Hlavní navigace

GoGEN DVB 930 T má modulátor za cenu pod 1500 korun

17. 9. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
[Oživeno] Majitelé starších televizorů vybavených jen anténním vstupem mohou zajásat. Přechod na zemské digitální vysílání pro ně může být stejně levný jako pro lidi s technikou vybavenou konektory SCART. Nový set-top-box GoGEN DVB 930 T totiž boří frázi o tom, že za digitální přijímač s modulátorem si musí zákazníci připlatit nějakou tu stokorunu. Stojí necelých 1500 korun a jako základní přijímač nenáročným divákům bohatě postačí. Navíc umí dobře česky.

Elektroniku označenou názvem GoGEN jsem díky tomuto testu držel v ruce poprvé. Abych setřel odstup anonymity, poslal jsem vyhledávač Google na výzvědy. Všem dobře známá značka spotřební elektroniky O2 Oxygen, zejména MP3 přehrávačů, se nyní rozrostla o značku Gogen s přídomkem G2, dočetl jsem na stránkách o2o.cz. O novou značku se má v Česku a po celé Evropské unii starat tuzemská společnost HP TRONIC Zlín.

GoGEN DVB 930 T

Internet mne informoval o tom, že předností značky má být mj. design, který osloví zejména mladého a dynamického zákazníka ať už věkem či životním názorem. Značka má pak zůstat věrná moderním technologiím, mezi které autoři zmíněného webu řadí i digitální televizní vysílání. Pro něj mají kromě set-top-boxu přichystané také televizory se zabudovaným DVB-T tunerem.

První dojmy

GoGEN DVB 930 T stojmo

Set-top-box GoGEN DVB 930 T je uvedené filozofii celkem věrný a opravdu se snaží zaujmout svým designem. Místo klasické hranaté bedýnky má výrobek eliptický průřez a kromě polohy ležmo se umí za pomoci dodávaného stojánku také vztyčit. Stojánek pro vertikální polohu není u digitálních přijímačů ale žádnou novinkou a netradiční design přebíjejí poměrně velké rozměry set-top-boxu. Mládí je příznivcem elektronického minimalismu, a tak výrobek s mírami 26×18,2×4,8 c­entimetrů a hmotností zhruba jeden kilogram jen těžko tuto cílovou skupinu oslní.

Ani šedivá barva plastové schránky není zrovna výstřelkem mladického designu, natož pak přední panel s displejem pro čtveřici mohutných červených symbolů. Za provozu odtud na diváka svítí písmeno P následované programovým trojčíslím. V pohotovostním režimu je na stejném místě vidět čas a napravo od něj jasně září modrá dioda. Určitě se najdou lidé, kterým by tak intenzivní světlo kazilo klidný spánek a budou kvůli němu přístroj vypínat ze zásuvky (svůj vypínač nemá), nebo si ho na noc raději alespoň zakryjí.

Nahoře nad předním panelem nabízí digitální přijímač tři kulatá tlačítka. Největší z nich přepíná DVB 930 T mezi provozním a pohotovostním režimem, menší spínače po jeho bocích slouží ke změně navoleného programu. Zadní část výrobku nabízí jen pět konektorů. Anténní vstup a výstup jsou tu doplněny dvěma konektory SCART a digitálním zvukovým výstupem S-P/DIF v optickém provedení. Chybět tu nemůže ani přívod elektrického proudu. Sériové rozhraní RS-232 pro případnou aktualizaci softwaru přijímač neobsahuje.

Set-top-box má podle výrobce maximální příkon 8 wattů. Umí přitom napájet pěti volty připojenou anténu. Do anténního výstupu je modulovaný signál přijímaného digitálního programu. UHF kanál je možné změnit v menu přijímače, v továrním nastavení je zvolený kanál 38.

GoGEN DVB 930 T zezadu

Nízká cena, dobrá výbava. Kde je schovaný háček?

Štítek s varováním v češtině a slovenštině, který je nalepený na výrobku vpravo nahoře, mě donutil zavzpomínat. Něco podobného už jsem viděl dřív, ačkoli to na digitálních přijímačích není běžné a většina výrobců straší uživatele před deštěm a dalšími pro elektroniku neblahými vlivy jen v manuálu. Nakonec jsem si vzpomněl, že stejnou přelepku na sobě měl set-top-box Hyundai DVB-T725.

A ne náhodou i on měl modulátor za levné peníze a společnost HP TRONIC Zlín za svého distributora. GoGEN DVB 930 T představuje podle všeho nastupující generaci po zmíněném digitálním přijímači. Podobnost mezi oběma výrobky je zřetelná nejen na varovném štítku, ale i v řešení menu a možnostech softwaru. Ty ale nový set-top-box rozšířil.

Hyundai postrádal vlastní dekodér teletextu a jeho elektronický programový průvodce (EPG) dohlédnul jen na dva nejbližší pořady na té které stanici. GoGEN má funkci teletextu už v sobě, navíc s pamětí, a tak je přeskakování mezi jeho stránkami svižné. Do EPG přibyla položka Plán, kterou si uživatel vyvolá stiskem modrého tlačítka na dálkovém ovládání. Po té se přenese do seznamu pořadů na vybraném programu. Barevnými klíči na ovladači může člověk snadno měnit jak denní dobu, tak dny v týdnu.

GoGEN DVB 930 T ovladac

Je škoda, že v jinak sympatickém EPG není možné vybraný pořad předat do časovače pro jeho nahrání. Časovač sám o sobě přitom ale funguje dobře. Má pět pozic s možností aktivovat se pouze jednou nebo opakovaně – například každý den či den v týdnu. Pro jeho programování ale musí divák vstoupit do menu.

Umí dobře česky - pečeť

Čeština na člověka z výrobku dýchá na každém kroku. Už krabice má české popisky. Nechybí v ní česká uživatelská příručka, která je psaná drobnějším písmem, ale srozumitelně a díky členění textu a doplňkovým obrázkům také velmi přehledně. Po zapnutí výrobku se uživatele ujme instalační průvodce a i on mu dá hned na úvod možnost vybrat si ze dvanácti jazyků ten český. Další kroky instalace probíhají už hladce, alespoň já měl tu zkušenost. Je mezi nimi možnost zapnout si napájení antény a nutnost vyhledat programy ke sledování. Průchod kmitočtovým spektrem je přitom rychlý a trvá necelou minutu.

Českou diakritiku zobrazuje správně teletext i programový průvodce. U teletextu jsou jen ošizená velká písmena, kde chybí háčky a příslušné české symboly se tu zobrazují bez nich. Tento problém ale nemá pouze GoGEN a je spíše překvapením, když některý digitální přijímač zvládá v teletextu správně i diakritiku velkých písmen. A nakonec zbývá zmínit češtinu menu. I tady si diváci nemusí bát ničeho cizího, český jazyk tu je. Pouze v některých výskytech se písmena s čárkami nebo háčky zobrazují nesprávně, ale takových případů jsem zaznamenal minimum. Celkově proto můžu konstatovat, že výrobek splňuje podmínky pro ochrannou známku „Umí dobře česky“.

GoGEN DVB 930 T panel

Závěrem

GoGEN DVB 930 T mě mile překvapil. Tak solidní služby jsem od prakticky neznámého set-top-boxu nečekal. V recenzi ještě nezaznělo, že při sledování programů jsem nenarazil na žádné potíže a že ořez obrazu je správný. Za jedinou významnější vadu na kráse považuji rychlost reakce přístroje na dálkové ovládání. Zhruba sekundová prodleva není při zadávání čísel stran teletextu nebo údajů do časovače ideální a člověk se kvůli tomu snadněji splete. Snad na této drobnosti výrobce ještě zapracuje. Samotný dálkový ovladač má také trochu tužší tlačítka, ale na to je možné si zvyknout. Jinak je se svojí výbavou a cenou pod půldruhým tisícem digitální přijímač GoGEN velmi atraktivní nabídkou, která si plně zaslouží udělené vysoké hodnocení.

GoGEN DVB 930 T
Celkové hodnocení 9,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

Orientační cena: 1390 Kč (Koupit)

Foto: Autor


19. září 2007: Společnost HP Tronic Zlín poskytla serveru DigiZone.cz k diskusním příspěvkům, které se objevily u této recenze pod jménem jejího obchodního a marketingového ředitele Petra Rese. Příspěvky nepocházejí od něj a jejich obsah je lživý.

Věc: Reakce na dotaz týkající se diskuze pod článkem uveřejněným na serveru DigiZone.cz

"Vážený pane Kálale, dne 18. září 2007 jste mne informoval, že v anonymní diskuzi k článku GoGEN DVB 930 T má modulátor za cenu pod 1500 korun se objevují názory, které jsou podepsány mým jménem. Tedy marketingového a obchodního ředitele společnosti HP TRONIC Zlín spol. s r.o. Petra Rese.

Chci jasně říct, že tyto názory nejsou dílem mým ani nikoho ze zaměstnanců společnosti, kteří se zabývají problematikou digitálního vysílání. Zásadou naší firemní filozofie je respektovat právo na názor (i když se všemi názory pochopitelně nemusíme souhlasit) a to jak našich zaměstnanců tak zejména našich zákazníků.

Dále chci upozornit, že uvedené kontakty pod mým jménem na Vašem diskusním fóru jsou obecné a volně dostupné kontaktní údaje na obchodní oddělení firmy HP TRONIC Zlín spol. s r.o. Například mobilní telefon uvedený v podpisu je GSM brána naší firmy!

Více se k dané věci nechci vyjadřovat, protože nepovažuji za rozumném vstupovat do diskuze s někým, kdo je zcela anonymní a jen využívá toho, že internet jako takový mu umožňuje beztrestně vystupovat pod cizím jménem.

BRAND24

S pozdravem

Petr Res
obchodní a marketingový ředitel společnosti HP TRONIC Zlín spol. s r.o."

Kolik televizorů závislých jen na anténním vstupu máte v domácnosti?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).