Hlavní navigace

Francouzi a Italové testují přenos TV signálu pomocí mobilní technologie LTE-A+

17. 4. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Realizátorem testů je francouzský telekomunikační operátor TDF a italská veřejnoprávní televize RAI. V Paříži je centrem zkušebního přenosu signálu přímo Eiffelova věž.

V Paříži a italském městě Aosta se rozjely v těchto dnech testy mobilní technologie LTE-A+. V rámci zkušebního (pilotního) provozu jsou dva datové streamy šířené na jednom UHF kanálu s rozdílným charakterem. Jeden datový proud je určen pro DVB-T2 televizory s možností dekódování HD signálů, druhý mobilním telefonům, tabletům a laptopům, které si poradí s mobilní technologií LTE-A+ fungující v sítích čtvrté generace (4G). Zajímavostí je, že v Paříži je signál šířen přímo z Eiffelovy věže a pro mobilní zařízení nese řadu digitálního obsahu, jako je živé vysílání, video na vyžádání, catch up video, případně rozhlas.

KL24

NEPŘEHLÉDNĚTE: Evropská vysílací unie: LTE není vhodnou platformou pro šíření televize a rádia

Realizátorem testů je francouzský telekomunikační operátor TDF a italská veřejnoprávní televize RAI. Výsledné řešení pilotu pochází z dílny Technické univerzity Braunschweig (Německo) a vyvinuto bylo v roce 2013. Testy tohoto typu mají do budoucna poměrně velký význam. Mohou ukázat směr, kterým se technologie budou vyvíjet. Možnost sledovat televizi kdykoliv a kdekoliv je trendem posledních let. Mobilní zařízení jako telefony a tablety jsou pro tuto distribuci signálu naprosto ideální. S možnostmi testů LTE technologie ve spolupráci s DVB-T2 koketovaly i České Radiokomunikace. Experiment DVB-T2 opět běží ze Žižkova.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).