Hlavní navigace

Google odmítá mazat pirátské weby z výsledků hledání

16. 7. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Boj mezi vlastníky autorských práv a Google se zarazil na mrtvém bodě, Google odmítá kompletně cenzurovat Internet, odporuje to jeho filozofii.

Vlastníci autorských práv dosáhli u Google za poslední roky řady ústupků – slova týkající se pirátství nejsou povolena v našeptávačích, weby masivně se podílející na pirátství získávají penalizaci umístění ve vyhledávání a Google maže přes půl milionu nahlášených odkazů denně. 

Stále to ale nestačí, vlastníci autorských práv se dožadují toho, aby Google z výsledků odstraňoval kompletní domény, které souvisejí s pirátstvím.

Průmysl by chtěl, abychom upravovali web a doslova mazali weby, a to jde proti naší filozofii, řekl ve čtvrtek na neformální tiskové konferenci Eric Schmidt, výkonný předseda Googlu..

Odkazoval tak na loňské a předloňské debaty kolem kolem návrhu SOPA (Stop Online Piracy Act, SOPA For Dummies). Zákon tlačený nahrávacími společnostmi měl mimo jiné zavést zodpovědnost poskytovatelů služeb na Internetu za cokoliv, co jejich uživatele na Internet umístí. K jeho schválení ale nakonec nedošlo. Vyvolal totiž mezi internetovou veřejností obrovskou vlnu kritiky a nakonec se proti němu postavil i americký prezident Barack Obama.

Na druhou stranu Schmidt prohlásil, že Google proti pirátství bojuje. Pokud někdo vydělává na pirátském obsahu peníze, mělo by být možné takovou osobu identifikovat a pohnat ji před spravedlnost, uvedl Schmidt.

ebf - partner 1

Podle filmového producenta Harvey Weinsteina, který v minulosti obvinil Google a další provozovatele webů z krádeží obsahu, se vztah Googlu a filmových studií za poslední čtyři roky naprosto změnil.

Zdroj: Variety

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).