Hlavní navigace

Dotazy čtenářů: HD příjem výrazně rezonuje, stoupá zájem u laické veřejnosti

3. 9. 2009
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Po delší odmlce znovu otevíráme redakční poštu a přinášíme další kolo odpovědí na otázky čtenářů serverů Digizone.cz a státního webu k digitalizaci Digitálně.tv. Tentokrát nejvíce rezonuje tématika HD vysílání a příjmu kabelové televize. Diváci jsou nespokojeni s omezováním analogové nabídky, další skupina má zájem o HD příjem i přes zemské digitální sítě. Došlo i na rozšiřování terestrického příjmu jenže čtenáři se stále častěji dotazují na alternativy k terestrickému příjmu.

Terestrické vysílání

Adam Novák, Třeboň: Na Kleti u Českých Budějovic bylo 1. září spuštěno digitální vysílání Novy, Primy a dalších programů, ale kvalita příjmu je velmi špatná. Digitální příjem programů České televize je výborný, chci se zeptat na důvod špatného signálu programů Novy, Primy. Zlepší se s postupem času, nebo na to může mít vliv druh set-top-boxu, případně anténa?

Odpověď: Na kvalitu příjmu má vliv mnoho faktorů, nejvíc ji ovlivňuje přijímací systém diváka. Co se týče signálu z Kleti, je možné, že se v průběhu následujících dní zlepší, jelikož při spouštění každého vysílače je třeba doladit drobnosti a optimalizovat parametry pro co nejlepší pokrytí, a to nějaký čas trvá.

Alena Šafránková, Milevsko: Bydlíme v obci Hrazany. Zajímalo by mne, kdy bude vypnuto analogové vysílání v této oblasti a zda bude možné přijímat digitální signál za pomoci set-top-boxu nebo pouze přes satelitní přijímač, a to za předpokladu, že by byl špatný příjem digitálního vysílání.

Odpověď: Obec Hrazany patří do Územní oblasti Praha, a tudíž se analogový signál programů ČT 1, Nova a Prima vypne dnem 31. října 2009. Digitální vysílání všech těchto stanic je již dlouho v provozu, a proto byste měla situaci řešit co nejdříve. Doporučuji nejdříve vyzkoušet běžný set-top-box pro pozemní vysílání, případně konzultovat optimální nastavení s prodejcem elektroniky ve vašem regionu. Samozřejmě můžete přejít i na satelit už nyní, což je rozhodně jistější varianta, protože satelitní vysílání je technicky kvalitnější a do jisté míry i stabilnější. Pořizovací náklady jsou jen mírně vyšší a programová nabídka je nesrovnatelně bohatší.

ČT 2 Piktogram na vysílači Ještěd

Na úplné vypnutí analogového vysílání v územních oblastech upozorňuje piktogram.

Miloš Vanc: Píši k Vám z Hořic v Podkrkonoší. Doneslo se mi, že od 1. září začíná vysílat DVB-T Trutnov – Černá Hora. Zakoupil jsem proto set-top-box a dnes jsem jej pokoušel naladit. Jaké to překvapení, když jsem zjistil, ze na DVB-T mám ve 100% signálu kanály ČT 1 – ČT 4, ale nepodařilo se mi vůbec naladit žádný jiný program – zmizela mi Nova a Prima z analogu, a nemám ani Novu Cinema ani Primu Cool, natož Z1, Barrandov či Public… Nevím, jak tedy pokračovat, abych naladil vše. Nebo mi nezbude, než čekat na multiplex 2? Pokud natočím anténu na Trutnov – mám digitální kvalitu – ale pouze programy ČT – ale nic víc. Pokud natočím na Hradec Králové či Prahu – mám vše, ale pouze analogově – jako doposud.

Odpověď: Podle nynějšího harmonogramu začnou multiplexy 2 a 3 vysílat z Černé hory skutečně až v příštím roce. Jediné, co vám mohu poradit, pokud opravdu máte zájem o všechny digitální programy už nyní – je přechod na digitální kabelovou televizi (pokud je ve vašem místě poskytována) nebo satelitní příjem. S těmito možnostmi nebudete závislý na tom, kdy k vám dorazí zemské digitální vysílání a vstupní investice je v případě satelitu jen mírně vyšší. Rozhodnutí je tedy na vás. Pokud ale dnes přijímáte digitální vysílání programů ČT o kvalitě téměř 100 procent z Černé hory, tak je pravděpodobné, že po spuštění vysílání zbylých multiplexů v příštím roce budete mít k dispozici kompletní nabídku nynějších digitálních televizních programů. Ve vašem případě se tedy může čekání na příchod multiplexů 2 a 3 vyplatit.

Oldřich Vít: Které rozhlasové stanice vysílají digitálně?

Odpověď: Z českých stanic se v zemském digitálním vysílání objevuje sedm programů Českého rozhlasu a Radio Proglas. V satelitních platformách máte možnost poslouchat ještě křesťanské Rádio 7 a brzy i rockové Rádio Beat. To je ale z českých rádií všechno. Pokud se vám líbí slovenština, můžete na satelitu na pozici 1 stupeň západně poslouchat většinu tamních komerčních stanic, a k dispozici je i sedm programů Slovenského rozhlasu na pozici 23,5 st. východně.

OPTICUM 7003T plus EPG radio

Příjem digitálních rozhlasových programů v DVB-T nebo přes satelit umožňuje každý běžný set top box.

Milan Smolík: Když si pustím souběžně analogové a digitální vysílání, tak má digitální signál cca 3 sekundy zpoždění. Proč k tomu dochází?

Odpověď: Je to dáno rozdílností technologie. U digitálního vysílání dochází k ukládání obsahu do vyrovnávací paměti přijímače, který ten signál následně konvertuje do analogu a zobrazuje s malým zpožděním. Proto když si vedle sebe pustíte tři digitální přijímače, u každého bude jiná míra zpoždění.

Jiří Hlavsa: Co znamená označení digitální síť 1, 2 a 3 ? Každá šíť vysílá jiné programy nebo všechny to samé? Kde se to dá dozvědět? Co to pro nás ve Velkých Pavlovicích znamená? Kdy si máme pořídit antény a přijímací zařízení?

Odpověď: V České republice nyní vysílají čtyři digitální sítě, jinak též multiplexy. Každá síť vysílá jiné programy a dostupnost jednotlivých sítí se liší. Ve vaší oblasti bude náběh digitálního vysílání postupný, konkrétní harmonogram můžete najít v informacích pro Územní oblast Brno. Pokud chcete přejít na digitální vysílání už nyní, můžete volit satelitní příjem nebo digitální kabelovou televizi. Nicméně techniku pro příjem zemského vysílání, pokud budete mít zájem, si můžete postupně pořídit a vyzkoušet už nyní, minimálně jednu digitální síť byste měl přijímat bez problémů. Doporučuji ale poradit se u prodejce televizní techniky a případně zapůjčit přijímací zařízení na zkoušku.

Kabelová televize

Andrea Lásková: Přijímáme nabídku analogové kabelové televize od společnosti UPC. Postupně se nám ale některé programy ztrácí. Proč?

Odpověď: Jelikož jste nebyla konkrétní, tak odpovím pouze obecně. I kabelová televize postupně přechází na digitální vysílání a operátoři se snaží diváky nalákat na digitální nabídku, která je programově bohatší, často ale i dražší. I když analogová televize bude ve většině případů zachována, je zřejmé, že v ní bude méně programů. Pokud se vím zdá, že se některé programy ztrácí, je dost dobře možné, že je operátor pouze přesouvá do digitální nabídky. Tomuto tématu jsme věnovali i speciální analýzu na Digizone.cz.

Handan CV-5000 předek

Handan CV-5000 – jeden z nejčastěji dodávaných set top boxů pro digitální kabelové vysílání.

Petr: Dobrý den, objednal jsem si digitální kabelovou televizi. Dostal jsem set top box ale zjistil jsem, že mi funguje jen na jeden přijímač. Mám doma tři televize. Jak je mám propojit s jedním set top boxem?

Odpověď: Pokud má váš set top box jen jeden tuner a je určen pro jednu televizi, tak ho můžete rozpojit i do dalších přijímačů, ale na všech budete moci sledovat jen jeden program současně. Pokud chcete kabelový set top box i pro další přijímače, doporučujeme si dohodnout pronájem dalších set top boxů od vaši kabelové společnosti, a nebo si další set top boxy od kabelové společnosti přímo koupit. Váš měsíční paušál za kabelovou televizi by neměl být výrazně vyšší.

Roman: Mám kabelovou televizi O2TV. Přepínání programů ale trvá moc dlouho, naměřil jsem v průměru tři sekundy. Jak to mám řešit?

Odpověď: Služba O2TV funguje na bázi IPTV. Existují dva typy vysílání IPTV: přes optický kabel až domu, které je kvalitnější, a přes ADSL a klasickou telefonní linku, s nímž mohou být občas technické potíže. Pokud přijímáte IPTV přes telefonní linku, a nacházíte se příliš daleko od místní ústředny, odkud k vám po lince běží zvolené televizní programy, můžete se setkat s delší prodlevou při přepínání programů. Jde o technologické omezení, které ale nemůžete bezprostředně ře­šit.

Dotazy k HD vysílání

Oldřich Vít: Kdy začnou trvale vysílat šířené kanály v HD kvalitě? Bude vysílání Full HD nebo jenom HD ready?

Odpověď: Vysílání českých programů ve vysokém rozlišení probíhá zatím jen v experimentální rovině. Na satelitu vysílá televize Nova a Nova sport některé pořady v HD, ale zdaleka ne všechny. Část programu je přepočítána ze standardního rozlišení. Konkrétní rozlišení HD vysílání závisí od možností každé televize, a může se časem měnit. Pokud máte zájem o příjem HD programů, na satelitu nyní testuje i Česká televize a v balíčcích Skylink nebo CS Link máte k dispozici i další programy s vyšším rozlišením. Příští rok zařadí HD programy do své nabídky i platforma UPC Direct, a HD obsah nabízejí i někteří poskytovatelé digitální kabelové televize. Možnost příjmu je i v zemském vysílání – multiplex 4 v některých městech nabízí experimentální vysílání České televize a Novy právě ve vysokém rozlišení a multiplex 3 v Praze nabízí test televize Prima ve vysokém rozlišení.

Ilustracni foto z HDTV Forum 2009

Televize ve vysokém rozlišení se dostává mnohem víc do povědomí diváků.

Milan: Které další stanice se chystají vysílat?

Odpověď: V HD kvalitě na českém trhu nyní působí jen program ČT 1, Nova, Nova sport, TV Barrandov a Prima. Poslední dvě jmenované ale nevysílají tzv. nativní HD signál, ale jen přepočítávají své vysílání ze standardního do vyššího rozlišení. Další tuzemské kanály zatím HD obsah neavizují, Česká televize ale příští rok spustí speciální HD kanál, který bude kombinovat pořady ze všech programů ČT ale jen ve vysokém rozlišení.

Oldřich Vít: Plánuje se, že budou některé stanice kódovat?

Odpověď: Pokud máte namysli zemské digitální vysílání, tak kódování programů zatím není na pořadu dne. V satelitním vysílání je kódování běžným jevem, a k příjmu HD programů v češtině budete potřebovat přístupovou kartu. Některé televize ze zahraničí ale vysílají volně i v HD.

BRAND24

Jiné dotazy

Klára Meruňková: Dobrý den, bydlím v Plzni a zaslechla jsem něco o digitální tramvaji. Kde se na ní můžu podívat?

Odpověď: Digitální tramvaj v Plzni je součástí státní informační kampaně k přechodu na digitální vysílání v Územní oblasti Plzeň. Tramvajové digihlídky můžete potkat jak přímo v tramvajích, tak na místech tramvajových uzlů, u nákupních center a podobně. Přesné místo je průběžně upřesňováno. Podrobný rozpis jsme zveřejnili na webu Digitálně.tv, a nebo můžete kliknout přímo na tento link.

Zaznamenali jste zvýšený zájem u svých známých o HD televizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).