Hlavní navigace

Facebook je příliš mocný a předvedl to čerstvým "útokem" na stovky webů

8. 2. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Masivní útok Facebooku na „samu podstatu internetu“ asi žádné dopady mít nebude. Dokud ale bude mít tak dominantní pozici, jako má právě teď, bude to jenom horší.

Facebook is Too Damn Powerful říká čerstvě Chris Taylor z Mashable. Náhlé prozření? U obvyklého přístupu typických médií by se to tak dalo nazvat. Ve skutečnosti jde jenom o dočasné ovlivnění typickou ukázkou toho, jak nebezpečný skutečně může Facebook být. Nejdůležitější je ale vědět, co se stalo včera.

Po krátkou dobu se uživatelé vstupující na jakékoliv weby využívající „přihlášení“ přes Facebook setkávali s chybovým hlášením Facebooku. „An error occured. Please try again later.“ Jakékoliv pokusy o vstup na kýžený web vedly stále k témuž – přesměrování na chybovou stránku Facebooku a znemožnění vstupu na dotyčné webové stránky.

Velmi pravděpodobně pouze menšina uživatelů přišla na to, že se stačilo odhlásit z Facebooku a na kýžený web se potom mohli dostat bez problémů – řada lidí zůstává k Facebooku přihlášena nepřetržitě a ani si to už vlastně neuvědomuje. 

Problém trval pouze zhruba 10 minut (někde se ale dočtete o zhruba 25 minutách), ale je zajímavé si představit, co by se stalo, kdyby trval obvyklé hodiny. Či dokonce dny, tedy běžnou dobu potřebnou k tomu, aby Facebook vyřešil problémy.

Mashable se podařilo dostat z Facebooku krátké prohlášení (samo o sobě dostatečně heroické, protože Facebook už několik let má tiskové oddělení, které zásadně neodpovídá):

For a short period of time, there was a bug that redirected people logging in with Facebook from third party sites. The issue was quickly resolved and Login with Facebook is now working as usual.

Malá „chybička“ projevující se tím, že stovky velkých webů byly nedostupné pro řadu z jejich návštěvníků. Bez vysvětlení, protože kryptická chybová hláška na Facebooku toho skutečně moc neříká. CNN, HuffPo, Hulu, Kayak, Mashable, NBC, Washington Post a další a další weby (a velmi pravděpodobně i některé české) nedostupné kvůli chybě Facebooku.

Když se scripty „zblázní“

Facebook je skutečně příliš mocný. Zahrnutí Facebook API na každé stránce webu mu umožňuje udělat s webem cokoliv. Třeba se rozhodnout, že je pro uživatele Facebooku nevhodný a znemožnit jim přístup. Poskytnout skvělý nástroj hackerům, kterým se třeba jednoho dne podaří dostat právě tam, kde budou moci způsobit celosvětovou webovou apokalypsu.

Problém je, že pokud chcete používat sociální prvky (Líbí, ale také Tweet, +1 a další), stáváte se závislými na skriptech, nad kterými nemáte kontrolu. Už dlouho víme, že první problém vzniká v okamžiku nedostupnosti Facebooku – ať už z důvodu výpadků na jeho straně nebo problémů s konektivitou u vašeho ISP. A teď už v praxi víme, co se může stát, když se tyto skripty „zblázní“. A je jedno, jestli něčí chybou nebo záměrně.

Chris Taylor ve výše zmíněném článku varuje před vznikající „monokulturou“ a před Facebook API, které má schopnosti ukrást miliony uživatelů z jakékoliv stránky. A odmítá tuto událost označit za výpadek – označuje ji za DoS (Denial of Service) útok, případně za svého druhu virus. Má samozřejmě určitým způsobem pravdu. Osobně bych k tomu dodal, že jde hlavně o typickou ukázku přístupu Facebooku. Tedy to, že jde o „walled garden“. A jakmile jednou do téhle uzavřené zahrady vstoupíte, je jakákoliv cesta ven nesmírně obtížná.

ebf - partner 1

Taylor ale zmiňuje i další zásadní problém. Používání Facebooku s miliardou uživatelů celosvětově a nějakými těmi více než 3,5 miliony (teoretickými) v Česku je v podstatě nevyhnutelné. Ne pro „lidi“, ale pro firemní marketing – až na výjimky, které obecně nepotřebují ani Internet, natož nějaká „sociální média“. Taylor v souvislost s tím zmiňuje, že by Facebook měl být hlídán, regulován. Má svým způsobem pravdu, API Facebooku by asi bylo vhodné prověřovat a hlídat. Ale těžko si představit cokoliv víc.

Masivní útok Facebooku na „samu podstatu internetu“ asi žádné dopady mít nebude. Nakonec se mu daří úspěšně unikat všem nástrahám v podobě snah (zejména) amerického FTC ho patřičně hlídat a regulovat. A dokud bude mít tak dominantní pozici jako má právě teď, bude to jenom  horší. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).