Hlavní navigace

Google, Microsoft a Yahoo bojují za lidská práva. Společně

31. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Má nově vzniklá platforma Global Network Initiative šanci změnit současný Internet a vystoupit proti cenzuře v Číně, nebo se jedná pouze o zástěrku a marketingový tah?
Michal Černý - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Global Network Initiative (GNI) je sdružení, které si klade za cíl propagovat svobodu projevu a právo ke svobodnému přístupu k informacím na internetu. Jeho členy jsou organizace bojující za lidská práva v Číně, monitorující dění v KLD, různé humanistické instituty univerzit, ale také Google (ano ten Google, který provádí cenzuru vyhledávání v Číně(!)), Microsoft či Yahoo.

Jen pro ujasnění si dovolím krátkou citaci ze stanov: Svoboda názoru a projevu je lidské právo a garancí lidské důstojnosti. Právo na svobodu přesvědčení a projevu zahrnuje svobodu zastávat názory a vyhledávat, přijímat a rozšiřovat informace a myšlenky prostřednictvím médií, a to bez ohledu na hranice státu.

Tedy pro internetové giganty by to mělo zřejmě znamenat, že přestanou cenzurovat Internet, budou důsledně bránit bezpečnost e-mailových stránek a důsledně ochraňovat osobní údaje (což je také jeden z fundamentálních pilířů GNI). Bude to znamenat konec jejich podnikatelských aktivit v Číně? Nebo komunistický stát začne jako mávnutím kouzelného proutku respektovat všechna lidská práva? Nebo se jedná jen o marketingový krok? V tomto kontextu je jistě dobré zmínit skutečnost, že Microsoft získal patent na cenzuru zvuku, samozřejmě pouze jako ochranu před vulgarismy a urážkami. Každý si jistě dovede představit blahodárné účinky služby například v boji s korupcí. Stačí ji nasadit jako filtr na všechny linky a pak jen kontrolovat, kdo se v čase nevánočním věnuje kaprům, nebo chránit telefonní operátorky v call centrech před agresivními volajícími…

BRAND24

Číně by jistě nevadilo, kdyby Google a spol. vyklidili pole. Spokojeně by mohla žít se svým Baidu, uživatelům povinně naordinovat patřičně upravený open source operační systém a všichni by mohli být spokojeni. Číně by zůstal zvláštně zakonzervovaný Internet, příjmy z reklam i kontrola nad tím, co uživatelé čtou a na Internetu dělají. Ti, kdož se k GNI připojili, by byli za charakterní hrdiny, kteří se vzdali zisků pro ideály.

Václav Klaus ve svém projevu k výročí 28. října říkal, že budovat spojenectví je dobré a potřebné. Jen je potřeba mít na paměti, že každému spojenci je bližší košile vlastních zájmů, než kabát idealismu. Je Internet místem, kde vyhraje idealismus? Osobně si přeji, aby ano, ale současně o tom musím vážně pochybovat. Pokud se pletu, rád se v některé z dalších glos trojici velkých firem omluvím za nedostatek důvěry…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).