Hlavní navigace

Genus Plus řeší stížnosti diváků, kteří ho nemohou v multiplexu 3 naladit

3. 2. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Autor: 322915
3. 2. 2012

UVNITŘ MAPA POKRYTÍ Liberecká televize Genus Plus je zavalena stížnostmi diváků, kteří ji nemohou po 1. únoru, kdy zahájila samostatné vysílání v multiplexu 3 z vysílačů Ještěd a Černá hora, naladit. Program totiž vysílá výhradně přes zmíněné dva pozemní vysílače, nikoli na satelitu nebo v kabelových rozvodech. Diváci, kteří si nespustili automatické ladění programů nebo ručně nenastavili příjem televizního signálu na kanálu 60 u svých set-top-boxů nebo digitálních televizorů, však Genus Plus také nenaladí.

K TÉMATU: Stanice Genus Plus zahájila své vysílání z Ještědu a Černé hory

Signál Genus Plus je distribuován na domovní nebo domácí antény výhradně z vysílačů Ještěd a Černá hora. Není šířen prostřednictvím satelitních přijímačů ani kabelovými či internetovými operátory. Opakuji, těmito placenými vysílacími platformami tato regionální televize šířena není, sdělila divákům ředitelka televize Genus Plus Alena Roubalová. Podle společnosti Czech Digital Group (CDG), operátora multiplexu 3, v němž Genus Plus vysílá vedle Primy love a Rádia Proglas, by jej mělo naladit 97 procent obyvatel v dosahu zmíněných dvou vysílačů.

ČTĚTE TAKÉ: Genus Plus zprovoznil web, v pátek umístí monoskop do multiplexu 3

Problém s příjmem multiplexu 3 a stanice Genus Plus ale může způsobovat i použití shodného vysílacího kanálu této sítě na obou vysílačích, přičemž tato jednofrekvenční síť není úplně vyladěná. To přiznává i sama CDG. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přidělil pro vysílače sítě 3 Ještěd a Černá hora stejný vysílací kanál (K60). Důvodem bylo zaplnění kmitočtového spektra a nemožnost mezinárodně zkoordinovat samostatný vysílací kanál pro vysílač Ještěd, vysvětluje CDG.

NAPSALI JSME: Liberecká televize Genus už nepatří Primě, znovu ji koupil bývalý Syner

Používané vysílací parametry však neumožňují úplně bezproblémové provozování těchto dvou vysílačů v jednofrekvenční síti (SFN) vzhledem k tomu, že jsou od sebe v příliš velké vzdálenosti. V některých lokalitách, kde je možný příjem obou zmíněných vysílačů, tedy skutečně může docházet k tomu, že se vysílače navzájem ovlivňují, což zhoršuje nebo znemožňuje kvalitní příjem, přiznává operátor. Pro diváky na Liberecku nejde o nic nového, problémy s příjmem multiplexu 3 zde byly už před startem televize Genus Plus.

K VĚCI: Liberecká televize Genus Plus, která nahradí R1 Genus, už má nové logo

CDG se hájí, že vzhledem k výše popisovaným okolnostem provedla maximální možné úpravy v nastavení a časování SFN sítě na obou vysílačích tak, aby negativní jevy byly co nejvíce potlačeny. I přes tato opatření byly z některých lokalit zaznamenány podněty diváků na nekvalitní příjem. V těchto případech je potom dále možné výrazně napomoci zajištění kvalitního příjmu použitím vhodnější anténní techniky a jejím umístěním do vhodnější polohy, radí CDG.

Teoretické pokrytí multiplexu 3 z vysílačů Ještěd a Černá hora (Zdroj: CDG)

V zásadě se jedná o kroky, které maximalizují příjem signálu z požadovaného vysílače a současně co nejvíce potlačují nežádoucí příjem z druhého vysílače SFN sítě. Jedná se zejména o použití co nejvíce směrové antény s vyšším ziskem, optimálně bez použití anténního zesilovače. Anténu je nejvhodnější umístit, tak aby vlastní dům nebo jeho část pomáhala odstínit nežádoucí příjem, např. tedy anténu přemístit ze střechy domu před stěnu, která je směrem k přijímanému vysílači, dodává operátor multiplexu 3.

ebf - partner 1

Podle CDG by se diváci v případě přetrvávajících problémů s příjmem signálu této vysílací sítě měli obrátit na servisní firmy s anténní technikou. Odborný servis posoudí stav přijímací antény, změří dostupné signály a doporučí, případně i realizují úpravu antény pro zajištění kvalitního příjmu. Vzhledem k tomu, že většina diváků není odborníky v oboru přijímací techniky, je řešení problému od specializované firmy často nejefektivnějším a nejrychlejším řešením problému, míní operátor.

Jak Genus Plus, tak CDG připouští, že v některých horských a odstíněných lokalitách může být příjem multiplexu 3 problematický. Důrazně ale odmítáme informace, že signál je všeobecně nedostupný. To je nepravda pramenící zejména z toho, že stěžovatelé nemají technicky vyřešen terestrický příjem signálu do svých domácností, případně využívají jiný než pozemní příjem televizního signálu, uvádí televize a operátor ve společném prohlášení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).