Hlavní navigace

Soud nařídil hlavní líčení v kauze Tojecool.cz, policie případ neuzavřela

8. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Začátkem dubna začne Městský soud v Praze projednávat žalobu advokáta Adama Černého na vydavatelství Internet Info. Policie v případu stále nikoho neobvinila.

Zatímco se poslanec David Rath obviněný z korupce připravuje ve vazební věznici na svůj soudní proces, paralelně se stále řeší i kauza kontroverzního webu Tojecool.cz, který rada Středočeského kraje schválila v době, kdy byl ještě jeho hejtmanem.

Záhy poté, co byl případ v březnu medializován, podalo několik lidí trestní oznámení na neznámého pachatele. Policie však zatím ve vyšetřování nedospěla k žádnému konkrétnímu závěru. Podle tiskové mluvčí Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy Evy Kropáčové si kriminalisté obdrželi koncem ledna posudek, na jehož základě rozhodnou o dalším postupu vyšetřování.

Již v dubnu loňského roku nám bylo postoupeno trestné oznámení na web a od té chvíle se věcí zabýváme. V květnu jsme obdrželi již několik dalších trestních oznámení na nezákonné nakládání s prostředky. Jedná se o přidělení zakázky v zadávacím řízení, kdy ze tří firem byla vybrána jedna. V červenci loňského roku kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Následně si kriminalisté zadali vypracování znaleckého zkoumání a vyslýchali všechny svědky, poškozené a další osoby. Na konci ledna jsme obdrželi vypracovaný znalecký posudek, o který jsme měli zažádáno. Po kompletním seznámení s posudkem bude stanoven další postup.

Rada Středočeského kraje, v čele s tehdejší hejtmankou Zuzanou Moravčíkovou, přitom loni na konci května projekt zastavila s tím, že byl předražený, sporně vysoutěžený a pro Středočeský kraj ne zcela potřebný.

Tuzemské soudy v tomto případě pracují rychleji než policie. Měsíc poté, co 21. března 2012 vyšel na Lupě článek z pera Daniela DočekalaToJeCool.cz za dva miliony ale vůbec není cool“, totiž Adam Černý, jeden ze současných právních zástupců Davida Ratha a člověk, jehož jméno se objevuje ve spojení s firmami, které se dostaly do blízkosti zakázky Středočeského kraje na web Tojecool.cz, podal jako soukromá osoba na vydavatelství Internet Info a Daniela Dočekala žalobu na ochranu osobnosti.

ebf - partner 1

Adam Černý v ní žádá stažení inkriminovaných článků na serverech Lupa.cz a Pooh.cz, zveřejnění omluvy a zaplacení částky jeden milion korun českých. Na vznik webu Tojecool.cz a kritiku Středočeského kraje kvůli plýtvání jako první poukázal Český rozhlas. Daniel Dočekal tuto informaci dále rozpracoval a získal dodatečná fakta o pozadí této veřejné zakázky. Informace publikoval na svém webu Pooh.cz a na serveru Lupa.cz.

Veřejné projednávání žaloby u pražského Městského soudu je stanoveno na 3. dubna 2013.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).