Hlavní navigace

Francie: Zakázat Tor, zadní vrátka k šifrování, omezení veřejných WiFi

7. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: asharkyu / Shutterstock
Francouzský ministr vnitra ukazuje, jak hluboce zakořeněné jsou totalitní touhy a jak politici stále nerozumí technologiím.

Le Monde ziskal interní dokumenty francouzského ministerstva vnitra, ve kterých je souhrn opatření a nařízení, která by ministerstvo chtělo dostat do dvou připravovaných zákonů – Zákona o stavu nouze a Zákona o boji proti terorismu. Ty by navíc měly být projednány a schváleny velmi rychle, v řádu doslova týdnů. Ministerstvu vnitra jde pochopitelně o čas, čím déle bude otálet, tím méně budou zákonodárci ochotni na všechno kývnout.

Ve Francii se tak připravuje zásadní omezení soukromí a svobod a tyto snahy jsou podložené bojem proti terorismu. Zahrnují například výrazné prodloužení doby uchovávání telekomunikačních dat, sledování a odposlouchávání mobilní komunikace s pomocí IMSI catcher zařízení nebo instalaci GPS sledování do všech pronajímaných automobilů. Ale také řadu omezení týkajících se internetu.

Úřady tak chtějí mít v době stavu nouze možnost zakázat volně dostupné WiFi a sdílení připojení. Pro kohokoliv s WiFi by to znamenalo, že pokud ji nezabezpečí šifrováním a nepodmíní její využití znalostí klíče, mohl by být trestně stíhán.

Ještě ambicióznější je možnost zákazu jakýchkoliv digitálních komunikačních sítí, které není možné ovládat a odposlouchávat. Ve Francii by se tak mimo zákon dostal například Tor.

Podle návrhu by také provozovatelé šifrované VoIP komunikace byli povinni poskytnout bezpečnostním složkám šifrovací klíče. Efektivní zadní vrátka pro bezpečnostní složky by ale znamenala i zneužitelnost kýmkoliv dalším.

BRAND24

Jde zatím jen o návrhy, které by před přijetím musely projít legislativním procesem. Nejparadoxnější je na nich to, že už po útoku na redakci Charlie Hebdo si Francie odsouhlasila a nasadila řadu opatření, která měla vést k tomu, aby se podobné věci nemohly snadno opakovat. Ani zvýšená úroveň šmírování, sledování a omezení svobody ale nezabránila nedávnému útoku teroristů v Paříži.

Je asi dost jasné, co si teroristé o zákazu používání Toru budou myslet. A jak ochotně budou používat VoIP aplikace, u kterých je známo, že mají zadní vrátka. Je to asi totéž, jako představy Evropské unie, že je potřeba omezit dostupnost zbraní pro občany a vydávat ještě méně zbrojních průkazů. Teroristům je něco podobného k smíchu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).