Hlavní navigace

Tojecool.cz skončil, firma za něj ale inkasovala většinu z 1,95 milionu

20. 7. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

To je cool
Sporný web Tojecool.cz už na internetu nenajdete. Firma, která zakázku na jeho vytvoření a správu dostala, už ale inkasovala nejméně tři čtvrtiny z přislíbené ceny. A projektem se už začala zabývat policie.

Šest týdnů poté, co poslanec David Rath obviněný z korupce rezignoval na funkci hejtmana Středočeského kraje a složil mandát krajského zastupitele, rozhodla rada Středočeského kraje o zrušení kontroverzního webu pro mladé Tojecool.cz. Zároveň potvrdila to, o čem psala média včetně Lupy už od března: tedy že zakázka na vytvoření webu a jeho provoz byla předražená a zároveň sporně vysoutěžená.

Už v březnu jsme se pozastavovali nad cenou, kterou se Středočeský kraj za vytvoření a provoz webu zavázal zaplatit. Navíc, jak vyplývá z obchodního rejstříku, dvě ze tří oslovených společností, u kterých Středočeský kraj web poptával, byly založeny měsíc a půl před vypsáním veřejné zakázky.

Informace o zrušení webu se objevila ve zpravodajství Českého rozhlasu 28. května. O čtyři dny později se web opravdu odmlčel a zdá se, že nadobro. Ve skutečnosti Rada o zrušení Tojecool.cz rozhodla na svém zasedání 21. května (Usnesení č. 044–20/2012/RK), když uložila řediteli Krajského úřadu podniknout kroky k ukončení provozu komunikačního kanálu pro mladé Středočechy na doméně tojecool.cz a ukončit smluvní vztah s dodavatelem příslušné veřejné zakázky s ohledem na znění smlouvy.

Většina peněz byla vyplacena

Mohlo by to vypadat jako happy end, kdyby Středočeský kraj nevyplatil vítězné firmě Koch&Koch, v jejímž čele stojí Adam Černý, jeden z právníků, kteří nyní zastupují Davida Ratha, většinu z 1,95 milionů korun, tedy částky, kterou se Kraj uzavřením smlouvy na vytvoření webu a jeho následný provoz od května 2011 do června 2012 zavázal zaplatit. 

Podle mluvčího Středočeského kraje Milana Smutného úřad firmě neproplatil jen dvě faktury za provozování a správu webu za květen a červen 2012. „Poslední faktura, kterou kraj proplatil, byla za duben 2012,“ potvrdil Lupě Smutný. Na účet firmy Koch&Koch z kraje odešly nejméně tři čtvrtiny celkové částky, potvrdila začátkem května tehdejší mluvčí Berill Mascheková. To znamená, že firma inkasovala nejméně 1,46 milionu korun.

Jasné ale zatím není, zda kraj nebude muset firmě vyplatit i zbývající peníze. Jednání s dodavatelskou firmou totiž podle Milana Smutného nebylo zatím ukončeno. 

Byl to projekt Ratha a Maschekové, říká staronové vedení kraje

Vzhledem k tomu, že nová Rada Středočeského kraje v čele s hejtmankou Zuzanou Moravčíkovou projekt zastavila s tím, že byl předražený, sporně vysoutěžený a pro Středočeský kraj ne zcela potřebný, nabízí se otázka, kdo za tuto zakázku nese odpovědnost a kdo by za ni měl být případně potrestán.

Vedení kraje se od Tojecool.cz distancuje s tím, to byl sám David Rath, kdo přišel s návrhem na vytvoření webu pro mladé lidi žijící ve Středočeském kraji. Nicméně realizaci projektu na svém zasedání posvětila Rada kraje dne 7.3.2011 (Usnesení č. 005–11/2011/RK ze dne 07.03.2011). Ta však v té době byla ve stejném složení, jako ta současná, tedy samozřejmě s výjimkou vazebně stíhaného Davida Ratha.

Rada na zmiňovaném zasedání uložila vedoucí Odboru styku s médii a veřejností Berill Maschekové zajištění realizace vytvoření nového moderního webového a facebookového kanálu sdružujícího mladé lidi žijící ve Středočeském kraji. Právě Mascheková podle Milana Smutného návrh na vytvoření webu zpracovala a osobně odpovídala za realizaci projektu. Jak známo, ani D. Rath, ani B. Mascheková už se Středočeským krajem nemají žádný pracovní vztah, dodává Smutný.

Mimochodem to byla právě Berill Mascheková, kdo odmítal médiím poskytnout o projektu Tojecool informace. Novináři museli podat oficiální žádost podle Zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. V případě žádosti, kterou podávala redakce Lupy, nám Mascheková za zjištění a vystavení informací poslala účet v celkové výši 1855 Kč.

Policie zahájila úkony trestního řízení

Bude-li nakonec v souvislosti s kontroverzním projektem Tojecool.cz někdo obviněn a případně potrestán, závisí na policejním vyšetřovateli. Záhy poté, co byl případ medializován, podalo několik lidí trestní oznámení na neznámého pachatele.

Policie zahájila úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. V současné době probíhají výslechy svědků a dalších osob, uvedla Eva Kropáčová, tisková mluvčí Krajského policejního ředitelství hl. m. Prahy. Konkrétněji nechce policie vyšetřování v současné době komentovat. 

Policie České republiky na své vyžádání získala všechny příslušné podklady o projektu, uvedl Milan Smutný, tiskový mluvčí Středočeského kraje.

cif 24 - early cena - média

Pokud se policii podaří prokázat, že opravdu došlo ke spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku, hrozí obviněným trest odnětí svobody až na dva roky nebo zákaz činnosti. Pokud by soud konstatoval, že obvinění způsobili svými činy Středočeskému kraji značnou škodu, hrozil by jim trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitý trest.

Připomeňme, že hned v březnu padla v případu také žaloba na ochranu osobnosti: na Internet Info (vydavatele Lupy) a Daniela Dočekala jako soukromou osobu ji podal Adam Černý, jehož jméno se objevuje ve spojení s firmami, které se dostaly do blízkosti zakázky Středočeského kraje na web Tojecool.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).