Hlavní navigace

Distributoři karet CS Linku se přou o legálnost šíření televize Joj

21. 1. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
21. 1. 2008

Můžou satelitní operátoři nabízet zákazníkům v České republice příjem slovenské komerční televize Joj? Kvůli zkušebnímu zařazení tohoto programu do nabídky jednoho z distributorů dekódovacích karet k satelitní službě CS Link se nyní přou společnosti Trade&Technology (T&T) a Gital. Zatímco T&T svým zákazníkům Joj nabízí, Gital tvrdí, že toto vysílání je nelegální, protože televize nemá vypořádána vysílací práva pro Českou republiku.

ČTĚTE TAKÉ: STV v Česku: je to legální a kdo platí vysílací práva?

Spor je kuriózní v tom, že televize Joj vysílala od loňského května do letošního ledna na satelitu volně, bez kódování a na pozici 23,5 stupně východně ji z družice Astra 3A mohli přijímat držitelé karet obou firem. Poté, co Joj svůj signál na satelitu opět zakódovala, ji T&T zkušebně zařadila na karty všech zákazníků, kteří si jejím prostřednictvím objednali programovou nabídku s oběma stanicemi veřejnoprávní Slovenské televize.

Ověřovali jsme možnosti šíření signálu této stanice a získali stanovisko, že příjem programů stanice Joj mimo území Slovenské republiky není u většiny pořadů v souladu s autorskými právy k vysílaným pořadům, řekl serveru Parabola.cz obchodní ředitel společnosti Gital Tomáš Bujnoch. Konkurenční firma T&T podle něj uvádí zákazníky v omyl, když jim nabízí televizi Joj ve zkušebním provozu. Příjem programu televize Joj na území České republiky lze proto považovat za pirátský se všemi důsledky, které z toho mohou vyplývat, dodal Bujnoch.

Podle výkonného ředitele T&T Jaromíra Glisníka však Joj prostřednictvím karet této společnosti vysílá zkušebně, a na toto vysílání se nevztahují stejně přísné podmínky ohledně vysílacích práv jako na ostrý komerční provoz. Zatím nemohu uvést datum ukončení testování a přechodu na řádný provoz. Pro uživatele TT karet ale mám dobrou zprávu. TV Joj je automaticky a bezplatně aktivována na všech kartách, které mají aktivovány programy STV, řekl Glisník webu Parabola.cz.

Bujnoch z Gitalu považuje testovací vysílání Joj za „podvod na divácích“, kvůli kterému by se prodejci satelitní techniky mohli dostat do problémů. Diváci by podle něj mohli po vyřazení televize Joj začít vracet dekódovací karty a situace by mohla celkově poškodit oba distributory karet pro satelitní CS Link. Do podobné situace se ovšem už loni v listopadu dostal i Gital, když společně s T&T nabídnul oba programy Slovenské televize.

Proti šíření druhého programu STV se okamžitě ozval ředitel Galaxie sport Jiří Hojgr, neboť vysíláním Dvojky na území České republiky dochází k porušování vysílacích práv tohoto sportovního kanálu. Dvojka nabízí vybrané zápasy anglické fotbalové Premier League, k nimž Galaxie sport nakoupila pro tuzemsko exkluzivní práva. Proto musí oba distributoři karet k CS Linku v době vysílání Premier League na Dvojce tento program českým divákům vypínat.

BRAND24

DALŠÍ PODROBNOSTI: Operátoři mají odpojovat STV během sportovních přenosů

Stejně by se měli zachovat o další operátoři, včetně poskytovatelů kabelové a IP televize. Také jich se týká Bujnochova kritika zařazení televize Joj. Tento slovenský program nabízí ve své digitální kabelové televizi společnost UPC, prostřednictvím digitální televize přes internetový protokol ji šíří také Quickmedia IPTV, 802.tv, ViaTV a další operátoři.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).