Hlavní navigace

Facebook chce víc peněz. Rád by sloužil i jako banka

14. 4. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Pár týdnů dělí Facebook od povolení, které mu otevře brány k dalšímu velkému byznysu. Novinka by měla posílit pozici sociální sítě hlavně v rozvojových zemích.

Kdo se dnes pohoršuje, že na přepážkách České pošty nabízí kromě jiného i pojištění a finanční služby, měl by se připravit na to, že se zřejmě něčemu podobnému brzy nevyhne ani na Facebooku. Podle deníku Financial Times totiž sociální síť zkouší v Irsku získat licenci na operace s elektronickými penězi.

Podle zdrojů FT už také Facebook diskutuje o možnostech spolupráce se třemi londýnskými startupy poskytující mezinárodní platební transakce. Kontakty s firmami TransferWise, Moni TechnologiesAzimo potvrdily už tři zdroje. Ačkoliv Facebook označil zprávy za drby a spekulace, Azimo mělo dostat desetimilionovou nabídku za to, že se do služeb Facebooku dá jeden z jeho zakladatelů. 

Jak konkrétně by platby přes Facebook měly fungovat, zatím jasné není – zřejmě by ale mělo jít o ukládání a převody peněz. Případné e-peníze Facebooku by přitom měly být díky procesu známému jako passporting platné po celé EU, dodávají FT.

Sociální síť už určitý druh platebních služeb poskytuje, ale jen ve Spojených státech, kde umožňuje vývojářům, aby inkasovali platby uvnitř svých facebookových aplikaci. Nejde o žádné drobné – jen loni přes platební kanál Facebooku protekly přes dvě miliardy dolarů. 

Plaťte přes Facebook, Vodafone nebo Google

Pokud všechno klapne, bude muset Facebook složit kapitál ve výši 350 tisíc eur a peníze, které vydá, budou muset být jištěny v oddělených fondech. To ale pro firmu s tržní kapitalizací přes 116 miliard dolarů asi nebude moc velký problém. „Nástup nebankovních firem do monopolizovaného bankovního světa je skvělá zpráva,“ tvrdí pro FT Simon Deane-Johns, právník a expert na evropské platební systémy z firmy Keystone Law.

KL24

Finanční služby jsou ale obecně pro velké hráče zajímavé. Asijští obři jako Tencent nebo Alibaba už také zahájili svůj projekt na proměnu v platformu pro mobilních plateb. Svou licenci na finanční služby v Evropě má ale třeba už i britský Vodafone. A s posíláním peněz přes peněženku a Gmail už experimentuje také Google.

Cílem nové služby Facebooku by, minimálně podle vizí Marka Zuckerberga, mohl být ale hlavně rozvojový svět, kde je nedostatečná síť bankovních poboček a finanční transakce řeší třeba i pomocí mobilních telefonů. Pomoci by to mohlo třeba v Indii, která je se stovkou milionů uživatelů druhým největším trhem sociální sítě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).