Hlavní navigace

Fotbalové satelitní šílenství

22. 6. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Televize Prima má na Domažlicku velmi žalostné pokrytí z pozemních vysílačů, a mnohdy ji tu diváci tímhle způsobem vůbec nenaladí. V pozemním digitálním vysílání úplně chybí, protože z vysílače Vraní vrch je tu dostupný pouze přechodný digitální multiplex A s programy České televize, Novy a Českého rozhlasu. Ti, co dychtili po fotbalovém Euru 2008, se ale nevzdali a jali se Primu ladit dostupnější cestou – po satelitu.

Již dva měsíce před zahájením fotbalového mistrovství Evropy začal zájem o satelitní příjem televize rapidně narůstat a dalo by se říci, že vrcholil ještě při zápasu České republiky proti Portugalsku. Nejen místa s veřejnou televizní produkcí jako jsou hostince, bary a restaurace, ale hlavně domácnosti s individuálním satelitním příjmem televize ovládl zájem o Primu. Velice mi těchto několik týdnů připomínalo období, než se vypnulo analogové televizní vysílání z vysílače Vraní vrch v loňském létě, kdy lidé stáli fronty na set-top-boxy.

Zákazníci mi stále telefonovali, psali e-maily nebo chodili do mého obchůdku a objednávali se na instalace. Investice do reklamy v místním tisku se vrátila během pár hodin. Pořadník se mi začal plnit, přesto díky pochopení mé ženy, že jezdím instalovat brzy ráno a vracím se pozdě večer a také díky pomoci mých přátel-techniků, nikdo na instalaci satelitního kompletu nečekal více jak dva dny. Párkrát jsem se přistihl, že vrtám vidiovým vrtákem do tvrdého panelu bytovky i ve tři čtvrtě na osm ráno a že tak mohu leckoho i vzbudit, přesto jsem si nemohl dovolit termíny instalací posouvat na později, a tak se příklepová vrtačka nezastavovala.

Fotbalové zápasy se kvapem blížily a tolerance proto byla na místě. Ke konci této vlny zájmu jsem se setkal pouze s tím, že mi dodavatel nebyl schopen dodat satelitní přijímače včas – do druhého dne po objednání jako vždy, ale měl třídenní prodlevu s omluvou, že se v těchto týdnech prodávají satelitní komplety houfně i v ostatních regionech České republiky a tak nestíhají zboží expedovat včas.

Zákazník si pořízením satelitního kompletu konečně vyřešil digitalizaci svojí domácnosti, o které mnohdy uvažoval už delší dobu. Set-top-box pro pozemní digitální příjem, který ho kvůli omezené programové nabídce (rozuměj chybějící Primě) neuspokojoval, přemístil k druhé, méně důležité televizi do ložnice nebo dětem do pokojíku. Vlivem absence satelitních sad od platformy Digi TV se výhradní role poskytovatele satelitního příjmu na Domažlicku ujal CS Link. Během jednoho měsíce jsem stihl prodat a nainstalovat kolem padesátky satelitních kompletů, a to mám ve městě minimálně tři silné konkurenty, kteří na tom byli obdobně.

Spousta lidí si chodila kupovat jen samotné přístupové karty (Gital a T&T) a jali se tak oživit svůj satelitní přijímač, přes který doposud přijímali jen volné bezplatné programy. I když se těsně před zahájením Eura 2008 spustilo pozemní digitální vysílání s Primou z města Plzně, slabý signál z náhradního dočasného vysílače Košutka nedosáhl až do 56 km vzdálených Domažlic. Někteří se před Eurem chtěli poprat s analogovým příjmem Primy např. z Krkavce, městského vysílače v Plzni, nebo z Dyleně u Mariánských Lázní nebo i Klínovce, odkud někteří na Chodsku Primu pobírají, zrnění jim přesto nevyhovovalo a chtěli mít obraz bez rušení a jiných vad – zkrátka digitální.

BRAND24

Prima se dokonce pochlapila a zahájila vysílání ve správném formátu 16:9 a také průměrná bitová přenosová rychlost na CS Linku okolo 4 – 7 Mbit/s velice překvapila a potěšila hlavně všechny majitele LCD a plazmových širokoúhlých televizorů, kteří jsou na vyšší bitové rychlosti přímo závislí. Přestože majitelé pozemních set-top-boxů mohli fotbal sledovat alespoň na německých programech, nesetkal jsem se zatím s nikým, kdo by tak činil. Český dabing se pro tuzemce stal nutností, stejně tak jako např. ovládací menu v češtině u různých přijímačů je již standardem.

Díky „fotbalové Primě“ mnoho lidí vyřešilo digitální příjem jednou pro vždy a bez bolestí. Nač vynakládat obrovské státní finance na digitální osvětovou kampaň, když stačí jedno fotbalové šílenství. To, že naše reprezentace zklamala, je již pro jiný článek, přesto si noví diváci digitální Primy ostatní zápasy budou vychutnávat dál.

Jak jste sledovali/sledujete televizní přenosy z fotbalového Eura?

  • Pozemně.
    30 %
  • V kabelové televizi.
    11 %
  • Přes satelit.
    32 %
  • Prostřednictvím IPTV.
    3 %
  • Na Internetu.
    0 %
  • Euro 2008 nesleduji.
    24 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Maloobchodní prodejce DVB-T přijímačů....
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).