Hlavní navigace

Google pracuje lépe s češtinou, zavedl stemming.

9. 5. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Při svém rešeršování Googlem jsem nedávno objevil, že Google zavedl v práci s českým jazykem tzv. stemming. Jedná se o zohledňování gramatických tvarů podstatných jmen, přídavných jmen i sloves, které je nyní funkční ve vyhledávání českých výsledků na Googlu. Lukáš Morávek z českého zastoupení Googlu, kterého jsem v této věci oslovil, mi sdělil: Naše implementace gramatiky je, na rozdíl od tradičních morfologických řešení ve vyhledávání, specifická. Je řešena tak, aby uživatel dostal co…

Při svém rešeršování Googlem jsem nedávno objevil, že Google zavedl v práci s českým jazykem tzv. stemming. Jedná se o zohledňování gramatických tvarů podstatných jmen, přídavných jmen i sloves, které je nyní funkční ve vyhledávání českých výsledků na Googlu.

Lukáš Morávek z českého zastoupení Googlu, kterého jsem v této věci oslovil, mi sdělil: Naše implementace gramatiky je, na rozdíl od tradičních morfologických řešení ve vyhledávání, specifická. Je řešena tak, aby uživatel dostal co nejlepší výsledky vyhledávání. Znamená to, že na jedné straně pracujeme nejen s gramatickými formami jednotlivých slov, ale zahrnujeme i relevantní transformace typu podstatně jméno-přídavné jméno, sloveso-podstatné jméno.

Např. na dotaz doplněk k svatbě ve výsledku najdeme i svatební doplňky. Dochází tedy k transformaci podstatného jména „svatba“ na přídavné jméno „svatební“.

MMF24

Nesnažíme se hledat varianty, které by mohly zhoršit výsledky vyhledávání. Například mnohé tvary sloves mohou přinášet nerelevantní výsledky. Pokud tedy Google nehledá některý tvar slov, dělá to záměrně, což vede k ještě lepším výsledkům vyhledávání v českém jazyce, vysvětlil Lukáš Morávek z českého zastoupení Google. Technologie byla nasazena do rutinního provozu nedávno, po období testování, které Google u většiny svých služeb vždy během vývoje provádí na blíže nespecifikované skupině uživatelů.

Pokud hledáte tip na další příklady, zkuste např. dotazy semestr umělá inteligence nebo v rámci hrátek s Googlem zkuste položit dotaz dětské hraní.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).