Hlavní navigace

Firefox 10 řeší dva velké problémy, připravuje se Firefox 11

2. 2. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Firefox 10 reaguje na kritiku. Dělá tlustou čáru za problémy s kompatibilitou rozšíření při aktualizaci a přichází s prodlouženou podporou pro nejrůznější organizace. Naopak chybí tiché aktualizace.

Poslední lednový den tohoto roku vyšel po několika týdnech testování a ladění nový Mozilla Firefox 10. „Jubilejní“ verze přináší dvě zásadní novinky: řešení problémů s nekompatibilitou rozšíření a s prodlouženou podporou pro organizace. Mozilla tak řeší problémy vzniklé po zrychlení vývojového cyklu. Firefox 10 má i několik novinek pro vývojáře. Oproti původnímu plánu však chybí tiché aktualizace.

Konec problémů s rozšířeními po aktualizaci prohlížeče

Kompatibilita rozšíření je problém, který uživatele Firefoxu trápí už od jeho počátku. Háček je v tom, že každé rozšíření má ve svém instalačním balíčku definované verze prohlížeče, s nimiž je podle autora kompatibilní. Autor rozšíření může definovat, že rozšíření poběží do verze 9.0.x. Jakmile však vyjde verze 10.0.x, tak je rozšíření prohlížečem rozpoznáno jako nekompatibilní a bude zablokováno.

Ve skutečnosti k tomu ovšem už ve Firefoxu 10 nedochází. Ten totiž nově ignoruje staré vymezení kompatibilních verzí a rozšíření vždy ve výchozím stavu považuje za kompatibilní. Uživatelé tak nemusejí čekat na úpravu instalačního balíčku nebo se do ní nemusí pouštět svépomocí, aby odstranili často jediný důvod, kvůli kterému je oblíbené rozšíření v nové verzi prohlížeče nefunkční.

Firefox 10 řeší problém s kompatibilitou rozšíření (doplňků) při přechodu na novější verzi prohlížeče.

Popisovaný problém se stal velmi palčivým po zrychlení vývojového cyklu prohlížeče v minulém roce, od kdy nová major verze může vycházet i každých šest týdnů. Teď už by se nemělo stávat, že Firefox po aktualizaci „kvůli jednomu číslu“ deaktivuje rozšíření jako nekompatibilní. Firefox 10 a pozdější verze považují při aktualizaci prohlížeče rozšíření za kompatibilní.

V nedávné minulosti byl problém řešen tak, že přímo v režii portálu Mozilla Add-ons došlo k automatické úpravě rozšíření, u kterých bylo jediným kamenem úrazu nevyhovující vymezení kompatibilních verzí. Nové řešení přímo na straně prohlížeče však řeší problémy i u rozšíření, která nejsou hostována na Mozilla Add-ons.

Toto ovšem nepřináší lék na problémy s kompatibilitou v pravém slova smyslu, kdy rozšíření po aktualizaci prohlížeče může být skutečně nefunkční nebo se může chovat problémově. Tvůrci rozšíření náchylných k těmto problémům si mohou i nyní vymínit konkrétní verze, s nimiž je rozšíření kompatibilní. Podrobnosti viz Mozilla Developer Center.

Firefox 10 s rozšířenou podporou nejen pro firmy

Se zrychlením vývojového cyklu došlo loni i ke zkrácení poskytované podpory pro starší verze. Jakmile vyjde nová major verze, ta předchozí přestává být podporována, takže už pro ni nevyjdou ani bezpečnostní aktualizace. Uživatelé mají přejít na novou major verzi, která přináší jak opravy, tak nejrůznější novinky. Jenže ne vždy a ne všude lze neustále nasazovat nový prohlížeč.  

Kritika popsané praxe zazněla již loni krátce po zrychlení vývojového cyklu. Mozilla původně reagovala vyjádřením, že prioritní jsou pro ni koncoví uživatelé, kteří prý oceňují rychlejší příval novinek. Starší verze údajně nelze déle podporovat z kapacitních důvodů, což je při tempu chrlení nových major verzí celkem pochopitelné. Nakonec se však našel kompromis.

Mozilla rozhodla, že firmám, organizacím, školám či úřadům, které volají po delší podpoře, nabídne Extended Support Release (ESR). Firefox 10 tak přichází ve dvou variantách. standardně je šířena verze, která by za šest týdnů měla být nahrazena novým Firefoxem 11, ovšem vedle ní je k mání i varianta, kde za šest týdnů budou poskytnuty pouze bezpečnostní aktualizace bez nových funkcí.

Release s prodlouženou podporou se má objevovat každých 42 týdnů, přičemž podpora bude poskytována po dobu šesti měsíců. Aktualizace by měly vycházet každých šest týdnů, tedy pokud se nestane nic mimořádného. Je to vlastně stejná praxe jako u Firefoxu 3.6, u kterého některé organizace zůstaly kvůli delší poskytované podpoře.

Po Firefoxu 10 přijde s prodlouženou podporou Firefox 17. S ní už pak přijde i balík novinek, které se objevily po vydání Firefoxu 10. Kdo kvůli delší podpoře zůstával na Firefoxu 3.6, ten by měl nyní začít zvažovat přechod na Firefox 10 s prodlouženou podporou. Stařičký Firefox 3.6 přestane být podporován koncem letošního dubna. 

Přišly novinky pro vývojáře, chybí tiché aktualizace

Pojďme si alespoň stručně zmapovat další novinky, které Firefox 10 přinesl. Drobnou změnou v uživatelském rozhraní je skrývání tlačítka pro navigaci vpřed, pokud není kam přejít vpřed. Dosud bylo v těchto situacích tlačítko neaktivní, ovšem teď se automaticky schovává a objevuje dle okolností. Je to další krůček v tažení za co možná nejkompaktnější ovládání prohlížeče.

Firefox 10 nově schovává tlačítko pro navigaci vpřed, pokud ta není možná. Objevuje se pouze, pokud je kam vpřed přejít.

Po technické stránce Firefox 10 přináší anti-aliasing pro WebGL nebo podporu CSS3 3D-Transforms. Full Screen API nově přichází s možností zobrazení webových aplikací přes celou obrazovku a lze tak nyní za použití HTML 5 přehrávat video nativně ve full screen režimu, jako to umí třeba Flash.

Battery API umožňuje webovým aplikacím přistupovat k informacím o stavu baterie v přenosných zařízeních a případně se podle něj zařídit, čímž se opět stírá rozdíl mezi webovými aplikacemi a desktopovým softwarem. Podpora této vymoženosti je zatím experimentální a tudíž ve výchozím nastavení vypnutá (k zapnutí je nutné přes about:config přepnout dom.battery.enabled na hodnotu true). Zapnutá bude až ve Firefoxu 11.

Co naopak v nové verzi chybí, jsou dlouho slibované tiché aktualizace po vzoru konkurenčního prohlížeče Google Chrome. Funkce byla slibována už při přípravách Firefoxu 4. Ještě před pár týdny se počítalo, že předmětnou funkcionalitu přinese právě Firefox 10. Aktuálně se objevuje jen ve vývojových buildech a je třeba dořešit ještě několik problémů.

Tiché aktualizace se zatím objevují jen ve vývojových verzích. Firefox 10 je navzdory plánu nepodporuje.

Firefox 11 a další chystané novinky

Za několik týdnů by se měl objevit nový Firefox 11. Na co se těšit? Tak například na podporu protokolu SPDY patřícího mezi Chromium Projects. Stojí za ním Google, který hledá další cesty k zrychlení nejen svých webových aplikací jako je třeba Gmail. Nový protokol slibuje až o padesát procent rychlejší načítání webových stránek, úsporu objemu přenášených dat a pružnější reagování.

Firefox 11 rozšíří záběr synchronizačního mechanismu Firefox Sync nově i na doplňky (rozšíření).

Firefox Sync přinese podporu synchronizace nainstalovaných rozšíření (doplňků) mezi jednotlivými instalacemi prohlížeče. Mozilla tak v tomto směru dohání konkurenční Google, jehož Google Chrome synchronizaci rozšíření nabídl jako první mainstreamový prohlížeč v ostré verzi již v červnu 2010. 

Editor stylů potěší webové vývojáře. Stává se totiž nově integrovaným nástrojem vedle prohlížeče HTML kódu a dalších vývojářských pomůcek. Editor stylů umožní procházet CSS kód webové stránky, resp. stylopis, který daná webová stránka používá. Samozřejmostí je zvýrazňování syntaxe nebo číslování řádků. Editor stylů umožní provádět úpravy ve stylopisu, jejichž vliv na danou stránku se okamžitě projeví.

Editor stylů ve Firefoxu 11 je novým nástrojem pro webové vývojáře, kterým umožní prohlížení a úpravy stylopisů.

Dále Firefox 11 přinese podporu importu uživatelských dat pro uživatele, kteří na něj přecházejí z konkurenčního prohlížeče Google Chrome. Podporován má být import nejen záložek, ale i historie surfování po webu a záznamů cookies. Předěláno bylo také zobrazování obrázků, které jsou nyní centrovány doprostřed obrazovky, což se hodí zejména u širokoúhlých monitorů s větší úhlopříčkou. 

MMF24

Otazník visí nad tichými aktualizacemi. Podle orientačního plánu vývoje by nyní měl tuto funkci v plné parádě i se všemi náležitostmi přinést až Firefox 13. Jasno zatím vůbec není o integraci slibovaného prohlížeče PDF dokumentů založeného na HTML 5. Momentálně je dostupný jako samostatné rozšíření, ale v budoucnu by měl být součástí prohlížeče. Prohlížení PDF dokumentů bez potřeby dalších nástrojů umí třeba Google Chrome.

Velkým restem je nový Správce stahování, kterého Mozilla slibuje de facto již několik let. Zásadní problém je v tom, že po zrušení stavového řádku ve Firefoxu 4 se nyní nikde v hlavním okně prohlížeče neindikuje průběh běžícího stahování. To měl vyřešit nový Správce stahování, který však stále nepřichází. Není tedy divu, že jedním z dlouhodobě nejúspěšnějších rozšíření je Download Statusbar.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).