Hlavní navigace

Google Macht Frei?

19. 7. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ještě jsem si ani nestačil pořádně zvyknout na GMail a už mi Google nabízí další vymoženost zdarma! Google totiž koupil firmu Picasa a nabídl celému světu její dosud placený produkt (také pojmenovaný Picasa) zdarma ke stažení. Google je super, ale nemůžu se závislostí na něm mít problémy? Tedy, samozřejmě, že můžu... Ale budu?

Ještě jsem si ani nestačil pořádně zvyknout na GMail a už mi Google nabízí další vymoženost zdarma! Google totiž koupil firmu Picasa a nabídl celému světu její dosud placený produkt (také pojmenovaný Picasa) zdarma ke stažení.

Picasa je program pro Windows (tedy nikoliv webová aplikace), která vám umožňuje organizovat, exportovat a upravovat hromady fotografií (a videoklipů) na vašem harddisku. Uživatelské rozhraní je navrženo tak, aby mu rozuměl skutečně každý, a obzvlášť chytré je, že i když můžete přeorganizovávat až do úplného zblbnutí, soubory na disku zůstanou stále tam, kde původně byly – změny ve sbírkách a albech se projevují pouze uvnitř Picasy.

Picasa je tedy primárně offline aplikace, ale je možnost ji pomocí Hello propojit s blogovacím serverem Blogger.com, který také patří Google. A Google jistě zapracuje na tom, aby teď byly propojitelné ještě víc.

Svůj blog na Blogger.com sice zatím nemám, ale už jsem prakticky přestal používat poštovního klienta, protože emaily si čtu přes GMail a diskusní skupiny pomocí nových Google Groups (zatím také ve stadiu beta). Pomocí Google Search samozřejmě vyhledávám už nějaký ten pátek a co je ve světě nového, to zjišťuji skrz Google News a Google News Alerts. Když tak o tom přemýšlím, tak značnou část své denní internetové aktivity strávím na serverech, které patří Google. Orkut mi sice nijak příliš k srdci nepřirostl, ale vsadím se, že Google provozuje několik dalších služeb, o kterých jsem dodnes ani pořádně nevěděl, například tuhle, tuhle nebo bůhvíjakou jinou.

cif 24 - early cena - média

Google považuji za nejlepší věc, jaká se na Internetu udála od vynálezu World Wide Webu. Neznám jinou firmu, která by tak konzistentně vytvářela nové a nové webové aplikace, které jsou přinejmenším inovativní, „prostě fungují“, není v nich žádný „háček“ a většinou jsou zadarmo. Nevím, kolik zaměstnanců Google má a jak to všechno zvládají. Zřejmě hraje svou roli i to, že pro ně s radostí a zdarma pracuje početná komunita fanoušků (což má, pravda, i svá rizika). Těmto fanouškům asi filosofie „kvalitu všem a zdarma“ připomíná filosofii open source a překousnou i to, že má jediná společnost na svých serverech tolik jejich soukromých dat.

Google ovšem zůstává obchodní společností se vším všudy (záhy začne nabízet své akcie na burze) a můžou se s ním stát věci, které se open source projektům stát nemohou. Například se Microsoft může rozhodnout, že už má té konkurence dost a může celé Google za pár desítek miliard dolarů koupit, přetvořit k obrazu svému a udělat si s daty, co chce. Doufám, že se to nestane. Protože kdyby se to stalo, nevím, co bych si počal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je víceméně nezávislým publicistou, překladatelem, programátorem, skladatelem a tak podobně.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).