozárová Rudolf Pop Marek Singer

Mimořádný úspěch DigiZone.cz: v březnu 2009 vedle sebe zasedli na kulatém stolu šéfové všech čtyř českých plnoformátových televizí. Zleva: tehdejší generální ředitel Novy Petr Dvořák, generální ředitelka TV Barrandov Janka Vozárová, technický ředitel České televize Rudolf Pop (zastupoval generálního ředitele ČT Jiřího Janečka) a generální ředitel Primy Marek Singer. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Pozemní digitalizace je zablokovaná, píšeme o satelitu

Ačkoli v době vzniku DigiZone.cz nic nenasvědčovalo tomu, že by se proces digitalizace televizního vysílání měl nějak zdržovat, hned v prvním roce naší existence se ukázalo, že největší komerční televize Nova si svůj „analogový rybník“ jen tak vypustit nenechá. Už v roce 2006 zkrachovala jednání o prvním vládním harmonogramu digitalizace a kromě pilotního digitálního vysílání v Praze, Brně a Ostravě nic nenasvědčovalo tomu, že by se digitální signál měl šířit do dalších regionů. V této době se DigiZone.cz začal výrazněji zajímat o další druhy digitálního vysílání, zejména o satelitní televizi.

V létě 2006, kdy návštěvnost DigiZone.cz kvůli průtahům se schvalováním závazného plánu pozemní digitalizace několik měsíců upadala, zvedla zájem o naše zpravodajství satelitní služba Digi TV, která vstoupila na český trh s nečekaně nízkými cenami. Zájem o ni byl neskutečný, a stejně tak o veškeré zprávy o ní. Ve stejném roce vstoupila na satelit i televize Nova, která do té doby vysílání přes družici tvrdošíjně odmítala. Pozornost diváků lačných po nových, digitálních programech se tudíž upřela na satelit a DigiZone.cz u toho samozřejmě nesměl chybět. A s ním ani jeho nový redaktor specializovaný právě na satelit, Lukáš Polák, který k DigiZone.cz přešel od webu SatCentrum.com v roce 2007.

Lukáš Polák, Petr Dvořák

Redaktor DigiZone.cz Lukáš Polák s tehdejším generálním ředitelem Novy, dnešním generálním ředitelem České televize Petrem Dvořákem (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Digitálně vysílá i kabel, IPTV, rádia… a přichází HDTV

Rok 2008 přinesl v televizní digitalizaci obrat: komerční televize se pod tlakem České televize i státu rozhodly podpořit již třetí verzi vládního harmonogramu přechodu z pozemního analogového na pozemní digitální vysílání. Pro DigiZone.cz to znamenalo návrat k jeho hlavnímu tématu: digitalizaci pozemní televize (vydavatel DigiZone.cz se dokonce na víc než rok stal provozovatelem státního informačního webu o televizní digitalizaci Digitálně.tv), ale satelit jsme neopustili. Naopak, rozšířili jsme svůj záběr i na další druhy šíření televizního signálu: IPTV, digitální kabelovou televizi, mobilní pozemní digitální televizi DVB-H, ale i digitální rozhlas v systémech T-DAB, DMB a DRM. Zkrátka jsme se začali věnovat digitalizaci televizního i rozhlasového vysílání komplexně.

Rozšíření našeho záběru se projevilo i na bobtnajícím stálém obsahu DigiZone.cz. Vedle map pokrytí pozemních televizních multiplexů a přílohy Digitální vysílání v regionech postupně vznikly stálé přílohy Satelitní televize v České republice, Digitální kabelová televize v České republice, IPTV v České republice a HDTV – televize ve vysokém rozlišení v České republice. A přibývaly i praktické informace pro televizní diváky, zatím zaměřené spíše na technickou stránku věci. Recenze set-top-boxů, s nimiž u nás začínal Jan Kálal (nyní redaktor agentury Mediafax) a vymyslel i pečeť Umí dobře česky pro přijímače, které zvládají v menu a elektronickém programovém průvodci českou diakritiku, doplnily i recenze televizorů od Bohumila Herwiga. Recenze set-top-boxů po Janu Kálalovi převzal Čestmír Polák a doplnil je o zajímavé satelitní přijímače.

TOP 10 nejčtenějších článků na DigiZone.cz
Den vydání Článek Počet zhlédnutých stran
4.12.2008 LG KB770: mobil s třípalcovou digitální televizí zdarma 2 170 349
15.8.2006 Digi TV za poloviční ceny než UPC Direct 506 292
27.4.2007 Jak správně nastavit satelitní parabolu 159 641
21.10.2009 Ferguson Ariva 200 HD DVB-S2: HD přijímač s univerzální čtečkou karet a CI slotem 96 915
5.5.2006 Antény pro individuální příjem digitální televize 88 863
10.12.2007 Sencor SDB 3007T: dva tunery a podpora HDD mají svá ale 69 978
2.6.2008 Topfield TF 6000CR: Satelitní přijímač i pro starší televizory 62 062
22.11.2006 Třetí placená satelitní televize v Česku: CS Link 59 393
18.2.2011 Prima love míří do multiplexu 3, třetí program Primy startuje na MDŽ 56 840
12.5.2006 Do Česka se blíží nová a levná digitální satelitní platforma 55 053

Stav k 17.10.2011

Obsah je král. Tak proč se mu nevěnovat

Už od samotného vzniku DigiZone.cz nám bylo jasné, že digitalizace jako taková je proces, který má svůj začátek, ale také konec. Že přijdou nějaké vrcholy zájmu diváků i našich čtenářů, po kterých ale bude digitální vysílání vnímáno jako běžný standard, kvůli kterému nebude třeba provozovat monotematický web. Proto jsme se stále víc začali zajímat i o další aspekty televizního vysílání: program, sledovanost, personálie, legislativní změny a reklamní trh. Z původně úzce zaměřeného webu se začal stávat server, který nepíše jen o digitalizaci, ale o televizi jako takové. Nikdy jsme ale neopustili myšlenku sledovat technologický vývoj v šíření televizního signálu. Digitalizaci i jejím dalším etapám (např. DVB-T2) se věnujeme dál.

Vlastně jsme se jen přizpůsobili situaci a zájmu vás, našich čtenářů. Vyplatilo se. Zatímco v minulých letech jsme v „hluchých“ obdobích, kdy se v digitalizaci mnoho nedělo, zaznamenávali dost nepříjemné výkyvy návštěvnosti, poslední dva roky je zájem čtenářů o DigiZone.cz stabilní. Dokonce natolik, že jsme letos nezaznamenali ani běžný letní pokles zájmu o naše zpravodajství. I když nutno přiznat, že letošní léto bylo v lecčems výjimečné, probíhalo v něm například výběrové řízení na generálního ředitele České televize. S finalisty tohoto konkurzu jsme vám jako jediní nabídli nejrozsáhlejší rozhovory o jejich kandidátských projektech a plánech s ČT ze všech médií, která se o něco takového pokusila.

Jan Potůček, Jiří Balvín

Šéfredaktor DigiZone.cz Jan Potůček s generálním ředitelem hudební televize Óčko Jiřím Balvínem (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Události v souvislostech, komplexní informace a exkluzivní materiály

Během těch šesti let, co vám přinášíme informace z pozadí (nejen) českého televizního trhu, se proměnila situace i na poli zpravodajských webů zaměřených na média. Přibyla konkurence, takže zájemci o informace z televizního světa mohou čerpat hned z několika kvalitních zdrojů. Konkurence je vynikající věc, nutí vás k ještě větším a lepším výkonům. DigiZone.cz se zatím daří s konkurencí nejen držet krok, ale mít před ní obrovský náskok. Nesnažíme se přitom tvářit, že veškeré informace, které se u nás objeví, jsou původní. To by nebylo v silách naší dvoučlenné redakce, ale ani vícehlavého týmu. Naopak, zajímavé informace odjinud pečlivě zdrojujeme, netváříme se, že se nestaly, odkazujeme na původní texty a doplňujeme je o souvislosti. Považujeme to za slušnost a věříme, že tak postupně začnou činit i další weby.

Nezanedbatelnou část obsahu DigiZone.cz však tvoří původní, či dokonce exkluzivní materiály. Poslední čtyři roky vám každé úterý přinášíme původní rozsáhlé rozhovory s představiteli televizí, rádií, operátorů vysílání, regulačních orgánů, ale i populárními moderátory, reportéry a tvůrci. Ve středu si můžete být jisti, že na DigiZone.cz najdete unikátní recenzi set-top-boxu nebo televizoru (střídají se po týdnu), v sobotu přehled nejdůležitějších událostí týdne a v neděli autorskou glosu. Na pondělky se vám snažíme přichystat nějakou horkou aktuální novinku, o které jste se zatím nikde jinde nedočetli. A k tomu každý všední den porci nejméně deseti aktuálních zpráv, které vycházejí od půl sedmé ráno každou hodinu.

Srovnání DigiZone.cz s konkurencí (NetMonitor)

Srovnání týdenní návštěvnosti (počet zobrazených stran) DigiZone.cz s konkurencí podle oficiálního auditu návštěvnosti českého internetu Netmonitor (Zdroj: Internet Info/Netmonitor)

DigiZone.cz - měsíční data 10/2005 - 09/2011

Měsíční návštěvnost DigiZone.cz (počet zobrazených stran) od jeho vzniku po současnost. Od srpna 2008 neklesl měsíční výsledek DigiZone.cz pod hranici jednoho milionu page views. (Zdroj: Navrcholu.cz)

Tipy C

Nestačí nám hezká fasáda, díváme se i za ni

Mohlo by se zdát, že s obecnějším zaměřením na televizi (a částečně rádia) ztrácí DigiZone.cz punc originálnost, protože televizní rubriky má kdejaký všeobecný zpravodajský web. Není tomu tak. Sice pro vás stejně jako iDnes.cz, Novinky.cz nebo Aktuálně.cz sledujeme třeba události okolo volby ředitelů České televize a Českého rozhlasu, nebo programové novinky televizí na jarní, letní, podzimní a zimní sezónu, vždycky se ale snažíme jít dál než k fasádě namalované PR odděleními příslušných televizí. Právě tenhle pohled nás odlišuje od masových zpravodajských webů, ale i více úzce zaměřené konkurence. Je to nezávislost a nestrannost, a to i v situacích, kdy to pro nás může být redakčně nepříjemné, protože si někoho znepřátelíme.

Český mediální rybníček je v podstatě zvyklý na to, že každý s někým „peče“ proti někomu. Tomuhle klišé se snažíme všemožně vyhýbat a doufáme, že to je z naší práce cítit. Ani my však nejsme neomylní, takže nám promiňte občasné chyby. Při tak velké produkci zpráv a malé redakci je to celkem logická daň. Nemáme problém se k takovým chybám přiznat a zjednat jejich nápravu. Vždyť naším zájmem je, abychom byli důvěryhodní a nepoškodili si dobrou pověst, kterou si DigiZone.cz za uplynulých šest let vybudoval. Držte nám palce, aby se nám to dařilo i nadále.

Který jiný český web o televizích, digitalizaci a médiích sledujete nejčastěji vedle DigiZone.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).