Hlavní navigace

Dozrál Internet pro HD?

2. 6. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jak jsme si již zajisté všichni všimli, svět digitální zábavy definitivně změnil svou oblíbenou reklamní zkratku z DVD na HD. Dneska musí být všechno HD a pro video to platí zvláště. Dozrál ale k HD také náš Internet? Řekl bych, že ne.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Co je digitální a není HD, je dneska out. Každá lepší televize musí být „HD ready“, nebo nejlépe „full HD“. Každý správný film nebo počítačová hra jsou bez plně HD grafiky trapně zastaralé (co na tom, že onu grafiku nevyužijeme, nebo pro ni nemáme potřebné vybavení). Filmy si kupujeme na zastaralém DVD, ale v diskuzích o videu fičí výhradně BluRay. Můj zánovní notebook za cca 10 000 Kč (tedy v podstatě přenosný psací stroj) je vybaven HD audiem…nepoznám rozdíl. Nedávno jsem někde v trafice viděl HD zapalovač.

Ale vážně. Patrně se můžeme shodnout na tom, že videu ve vysokém rozlišení patří budoucnost, otázkou ovšem je, o jak vzdálené budoucnosti hovoříme. Přehrávače i filmy jsou zatím velmi drahé a špatně dostupné. Nízká penetrace přehrávačů znemožňuje rozšířit nabídku obsahu. Nedostatečný obsah, přinejmenším v ČR, způsobuje prozatímní nezájem o přehrávače, které zůstávají drahými. Obdobné je to v dalších zemích, a tak rozvoj HD postupuje vpřed, částečně i díky prozatím dostatečně užitečné technologii DVD vpřed jen pomalu. Troufám si však tvrdit, že je zde i jiný důvod.

Povšimněme si toho, že ač technologie DVD je již poměrně stará (sahá do roku 1993), ke skutečnému rozšíření této technologie došlo až v aktuálním století. Skoro by se dalo říct, že paralelně s rozšířením Internetu tak, jak jej známe dnes a hlavně jeho výměnných služeb. DVD se chytlo až jako univerzální médium, na něž bylo možné zapisovat data a hlavně filmy. Přinejmenším v některých končinách.

MMF24

Film získaný z DVD a sdílený na Internetu má podle délky, kvality, kódování a v závislosti na dalších faktorech velikost od cca 0,7 po cca 4 GB. To je rozsah, který je možné při současných rychlostech připojení v domácnostech a dobré dostupnosti získat za několik desítek minut až hodin. Film získaný z BluRay disku může mít 25GB, tedy šestinásobek. Stahování filmu v plné DVD kvalitě není pro koncového domácího uživatele problém, ale s ohledem na omezení jako je FUP si často nemůže dovolit stahovat nekonečně filmů. V případě pětadvacetigi­gabajtového kolosu je to pochopitelně zcela jinak. A možná, že právě tady leží jeden z důvodů, proč i když je HD heslem a hitem sezóny, počet jeho reálných uživatelů stoupá pomalu. HD filmy se zkrátka zatím špatně stahují. Má-li najít video ve vysokém rozlišení více příznivců, musí počkat, až domácí konektivita zrychlí tak, aby se HD obsah stal dostupným. Pak se uživatelé začnou pídit po BluRay vypalovačkách, neboť již budou mít co na jejich média umístit. A pak také po přehrávačích, které to přehrají na HD televizorech.

Pirátství! Zločin! Zavřete autora této glosy! Ale, jak a proč se rozšířilo VHS? Kdy se rozšířilo DVD? Proč předtím zvukové kazety? Když se nad tím zamyslíme zjistíme, že vztah mezi rychlostí Internetu a rozšířením HD nemusí být ani zdaleka tak lichý, jak se může zdát.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).