Hlavní navigace

Avast na Google I/O: Největší pecky přišly z laboratoře ATAP

4. 6. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Tradiční seance vývojářů kolem Googlu přinesla hned několik novinek. Expedici Avastu zaujaly především projekty jedné z laboratoří vyhledávače.

Android Pay nebo Google Photos znamenaly jen zlomek novinek, které Google na svém letošním vývojářském srazu představil. Vývojáři Avastu ale nakonec v nabitém programu našli hned několik zajímavějších novinek. A to i přesto, že mezi sály čekala na návštěvníky mnohá lákadla. „Fatboye, houpačky a arkádové herní automaty typu Pinball nebo Street Fighter byly samozřejmostí,“ popisuje akci, na kterou se běžně stojí hodinové fronty, Martin Štajner z Avastu.

Bezpečnostní firma vyslala letos do Silicon Valley devítičlennou výpravu. „Největší wow efekt z celé konference měla rozhodně přednáška od laboratoře ATAP. Byl to větší zážitek než samotná keynote. Představili čtyři nové revoluční projekty, které donedávna byly pouze sci-fi. Google má ještě jednu laboratoř Google X. Ta se ale spíše zaměřuje na dlouhodobé projekty s velkým dopadem na lidstvo. ATAP má jasně daný deadline: od prototypu po masové nasazení dva roky. Projekty jsou to proto realističtější a dostupnější,“ vysvětluje David Vávra z Avastu, který ještě loni na akci nosil registraci na společnost Inmite.

V rámci laboratoře ATAP Google představil třeba Project Jacquard – chytré oblečení, které má sloužit jako velká dotyková plocha pro velká gesta ovládající všemožnou elektroniku. Rozšíření by mělo pomoci partnerství s Levi's. Druhým nápadem je Project Soli, který se soustředí naopak na malá jemná gesta našich rukou. Technologie je určená především pro integraci do chytrých hodinek a bude využívat radar. 

„Představili ale i Project Abacus. Jde o mikropočítač ve formátu microSD karty, který dokáže bezpečně ukládat gigabajty dat a provádět kryptografické operace nezávisle na systému telefonu,“ vysvětluje Vávra s tím, že jako posledním představeným projektem byly Spotlight Stories – platforma, která umožňuje sledovat filmy „okolo vás“ skrz tablet nebo telefon. Aplikaci jde již dnes stáhnout z Play Store a každý si ji může vyzkoušet. „Demo film zvaný Help promítaný během přednášky na 360° projektorech byl vskutku zážitek,“ dodává Vávra. 

Android M – mírná změna v mezích

Google představil i nový Android M. „Nemění se design, jde spíš o stabilizaci a vylepšení uživatelské přívětivosti. Což je jedině dobře. Největší změna je v právech aplikací – práva se nebudou schvalovat při instalaci, ale až při použití uvnitř aplikace. Zrychlí to instalaci a updaty a uživatelé budou mít větší přehled, proč aplikace potřebují různá práva,“ komentuje Vávra s tím, že vývojáři budou muset pořádně přetestovat a upravit svoje aplikace, aby „nepadaly“, když jim uživatel nepovolí některá práva. 

I proto je Android M dostupný zatím pouze jako preview pro vývojáře. „Další zajímavá věc v Androidu M se týká baterie – pokud zařízení necháte na stole, přejde do hlubšího spánku, kde vydrží až dvakrát tolik. Android M také bude mít podporu pro nový konektor USB-C, který umožní 3× rychlejší nabíjení a nabíjení zařízení mezi sebou. Je to první konektor, na kterém se domluvil Apple i Google. Vylepšení systému je víc, třeba nativní podpora pro čtečky prstů,“ dodává vývojář. Tato služba může zatopit i aplikaci Battery Saver, kterou Avast loni spustil.

S novou verzí musí přijít i náročné testování. „Je vidět, že se Google začal hodně soustředit na testování. Dříve byla podpora pro testování velmi špatná, nyní se věci lepší, Google se hodně věnuje rozvoji a podpoře nástrojů pro testování, analýzu kódu, code coverage,“ dodává Tomáš Kypta.

Kromě Androidu si ale Google nechal na konferenci potvrzení spekulací o svém novém projektu pro internet věcí – Brillo. „Je postaven na ‚nižších vrstvách Androidu‘, je plně otevřený a má šanci na prosazení. Možná ještě zajímavější je protokol Weave. To je textová definice různých akcí v internetu věcí, jako třeba ‚odemknout dveře‘ nebo "nastavit barvu žárovky“. Weave příkazy se mohou posílat přes libovolný protokol – Bluetooth, WiFi atd. Tím pádem nepotřebuje Brillo zařízení a mohli bychom se dočkat skutečné sítě věcí, které si navzájem rozumí," komentuje Vávra. 

Google mapuje nový svět

Vývojáře z Avastu zaujala i služba Now On Tap, která umožňuje zmapovat obsah aktuální aplikace a reagovat na základě tohoto kontextu. „Pokroky v oblasti machine learningu jsou vidět. Google Now On Tap bude fungovat jenom pro aplikace, které povolí App Indexing. App Indexing je pro Google přelomová věc – umožní indexovat obsah aplikací, podobně jako když Google začínal indexovat web,“ vysvětluje Vávra. 

MMF24

Inovací prošel i projekt kartonové virtuální reality. Google představil nový přehrávač, který podporuje větší telefony a kromě Androidu i iOS. Nespolehlivý magnet byl nahrazen jednoduchým tlačítkem. „Ve spolupráci s firmou GoPro Google představil kameru pro natáčení 360° videí, která se jmenuje Jump. Viděli jsme použití Cardboardu ve školách pro výuku zeměpisu – tam dává virtuální realita velký smysl,“ uzavírá Vávra. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).