Hlavní navigace

Firefox 38 podporuje DRM z HTML 5, dešifrovací modul dodává Adobe

16. 5. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Mozilla
Na první pohled zaujme hlavně od základu nová podoba nastavení, ale Firefox 38 přináší i zajímavé technické novinky. Co vše je nového? A co se chystá?

Mozilla Firefox 38 se nese ve znamení novinek pro webové video. Zejména s ohledem na internetové videopůjčovny nově podporuje Encrypted Media Extensions (EME) alias DRM z HTML 5 (resp. 5.1). Na vývoji této technologie pozvolna zaváděné napříč prohlížeči se pod záštitou W3C vedle tvůrců prohlížečů podílel rovněž Netflix.

Firefox však není schopen chráněný obsah přehrávat sám o sobě. Mozilla totiž z licenčních a technických důvodů nemůže do svého prohlížeče zabudovat nezbytný Content Decryption Module (CDM). Firefox 38 si však dovede potřebný dešifrovací modul automaticky stáhnout jako plug-in Adobe Primetime, který izoluje sandbox.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Firefox 38 podporuje DRM z HTML 5 díky doplňku od Adobe, který si nyní prohlížeč dovede automaticky stáhnout.

Adobe Primetime místo zastaralého Netscape Plug-in API (NPAPI) využívá relativně novou technologii Gecko Media Plug-ins (GMP). Mozilla ji připravila právě proto, že webová multimédia si zjevně budou žádat prvky, které z licenčních a technických důvodů nepůjde vestavět do prohlížeče s otevřeným kódem a svobodnou licencí.

Firefoxu mají vypomoci doplňky třetích stran. GMP nyní vedle Adobe Primetime využívá také OpenH264. Jde o implementaci licenčně zatíženého kodeku H.264, kterou open source projektům poskytuje zdarma společnost Cisco. Firefox ji podporuje zatím hlavně s ohledem na webové videohovory realizované přes WebRTC.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Firefox umožňuje vypnout podporu přehrávání webového videa chráněného DRM ze zbrusu nového nastavení prohlížeče.

Firefox nyní DRM z HTML 5 (EME + CDM) podporuje jen pod Windows Vista a novějšími. V nastavení prohlížeče lze přehrávání chráněných videí zakázat. Právě nastavení dostalo nyní po dlouhém testování novou podobu. Samostatné okno, které během let ztratilo původní jednoduchost, nahrazuje přehlednější a vzdušnější panel.

Ještě více novinek pro webové video

Firefox 38 rozšiřuje podporu Media Source Extensions (MSE) z Windows Vista a novějších rovněž na OS X 10.6 a vyšší. Znamená to, že už také uživatelé Firefoxu s počítači značky Apple budou na YouTube převedeni na nový přehrávač videa. Ten je založený výhradně na webových technologiích namísto proprietární technologie Flash.

Media Source Extensions (MSE) samozřejmě není exkluzivní záležitost jen pro YouTube. Další novinka v oblasti webového videa se týká technologie WebRTC, jejíž podpora byla rozšířena o multistream a renegociaci. Připomeňme si, že právě na bázi této technologie funguje integrovaná služba Firefox Hello pro videohovory.

Vyšší výkon a další technické inovace

Mozilla s novou verzí prohlížeče už tradičně slibuje vyšší výkon. Tentokrát by se mělo zrychlit načítání stránek díky částečnému přednačítání založeném na odhadu, na které odkazy nejspíše uživatel klikne (jde o tzv. speculative connection warmup). Vyšší výkon by měla přinést i podpora WebSockets v rámci WebWorkers.

Firefox nově nativně podporuje tzv. rubínové anotace, což si dlouhodobě žádali asijští vývojáři a uživatelé, kteří kvůli nim dosud potřebovali rozšíření. Oč jde? Obvykle o krátký text doplňující hlavní text, který definuje výslovnost či význam odpovídajících znaků. Užívá se třeba v japonských anebo čínských publikacích.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Firefox 38 opět rozšiřuje podporu HTML 5 a konkrétně responsního designu o element picture a atribut srcset.

Mezi další technické novinky patří BroadcastChannel API. Firefox si také nově lépe poradí s responsivní grafikou, protože nyní podporuje element picture a atribut srcset z HTML 5. Naopak odstraněna byla podpora zákazu automatického doplnění webových formulářů sloužících k přihlašování (autocomplete=off).

Nová verze s prodlouženou podporou

Firefox 38 se stal základem nové verze prohlížeče s prodlouženou podporou (ESR), která je určena korporátním a konzervativním uživatelům. Firefox 38 ESR nepřestane být podporován, jakmile za necelých šest týdnů vyjde Firefox 39. I pak budou pro edici s prodlouženou podporou vycházet bezpečnostní a servisní aktualizace.

Odklad čtecího režimu a sdílení obrazovky

Kvůli citlivosti verze s prodlouženou podporou byly odloženy některé novinky, které ještě dostatečně nedozrály. Jde třeba o speciální režim zobrazení pro nerušené a pohodlné čtení článků, který už déle nabízí Firefox pro Android. Uživatelé si také budou moci odložit článek k pozdějšímu přečtení.

BRAND24

Mozilla se místo „opětovného vymýšlení kola“ rozhodla propojit prohlížeč s populární službou Pocket (přes Social API). Je dost možné, že alespoň některé z odložených novinek přinese mimořádně uvolněná verze Firefoxu už na počátku června. Záležet ovšem bude na dalším průběhu vývoje a ladění.

Mezi odložené novinky patří i sdílení obrazovky přes službu Firefox Hello, která by tuto funkci dříve či později měla podporovat obdobně jako konkurenční služby Skype a Hangouts. Firefox Hello však sdílení obrazovky zajistí pomocí interoperabilních webových technologií napříč platformami a zařízeními.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).