Hlavní navigace

Ferguson Ariva T265: nový pozemní přijímač DVB-T2/HEVC (H.265)

6. 7. 2016
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Na veletrhu CeBIT 2016 byly v polovině března na stánku polského Fergusonu představeny nové terestrické i satelitní přijímače. Ty se dnes postupně dostávají na trh v Evropě.

K testu jsem si nejprve vybral pozemní HD přijímač Ariva T265, který je připraven pro nový standard DVB-T2/HEVC (H.265). Podporuje příjem FTA (nekódovaného) vysílání. Jeho rozměry jsou miniaturní (134 × 88 × 27 mm) a hmotnost je pouze 135 gramů. Přijímač je osazen čipem GX3201H.

Černé provedení skříně má zdrsněný povrch, což vypadá velice dobře. Větrací otvory jsou pouze na spodku přijímače, přesto se nijak výrazně nepřehřívá.

Přední a vrchní panel


Autor: Čestmír Polák

Pohled na přední panel přijímače

Na předním panelu není žádný ovládací prvek. Zcela uprostřed je žlutozelený čtyřmístný numerický displej, který zobrazuje číslo předvolby kanálu. Navíc jsou zde dvě stavové diody, zelená svítí při plném provozu, červená ve StandBy.


Autor: Čestmír Polák

Pohled na přední a vrchní část přijímače

Displej je ve StandBy vypnutý. Svítí pouze stavová červená dioda. Vpravo je logo přijímače a typové označení.

Na vrchním panelu jsou tři kulatá tlačítka pro základní ovládání přijímače, vlevo vypínač do StandBy a další dvě pro přepínání kanálů nahoru/dolů.

Zadní a boční panel


Autor: Čestmír Polák

Zadní panel

Na zadním panelu odleva je anténní vstup a vedle Loop out – průchozí signál na případný další přijímač (není zde modulátor). Následuje USB pro připojení externího disku a aktualizace software, dále digitální audio a video HDMI výstup pro připojení televizoru. Analogový audio/video výstup zajišťuje AV výstup ve tvaru jack. Redukce na cinch nebo SCART však není součástí přijímače. Předposledním portem je S/PDIF digitální audio výstup. Na poslední vstupní konektor připojujeme kabel z externího napájecího zdroje 5 V.


Autor: Čestmír Polák

Boční panel

Na boku přijímače je ještě jeden USB port.

Síťový napáječ


Autor: Čestmír Polák

Externí síťový napáječ

Přijímač je napájen z externího napáječe AC 100 až 240 V / 0,4 A / 50–80 Hz. DC 5 V / 1,5 A. Napáječ má dostatečně dlouhý (1,4 m) napájecí kabel. Provozní spotřeba přijímače je udávána na maximálně 10 wattů.

Dálkové ovládání


Autor: Čestmír Polák

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání klasické velikosti je vyrobeno v černé barvě s mírně drsnějším povrchem. Spodní díl je prohnutý s prolisem na snadnější uchopení. Disponuje 45 tlačítky odlišenými barevně i tvarem. Zcela nahoře jsou čtyři tlačítka F1 až F4, která umožňují přímý vstup do příslušného menu přijímače s těmito funkcemi:

  • F1 – přepíná televizní/rozhlasové programy
  • F2 – zobrazí menu seznamu naprogramovaných událostí, které chceme uložit na disk
  • F3 – přepíná rozlišení obrazu (576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p)
  • F4 – zoom (zvětšuje obraz 2×, 4×, 6×, 8× a 12×). Chybí zmenšení obrazu, je totiž mírně větší (jde mírně za hrany zobrazovače).

Ostatní tlačítka disponují klasickými funkcemi. Ovládání má velice malou hmotnost a je napájeno dvěma AAA bateriemi, které jsou součástí balení. Přepínání programů reaguje do dvou vteřin.

Menu


Autor: Čestmír Polák

Hlavní menu – instalace TP

Po připojení antény a propojení boxu s televizorem můžeme přijímač zapnout přes externí napáječ do sítě. Po nastartování se na obrazovce zobrazí okno s možností výběru jazyka. Doporučuji zde okamžitě nastavit jako jazyk češtinu, protože pak se čeština zobrazuje v teletextu korektně. Bohužel jinak není přijímač do češtiny lokalizován.

Na výběr u programového průvodce a OSD máme pouze z těchto jazyků: německy, anglicky, italsky, polsky, rusky a španělsky. Při nastavení jakéhokoliv jazyka se však zobrazují chyby v české diakritice. Pokud nezačnete po zapnutí přijímače s výběrem, po chvíli přijímač automaticky přejde do skenování celého terestrického pásma a uloží nalezené stanice. Přijímač má samozřejmě všechny možnosti včetně individuálního ladění podle kmitočtu (TP), mazání uložených předvoleb, řazení podle abecedy atd.

Nastavení antény


Autor: Čestmír Polák

Výborná pomůcka pro nastavení antény (tlačítko EDIT)

Po základním naladění stanic můžeme ještě upřesnit nastavení svojí antény. Máme zde totiž k tomu téměř dokonalou pomůcku. Pokud totiž zmáčknete tlačítko EDIT na dálkovém ovládání, objeví se okno se základními informacemi o přijímaném programu, TP i kódování videa a audia.

V grafickém znázornění je zde také v procentech znázorněna síla signálu, jeho kvalita a také hodnota BER, což nebývá u těchto přijímačů zvykem. Je to výborná a konečně směrodatná pomůcka k perfektnímu nastavení vaší antény. Zatímco hodnoty síly signálu a kvality by měly být alespoň 80 %, hodnota BER by měla být v ideálním případě „0“ nebo číslem co nejvíce se blížícím k této hodnotě (obrázek výše).


Autor: Čestmír Polák

Pomocí virtuální klávesnice lehce nalezneme požadovanou předvolbu

Příjem DVB-T2/HEVC


Autor: Čestmír Polák

Screenshot ze zkušební smyčky DVB-T2/HEVC s parametry vysílání

V Praze se v současnosti zkušebně vysílá test nového standardu vysílání. V době psaní této recenze se na K50 vysílal program ČT 4 Sport ve čtyřech rozlišeních 540p, 576i, 1080p a 1080i s kódováním H.265/HEVC (mateční zdroj byl on-line ČT Sport HD). Dále se vysílá klasická smyčka 1080p/HEVC (v době volna) a FunBox 4K/HEVC, který však samozřejmě tento box nezobrazí (přítomen je pouze zvuk).

Vysílání programů a rozlišení včetně dalších parametrů se může během testu měnit. Všechny režimy vysílání přijímač zobrazoval výborně, mimo vzpomínaný FunBox.

EPG


Autor: Čestmír Polák

Programový průvodce EPG

Programový průvodce zobrazuje vždy sedm programů, každý na celodenní program s možností se přesunout na další programy a další dny. Jak je vidět z popisů programů, objevují se zde chyby v české diakritice.

Záznamy pořadů


Autor: Čestmír Polák

Nahrávání ze zkušebního vysílání


Autor: Čestmír Polák

Screenshot nahrávky TV Mňau z mého oblíbeného nenáročného přehrávače Daum PotPlayer

Formátování externího disku je FAT32, pro přehrávání jiných záznamů přijímač podporuje i NTFS. Přijímač podporuje nahrávání televizních i rozhlasových pořadů včetně TimeShift. Nahrávky se ukládají na disk v TS souborech a jdou přehrávat nebo editovat i mimo přijímač. Nahrávání je bezproblémové a je lhostejné, jak si událost naprogramujete, zda z EPG, nebo zapnete nahrávání během vysílání a zadáte délku záznamu ručně.

Přehrávač médií

Přehrávač médií podporuje přehrávání kromě nahrávek pořízených přijímačem v TS těchto dalších souborů: AVI, MKV, MPEG, MPG, M2TS, VOB, TS, TRP a MP4.

  • video kodek podporuje kontejner: MPEG2, XVID, H.264 (až 8 RF), H.265
  • audio kodek podporuje kontejner: MP3, AC3

Hodnocení

Mrzí mne, že musím neustále při hodnocení terestrických přijímačů psát o nepřítomnosti HbbTV. Hybridní vysílání je totiž konečně jednou z nejvíce se rozšiřujících aplikací, která by neměla v těchto boxech chybět. Cenu přijímače by to ale mírně zvýšilo vzhledem k licenčním poplatkům.

Ariva T265 se naopak vytáhla, protože podporuje i Dolby Digital Plus (datové toky až do 3 Mb/s a možnost použití většího počtu audio kanálů). Zde je digitální podpora audia 5.1.

Teletext se zobrazuje bohužel na úrovni začátků počítačové historie, a navíc se velice dlouho načítá. Česká sada fontů se správně zobrazí pouze tehdy, když zadáte při první instalaci češtinu. Pokud byste chtěli zaměnit jazyk později v menu, už zpět češtinu pro zobrazení teletextu nenajdete. V ostatních jazycích musíte nastavit přijímač do továrního módu a v prvním kroku opět češtinu zadat a znova vše naladit.


Autor: Čestmír Polák

Teletext při zadání jiné jazykové verze

Pokud nezadáte ihned při instalaci češtinu, bude teletext vypadat takto, protože již v dalším hlavním menu čeština na výběr jazyka teletextu není.


Autor: Čestmír Polák

Titulky TXT

Zobrazení TXT titulků je potom také zkomoleno. Pokud byste nemohli text titulku přečíst, tady je: Bůh miluje děti. Odpustí všem, ale běda, když někdo ublíží dítěti.


Autor: Čestmír Polák

Teletext při zadání češtiny při první instalaci je dokonalý

Titulky OSD se mi nepodařilo vůbec spustit. Někdy se ani neobjevila zpráva, že se vysílají, i když jsem na jiném přijímači zjistil, že jsou vysílány.


Autor: Čestmír Polák

Možnosti volby audiostop a titulků. Bohužel ty se nezobrazily.

Přijímač je bohužel velice náchylný k zamrzání. Pravděpodobně chyba ve firmware způsobuje nepravidelně a při různých funkcích absolutní zamrznutí přijímače. To napravíme pouze vytažením konektoru externího napáječe z přijímače a opětovnému připojení. Zajímavé je, že někdy přijímač funguje téměř celý den bez problémů, a jindy každou chvíli zamrzne.

Nechápu, jak mohl výrobce pustit do prodeje takto nedotažený přijímač. V poslední době byly totiž výrobky Fergusonu celkem dobře hodnoceny. Jsem proto zklamán. Protože nový software dosud není k dispozici, doporučuji s nákupem produktu chvíli počkat, až bude problém vyřešen. V testovaném přijímači byla softwarová verze V0.2.0.2 ze dne 7. dubna 2015. Uvítal bych zkušenosti nových majitelů tohoto přijímače, zda mají také tyto poznatky.

V následující fotogalerii je jako první zobrazena jedna z možných redukcí, která se dá použít pro tento přijímač, není však součástí balení.

Obraz SD je na klasické technické úrovni a působí měkčím dojmem. HD programy jsou jak v DVB-T2/HEVC, tak ve DVB-T/MPEG4 zpracovány ve výborné kvalitě.

Další specifické vlastnosti:

Frekvence CPU: 660 MHz
Flash paměť: 4 MB
SDRAM: 1 kus 64 × 16 Mb
Typ DVB-T: R836
Frekvenční rozsah: 50 ~ 870 MHz
Vstupní impedance: 75 Ω
Aktivní anténa – napájení: 5 V DC
Demultiplexor: MPEG2 ISO / IEC 13818–1


Autor: Čestmír Polák

Uložené nahrávky na disku – MENU

Propustnost – vstup: max 100 Mb/s
Video dekódování:
H.265 video (HEVC / H.265), BP / MP / HP L4.1 a H.263 P3
H.264 video (ISO / IEC 14496–10), BP / MP / HP L4.1
MPEG-4 video (ISO / IEC 14496–2), SP / ASP L5 AVS a AVS Plus
MPEG-2 video (ISO / IEC 13818–2) MP @ HL
MPEG-1 video (ISO / IEC 11172–2)
Poměr stran: 4:3, 16:9
Rozlišení videa: 1920 × 1080, 1280 × 720, 720 × 480
Audio Decoder:
MPEG-1 layer I / II iec958 PCM downmixován Dolby 5.1 kanálový S/PDIF
Dolby 2 kanály downmixován Dolby Prologic 2
Vzorkovací frekvence: 32 kHz, 44,1 kHz, 48 kHz
Šířka pásma videa: SD: 5,0 MHz (–3 dB), HD 30 MHz (–3 dB)
Video – impedance: 75 Ω
Úroveň napětí videosignálu: 1,0 Vp-p
Rozsah zvukové frekvence: 20 ~ 20 kHz
Audio – impedance: 600 Ω
Úroveň napětí zvukového signálu: 2 V RMS (5,6 Vp-p)
Spotřeba energie: Max 10 W
Provozní teplota: 0 ~ 40 °C
Vlhkost: 95 %
Hmotnost: 135 g

Přijímač k testu zapůjčil Videotech.cz.

E-mail: info@videotech.cz

Tel.: +420 224 318 342

cif 24 - early cena - média

Papírenská 180/1 | Praha 6 | 160 00 | Česká republika

Web přijímače: http://www.videotech.cz/ferguson-ariva-t265-dvb-t-t2-h-265-hevc-p114143/

Cena přijímače vč. DPH je 1190 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).