Hlavní navigace

eClub: Stěžujte si úřadům mobilní aplikací, nebo si ohlídejte kupón v Opencard

14. 11. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V soutěži eClubu jde tentokrát o udělení grantů v celkové výši 100 tisíc korun. O ně se zájemci utkají 10. prosince. Jaké projekty můžeme čekat? Několik se jich předvedlo na zkoušku.

Na úterý 12. listopadu byl do programu eClubu zařazen „demo day nanečisto“. Tentokrát jde oproti minulým sezónám o celkem sto tisíc korun, které budou jako grant rozděleny mezi nejlepší projekty. Soutěžní „demo day“ se přitom uskuteční za měsíc, 10. prosince. Prozatím mohli zájemci využít příležitosti získat první zpětnou vazbu na představení svých projektů. Vystoupilo jich šest…

„Zodpovědný občan“ s mobilem v ruce

Lukáš Hrubý přišel v jarním eClubu s návrhem na vytvoření výpočetní „sítě“ z mobilů. Smělý nápad se však posléze ukázal nad jeho síly — doufal totiž tehdy jak v podporu od školy, tak v to, že se k němu přidají jiní tvůrci, ale ani jedno se prý nesplnilo.

Lukáš Hrubý

Lukáš Hrubý

Tentokrát se proto rozhodl přijít se záměrem, který bude schopen uskutečnit i sám, a to v řádu měsíců. Záměr totiž vyžaduje jen „jednoduchou“ aplikaci mobilní a „středně složitou“ webovou.

Mobilní aplikace má umožnit snadné nahlašování různých problémů místním úřadům. Na místě mobilem vyfotíte, co se vám nelíbí, připojíte krátký komentář a potvrdíte místo zjištěné geolokací. Nemusíte se přitom ani starat o to, kam se patří takovou stížnost zaslat. To už je na aplikaci.

Nápadně se to podobá projektu TrashOut (z pražské Wayry; Lukáš o něm však nevěděl), jen se to neomezuje na nezákonné skládky a platit za aplikaci by měly místní úřady (a nikoli odpadové firmy, jako v případě TrashOutu).

Je kupodivu naděje, že úřady budou chtít platit. Dva místní úřady už Lukášovi vyjádřily, že by zájem měly. Bez „prémiového členství“ v aplikaci by jim jen došel e‑mail s hlášením, a to na e‑mailovou adresu jejich podatelny, zatímco prémiové členství by jim mělo poskytnout cosi jako pokročilý „tiketovací“ systém. Ten má přitom být implementován jako webová aplikace — úřad tedy nebude muset sám řešit nic technického. (To úřadům zpravidla moc nejde.)

V systému by měl úřad vidět i souhrnné výkazy toho, kolik problémů bylo nahlášeno, kolik vyřešeno a jak rychle, čehož by mohl využít třeba před volbami; dále by si mohl do systému přidávat i vlastní úkoly a ke všem úkolům připojovat průvodní dokumenty a takto si vést agendu. Alespoň menší místní úřady by snad mohly uvítat snadno dostupný webový nástroj, propojený na podněty od občanů.

„Zodpovědný občan“ je prozatím jen pracovní název projektu.

Kdy vám vyprší kupón na opencard?

Adam Šimek

Adam Šimek

Uživatelé pražské opencard nemají snadnou možnost, jak si zapamatovat anebo zjistit, dokdy jim platí kupón MHD uložený na kartě. Adam Šimek chce proto udělat jednoduchou mobilní aplikaci, do které v okamžiku zakoupení kupónu zadáte, který kupón jste zakoupili, a aplikace vám později připomene, že se blíží konec jeho platnosti.

Má to být jen jednoúčelová aplikace s velmi snadným užitím — snazším, než je vložení připomínky do kalendáře. Význam má spočívat v tom, že kdyby aplikace získala dost uživatelů, Adam Šimek doufá, že by to přesvědčilo hlavní město Prahu ke spolupráci na tom, aby se podobnou aplikací dala skutečně zjistit platnost kupónu. To nyní totiž nejde ani na webu Opencard.

Sociální síť vytvořená podle přání uživatelů samých…

Akshat má velké plány

Akshat má velké plány

Obsáhlý záměr na vytvoření nové sociální sítě předložil Akshat Tandon z Indie. Síť se má jmenovat Neuple. Jakkoli je těžké uvěřit tomu, že svět potřebuje další sociální síť a že ji naprogramuje asi deset dobrovolníků, Akshatovi nechybí nadšení. Přejme mu alespoň to, aby do příště dokázal z obsáhlého výčtu zamýšlených funkcí vybrat něco základního, co by se dalo vytvořit nejdříve.

Akshat už údajně má za sebou spuštění jedné sociální sítě — jen v malém rozsahu: před třemi lety prý vytvořil síť pro školu, na které studoval v Indii. Dále tvrdí, že v indické části týmu jsou dva bývalí zaměstnanci indické pobočky Facebooku.

Už prý jednal i s možným investorem, ale využít chce také crowdfundingu.

Hlasování o tom, co je lepší

Michal Majer zamýšlí spustit na adrese Opinion‑fight.com službu, na které by se dalo hlasovat o tom, co je lepší z určitého výčtu, třeba několika modelů mobilních telefonů, ale hlasovat by šlo takřka o čemkoli. Služba má napomoci například v rozhodování o koupi.

Kromě prostého hlasování mají dát službě větší smysl vložené argumenty pro některou z voleb — ty nejlépe hodnocené by se zobrazovaly navrchu.

Michal si představuje, že služba by se dala zpeněžovat tak, že fotky výrobků by mohly být proklikem do e‑shopů a že by tyto prokliky prodával ve velkém přes přidružené prodejce — to by mu umožnilo zpeněžovat „Opinion fight“ světově, jelikož prodejci by mohli působit všude po světě.

UX DAy - tip 2

Houbička na mazání ručně psaných poznámek

Grant Zvolský přišel na to, že jeho propiska píše inkoustem, který se rozkládá a „mizí“ již při vystavení teplotě asi 60 °C. Rád by vyráběl a prodával houbičky s vnitřním ohřevem, kterými by šlo snadno a rychle mazat poznámky, ovšem jen ty napsané tímto inkoustem. „Mazání“ prozatím předvádí pomocí zapalovače, který ovšem není pomůckou bezpečnou a praktickou.

Optimalizované náklaďáky se do soutěže eClubu nehodí…

Adithya Hariram, nyní doktorand na ČVUT, se v rámci své doktorské práce podílí na rozsáhlém projektu snížení spotřeby nákladních aut, který však už je financován z peněz EU a z jiných zdrojů a o grant z eClubu se proto nebude moci ucházet.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).