Hlavní navigace

Evoluce, nebo revoluce? Česká televize v oblasti technologií nezahálí

12. 4. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Plánovaný přechod České televize z SD do HD vysílání na satelitu je skutečně bombastickou zprávou, zas tak překvapivý ale není.

Česká televize na satelitu od roku 2016 pouze v HD?

Česká televize by v ideálním případě ukončila v roce 2016 vysílání ve standardním rozlišení (SD) na satelitu Astra, pozice 23,5 stupně východně. Na konferenci Milníky digitální televize tuto představu prezentoval její technický ředitel Ivo Ferkl. Přechod na vyšší kvalitu obrazu by podle Ferkla proběhl ve dvou krocích. První by nastal v lednu 2015, druhý pak v červnu 2016. Novinkou od roku 2015 má být distribuce kanálu ČT 2 HD na satelitu. Ten byl doposud dostupný výhradně v rámci pozemního digitálního vysílání a také v kabelových a IPTV sítích. Na satelitu, tedy pozici 23,5 stupně východně, nyní vysílají kanály ČT 1 HD a ČT Sport HD.

Další milník technologického vývoje na Kavčích horách má nastat v červnu roku 2016. V tento termín by měl kanály ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD doplnit také program ČT 24 HD. Česká televize by tak k tomuto datu měla vysílat v HD rozlišení už všechny své stanice. Tento krok bude pochopitelně záležet také s obměnou vysílacího řetězce. Právě v červnu roku 2016 by mělo dojít k ukončení distribuce v SD rozlišení v případě stanic ČT 1, ČT 2, ČT 24 a ČT Sport. Programy ČT :D a ČT art mají být nadále distribuovány v SD kvalitě, ovšem nikoliv už v normě DVB-S, ale pokročilejší DVB-S2.

Lukáš Polák: Česká televize chce v roce 2016 ukončit na satelitu distribuci v klasickém rozlišení

Lukáš Polák: Česká televize by v HD rozlišení vysílala na satelitu i své regionální mutace

Česká televize si podle regionálních televizí "vyzobává" z jednotlivých krajů především to dění, které obsahuje nějaký konflikt
Autor: repro foto ČT 1 HD

Zpravodajský kanál ČT 24 v HD? Možná už za dva roky.

Česká televize by mohla do pěti let omezit tvorbu

Česká televize se do pěti let dostane do situace, kdy bez vyššího televizního poplatku nebo dalších peněz, například z odpočtů DPH, nebude moci udržet nynější vysoký standard svého programu. Radním ČT to na posledním zasedání řekl generální ředitel Petr Dvořák. „Pokud se do pěti let nenavýší televizní poplatek nebo se nevyřeší financování ČT, budeme muset začít omezovat vlastní tvorbu,“ řekl doslova. Televizní poplatek nyní činí 135 korun měsíčně, naposledy se zvyšoval v roce 2008 v souvislosti s televizní digitalizací a rušením reklamy ve vysílání ČT.

„Koncesionářský poplatek devalvoval, dnes už má hodnotu jen okolo 120 korun,“ konstatoval radní Jan Prokeš. O zvyšování televizního poplatku ale radní zatím nechtějí příliš mluvit, podle některých z nich totiž není politicky průchodné. Nová radní Ivana Levá, do loňského roku poslankyně za KSČM, se ale otevřeně kloní k možnosti návratu reklamy do vysílání ČT. O tu Kavčí hory přišly v roce 2011, v souvislosti se zvyšováním koncesionářského poplatku během televizní digitalizace a osvobození od plateb do Státního fondu na podporu české kinematografie.

Jan Potůček: Petr Dvořák: Pokud se do pěti let nevyřeší financování ČT, budeme muset omezit vlastní tvorbu


Foto: archiv DigiZone.cz

Generální ředitel České televize Petr Dvořák

Slovenská televize plánuje spustit hybridní vysílání

Hybridní vysílání označované zkratkou HbbTV, která propojuje svět klasické televize a internetu, by v horizontu čtvrt roku mělo spustit veřejnoprávní médium našich východních sousedů, tedy Rozhlas a televize Slovenska (RTVS). Informuje o tom server Živé.sk, kterému RTVS poskytla exkluzivně první obrázky. Ke puštění HbbTV by mělo dojít nejpozději v červenci. Veřejnoprávní médium bude posledním v regionu střední Evropy, které tuto technologii spustí. Využívat už ji mohou zájemci v PolskuČeské republice i Maďarsku. Již delší dobu je dostupná také v sousedním Německu a také Ra­kousku.

Na technologii spolupracuje RTVS se společností Teledata, tedy stejnou firmou, která pro ni vyvíjí teletextový obsah. V současné době už je hotový pro HbbTV takzvaný superteletext, někdy označovaný také jako HD teletext. Ten je na první pohled podobný stejné aplikaci od České televize, taktéž neobsahuje obrázky. Ke spuštění je dále připravená aplikace EPG, tedy elektronický programový průvodce, včetně náhledů pořadů v podobě obrázků. Do budoucna tu má být možnost přehrát si také upoutávky. Dostupný má být taktéž archiv zpravodajských relací, později se může objevit i databáze ostatních pořadů.

Lukáš Polák: Rozhlas a televize Slovenska spustí v blízké době hybridní vysílání HbbTV

Stručně

Omezení frekvenčního spektra v budoucnu by mohlo znamenat destrukci pozemního digitálního vysílání. Na konferenci Milníky digitalizace pořádané Sdělovací technikou to uvedl Marcel Procházka, ředitel pro strategii a rozvoj Českých Radiokomunikací.

Lukáš Polák: Omezením spektra by bylo ohroženo podle Radiokomunikací přes 55 % obyvatel ČR

Radost ze spuštění Regionální sítě 8 Českých Radiokomunikací v testovacím provozu nemají příliš někteří diváci, kteří se nachází v dosahu terestrického vysílače Olomouc – Radíkov. Ten jim vymazal možnost příjmu slovenského multiplexu 2.

Lukáš Polák: Část diváků na Moravě a ve Slezsku přišla o některé slovenské programy

České Radiokomunikace využijí Veselský kopec nedaleko Nového Jičína na Moravě po několika letech opět pro šíření televizního signálu. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přidělil operátorovi kanál 52 pro šíření Regionální sítě 8 z této lokality, a to výkonem 1 kW.

Lukáš Polák: Vysílač na Veselském kopci nedaleko Nového Jičína bude opět šířit televizní signál

Ve vysílání se toho tolik nezměnilo. Zmizelo v podstatě pouze logo stanice Stil, kterou nahradila Šlágr TV.
Autor: repro foto Šlágr TV

Objeví se v Regionální síti 8 například druhý kanál Šlágr TV? Odpověď na tuhle otázku zatím neznáme.

Spokojenost s tím, jak se televizní diváci časem vyrovnali se spuštěním a dostupností multiplexů 4 a 7, vyjádřili tento týden jejich operátoři, společnosti Digital Broadcasting a Progress Digital, jež spojuje osoba ostravského podnikatele Radima Pařízka.

Lukáš Polák: Operátoři multiplexů 4 a 7 si pochvalují penetraci svých sítí v českých domácnostech

Rada pro vysílání a retransmisi (RVR), slovenská obdoba Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), udělila na svém posledním zasedání celoplošnou digitální licenci nové stanici „Televízia Z“. Ta bude u našich východních sousedů šířena prostřednictvím lokálních multiplexů, a později také na satelitu.

Lukáš Polák: Slovenská Televízia Z získala celoplošnou licenci, plánuje vstoupit i na satelit Astra

KL24

Provozovatel satelitní služ­by Skylinklucemburská sku­pina M7, provedl plánovaný krok, který oznámil na začátku tohoto týdne. Je jím ukončení distribuce panevropského tematického kanálu Eurosport 2. Eurosport 2 už mohou klienti Skylinku sledovat pouze v HD kvalitě.

Lukáš Polák: Eurosport 2 v satelitní službě Skylink dostupný už pouze v HD verzi

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je)?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).