Hlavní navigace

Divák nestojí o živý zpěv v televizi, míní Ivan Rössler

7. 12. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
7. 12. 2009

Dlouholetý šéf výroby zábavních pořadu televize Nova Ivan Rössler popisuje, jak náročné je dostat živé výkony zpěváků a umělců na různé galavečery a jiné společenské akce, které živě přenáší televize. Podle něj je živý zpěv pro rozpočet jakékoliv akce příliš nákladný a hůře technicky proveditelný než standardní playback nebo halfplayback. Rössler o této problematice píše ve svém novém blogu na Digizone.cz.

Naprosto rozumný požadavek, aby se v televizi zpívalo živě a nepoužíval se playback a to zejména v hudebních soutěžích či při přenosech typu Český slavík, kde se předávají hudební ceny, má i svou opačnou stranu mince: musí se to umět, musí pro to být technické podmínky a musí to stát víc peněz. A také se musí víc zkoušet, takže potřebujete víc času. Kromě toho potřebujete i nějakou doprovodnou kapelu. Když ji máte, musíte nechat písničky přearanžovat, rozepsat noty a to stojí další peníze, píše Rössler.

BLOG IVANA RÖSSLERA: Znovu o playbacku v televizi

Návrat k živému a spontánnímu hraní je proto velmi potřebný a užitečný. Ovšem jiný vjem má divák v sále a jiný divák u televize. V sále odpustíte různé chybičky, protože má na vás vliv atmosféra vystoupení. Televize to jen zachytí a přes jakýsi filtr přecedí na obrazovku, a pokud tam nějaké chyby jsou, pak je divák u televize vnímá mnohem intenzivněji, dodává dlouholetý šéfredaktor redakce zábavy TV Nova, kterou vedl v letech 1993–2006.

BRAND24

Podle něj běžný divák o živý zpěv v televizi moc nestojí, a stačí my playback. A na potřeby náročnějšího diváka komerční televize většinou kašlou. Z tohoto důvodu hraní naživo na letošních Slavících bylo pro mne milým překvapením, ale nevěřím, že by to běžný televizní divák ocenil. Spíš druhý den říkal, že to bylo nějaké divné, protože neslyšel to, na co je zvyklý. Ale oceňme, že se komerční televize jednou zachovala zcela nekomerčně. Jen by měla do přenosu v takovém případě dát víc peněz a vytvořit tak podmínky, aby živé vystoupení mohlo být opravdu kvalitní, když už to chce dělat. Navíc prostředí Smetanova divadla není pro živou produkci tohoto typu příliš ideálním prostorem, dodal Rössler.

Celý blog Ivana Rösslera si můžete přečíst zde.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).