Hlavní navigace

GTS dominuje datacentrům v Praze; kupuje Sitel

18. 1. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Holandská telekomunikační skupina GTS Central Europe, která mimo jiné vlastní i významného alternativního operátora GTS Czech, kupuje Telehouse Sitel.

Spolu se Sitelem tak GTS kupuje i největší nezávislý internetový uzel v České republice. Lupě to potvrdila mluvčí společnosti GTS Lucie Řeřichová.

V tuto chvíli vám mohu pouze potvrdit, že akvizice proběhla. Veškeré další detaily transakce budou oznámeny na oficiální tiskové konferenci dne 25. ledna, reagovala stručně Řeřichová na naše dotazy týkající se transakce. Jan Novák, ředitel a jednatel Sitelu, odmítl poskytnout jakýkoliv komentář.

Jisté však je, že společnost Sitel spol s.r.o. (původní vlastník telehouse) bude na českém trhu fungovat i nadále. Hlavní činností firmy zůstane projektování a výstavba optických sítí. Prodej se týká pouze datacentra, které bylo v polovině loňského roku odštěpeno do samostatné akciové společnosti Sitel Data Center a.s.

Cena za Sitel: přes půl miliardy

Budova Sitelu

Budova Sitelu v ulici Nad elektrárnou, nedaleko Jižní spojky v Praze.

Akvizici má oficiálně oznámit generální ředitel GTS Central Europe Adam Sawicki, a to včetně detailů o transakci a nastínění plánů s datacentrem na tiskové konferenci dne 25. ledna. Není jisté, zda bude zveřejněna i cena, s níž GTS zvítězila a která byla jediným kritériem; podle zdrojů blízkých tendru se jedná o 600 – 640 milionů Kč.

Je to královská cena a ukazuje to, že GTS CE měla o Sitel opravdu velký zájem. Projektová cena Sitelu je 400 milionů, někteří zájemci byli se zavřenýma očima ochotni dát i 500 milionů, ale s šesti sty miliony korun se návratnost investice nedá počítat v rozumném časovém horizontu. Za tím stojí vyšší zájem, uvedl jeden ze zdrojů blízkých prodeji Sitelu. Pro majitele Sitelu jde o perfektně využitou příležitost, doplnil.

Znalecký posudek společnosti TACOMA, který byl vyhotoven za účelem odštěpení datacentra do samostatné firmy, ocenil hodnotu Telehouse Sitel na cca 315 milionů korun. Tržby za rok 2009 byly přitom bezmála 150 milionů, přičemž 23,5 milionu činily přefakturovávané poplatky za elektřinu, zbytek jsou výnosy z nájemného a propojovacích poplatků. Podle plánované výše tržeb na další roky má být stropem datacentra o stávající kapacitě 165 milionů korun.

GTS CE porazila Pentu i Dial Telecom

To, že je Sitel na prodej, se trhem neslo delší dobu. S jeho prodejem pomáhal majiteli firmy, ing. Janu Novákovi, ještě docent Ivan Laška, který se kolem vzniku Sitelu pohyboval (stejně jako u řady dalších významných telekomunikačních firem včetně GTS) a jehož holandská konzultační firma přivedla Sitel Data Center do náruče GTS.

Ta přitom neměla nic jistého. Na začátku tendru na jaře loňského roku bylo šest firem různého ražení. Ve druhém kole stál proti nabídce GTS další telekomunikační gigant Dial Telecom, v prvním kole pak mezi uchazeči figurovala Prozeta s finanční skupinou Penta v zádech, konsorcium finančních investorů, skupina vlastnící několik významných telehouse v Německu a zahraniční telekomunikační operátor.

Sitel je přitom zajímavou finanční příležitostí. Datacentrum je již několik let beznadějně plné a získat v něm stojan s elektřinou je téměř nemožné. Přitom jde o nejvýznamnější telekomunikační bod v Česku; v Sitelu je totiž přítomno nejvíce telekomunikačních operátorů v republice a datacentrem procházejí nejvýznamnější lokální i tranzitní optické trasy. Svůj propojovací bod zde má i národní uzel NIX.CZ, jehož sitelí páteří prochází téměř 2/3 celkového provozu.

BRAND24

Technologické vybavení Sitelu sice odpovídá době jeho vzniku, tedy roku 1999 v případě kabelových místností a roku 2001 v případě serverových sálů a mnoho mu nepřidal ani fakt, že do rozšíření se nijak neinvestuje. O dnešních trendech typu studená/teplá ulička či vysocezátěžové racky si může nechat jen zdát. I přesto je však díky své poloze na optických sítích v Česku stále nejvýznamnější lokalitou.

Bude zajímavé dozvědět se od Adama Sawickeho, jaké plány GTS CE se Sitelem má. Dá se očekávát narovnání cen s ostatními pražskými datacentry GTS Czech (THP, Nagano či v srpnu otevřené THP24), která jsou také beznadějně vyprodaná. Případný odliv zákazníků by se tak díky okamžitému znovuzaplnění uvolněných prostor v celkových příjmech společnosti nijak neprojevil.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je zakladatelem serveru BonusWeb.cz a spoluzakladatelem Stream.cz. Dnes se pohybuje v telekomunikacích, vlastní firmu Kaora podnikající na poli serverhousingu a prodeje IP konektivity a staví lokálního WiFi operátora v okrese Praha - Východ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).